РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

28.01.2019

21538 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Як моментально оформити і розрахувати відпускні в 2020 році: готова формула

Відпустка - відмінна можливість відволіктися від домашньої рутини або робочих буднів і відправитися на море, провести час з рідними ну або, на худий кінець, завершити ремонт в квартирі. Одні працівники планують свою відпустку за багато місяців вперед, інші воліють тануть спонтанність і йдуть на тимчасовий відпочинок з натхнення - коли все набридне.

 

 

Як розрахувати відпускні в 2019 році. Калькулятор відпускних

 

Загальною у тих і інших людей залишається тема відпускних, адже, як би ви не спланували свій відпочинок, а без витрат не обійтися. У даній статті ми розглянемо правила нарахування відпускних, види відпустки, наведемо приклад його розрахунку та багато іншого.

 

 

 

Як нараховуються відпускні в 2020 році

Право працівника на відпустку гарантується КЗпП України, а саме Законом України «Про відпустки», цим же законом встановлюється порядок нарахування відпускних. На даний момент існують такі види відпустки:

● Трудовий або щорічна оплачувана відпустка зі збереженням робочого місця і окладу. Буває основним і додатковим (наприклад, за роботу на шкідливих виробництвах, за ненормований графік роботи і т.д.);

● Додаткова відпустка, пов'язаний з навчанням;

● Творча відпустка;

● Соціальна відпустка (у зв'язку з вагітністю та пологами, по догляду за дитиною та інші);

● Відпустка за свій рахунок, тобто без збереження заробітної плати.

Крім перерахованих вище, законодавство може вводити і інші в іди відпусток. А роботодавці мають право включати до колективного (трудового) договору їх додаткові варіанти, наприклад, може бути збільшено кількість оплачуваних відпускних днів. Нагадаємо, що мінімальна кількість щорічної відпустки не повинна бути меншою 24 днів. Порядок нарахування відпускних чітко регламентується законодавством і здійснюється співробітниками бухгалтерії того чи іншого підприємства.

На відміну від нарахування зарплати нарахування відпускних проводиться не в робочих, а в календарних днях по середньо добовій зарплаті за 12 останніх місяців, що передували дню відпустки. У зв'язку з чим, оплата за 1 день відпустки може бути менше, ніж зарплата за 1 робочий день. При цьому, за кількістю календарних днів віднімаються святкові дні, затверджені Урядом України (11 в рік). Для нових працівників, які ще не опрацювали 1 рік, нарахування проводиться з 01 числа місяця, наступного за днем прийняття на роботу. Детально про те, як вираховуються відпускні, поговоримо трохи нижче. Ми наведемо приклад розрахунку і формулу.

 Виплата відпускних здійснюється не пізніше, ніж за 3 робочих дні до початку самого відпустки. При цьому, зверніть увагу, що несвоєчасна виплата відпускних може загрожувати застосуванням адміністративних штрафів до роботодавця.

 

 

Формула і калькулятор відпускних 

Детальну інформацію про розрахунок відпускних в Україні в 2019 році можна знайти на спеціальних бухгалтерських ресурсах, яких зараз дуже багато в інтернеті. Ми ж у цій статті розглянемо основні правила і нюанси розрахунку відпускних в Україні.

Перш, ніж приступити, хочемо нагадати, що на повну відпустку, тобто, 24 дня і більше, може претендувати співробітник, який пропрацював на підприємстві більше 6-ти місяців. Якщо менше, то він має право на меншу кількість днів відпустки - за кожний відпрацьований місяць співробітнику надається 2 дні відпустки. Наприклад, за відпрацьовані 4 місяці людина може розраховувати на 8 днів.

 

 

Готова формула розрахунку відпускних

 

Сума відпускних = Загальна сума виплат за останні 12 календ. місяців / (Кількість календ. днів розрахункового періоду - Кількість святкові і неробочі днів) * Кількість календ. днів відпустки

 

У разі, якщо співробітник відпрацював менше 12 місяців, до уваги беруться повні відпрацьовані місяці.

Далі покажемо приклад розрахунку відпустки на 10 днів з 01.10.18-10.10.2018 рр.

Припустимо, працівник прийнятий 12.03.2018 р, оклад дорівнює - 5 000 грн, і за цей період у нього було 2 лікарняних і 2 дні відпустки за свій рахунок:

 

Період

Кол-во днів (к. Дн.)

Дохід, грн

квітень

29 к.дн. (30 к.дн. - 1 святковий)

5 000 зарплата

травень

28 к.дн. (31к.дн. - 3 святкових)

3 500 зарплата + лікарняний 1000 = 4500

червень

29 к.дн. (30 к.дн. - 1 святковий)

4 500 зарплата

(було 2 дні відпустки без збереження зарплати)

Липень

31 к.дн.

5 000 зарплата

Серпень

30 к.дн. (31 к.дн. - 1 святковий)

5 000 зарплата

вересень

30 к.дн.

4 000 зарплата + лікарняний 900 = 4 900

всього

177 к.дн.

28 900

 

Як бачимо, розрахувати відпускні не так вже й складно, головне знати точну інформацію про свої доходи та брати до уваги святкові дні, лікарняні. На підприємствах розрахунок відпускних проводитися за допомогою спеціальних бухгалтерських програм, тому цей процес відбувається швидко і точно.

Формула розрахунку відпускних виглядає наступним чиномКрім того, сьогодні існує достатня кількість спеціалізованих бухгалтерських сайтів, які серед усього іншого, надають його відвідувачам скористатися калькулятором відпускних. Такі програми, як правило, роблять приблизний розрахунок виплат, і сподіватися на стовідсотковий збіг з сумами, які нарахує вам бухгалтера на підприємстві, не варто. Разом з тим, потрібно відзначити, що нарахування відпускних калькулятором завжди буде враховувати всі нововведення з бухгалтерського обліку, так як творці цих програм стежать за змінами.

Розберемо ще кілька нюансів в з розрахунку відпускних. Наприклад, розрахунок відпускних при звільненні. Якщо співробітник прийняв рішення про звільнення, то роботодавець повинен повністю розрахувати співробітника, виплативши йому залишки заробітної плати за відпрацьовані дні, а також компенсацію за дні невикористаного відпустки. Правда, бувають ситуації, коли навпаки, співробітник використовував більше покладених днів відпустки. Але таке трапляється нечасто, кадровики уважно стежать за відпустками колег. Відпускні в розрахунок нараховуються за стандартною схемою.

 

Важливо!

Якщо роботодавець при звільненні відмовляється виплачувати компенсацію за невикористані дні відпустки, ви маєте право звернутися за захистом своїх прав до місцевого відділення Державної інспекції України з питань праці. Або написати звернення онлайн прямо на сайті даного державної установи.

І ще один нюанс - святкові і вихідні дні, які випадають на період відпустки. Як бути з ними? З вихідними днями все зрозуміло, вони входять в даний період і розраховуються, а ось святкові немає. І якщо, наприклад, співробітник хоче взяти відпустку на 14 днів з 1 по 14 жовтня (в Україні 14 жовтня - державний вихідний), то цей день не входитиме у відпускний період і, отже, не буде оплачуватися. А в заяві потрібно буде вказати період пошукові роботи не з 01 по 14 жовтня, з 01 по 15 жовтня - але тривалість відпустки буде 14 днів.

Відпочивати завжди приємно, а тим більше корисно. Тому не можна відмовляти собі в заслуженій відпустці і проводити його потрібно максимально комфортно і багатогранно. І тут не обійтися без витрат, а якщо бажання трохи перевищують ваші можливості, а відпочити ух як хочеться, без надійного фінансового помічника тут не обійтися. Компанія «БистроЗайм» - це сучасний і якісний онлайн сервіс з надання мікропозик. Це дійсно швидкі позики на хороших умовах! Заходьте на наш сайт https://bistrozaim.ua , заповнюйте анкету та отримуйте грошові кошти у відділеннях компанії або на банківську карту.

 

 

Читайте також:

Дарча на квартиру

Допомога при народженні дитини

Як відкрити свій бізнес