РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

11.09.2018

6010 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Допомога при народженні дитини: які виплати в 2019 році?

Допомога при народженні дитини: які виплати в 2018 році?

В Україні згідно із законом сім'ям, у яких з'явився новонароджений, належить грошова допомога при народженні дитини - це державна допомога в сумі 41 280 гривень. Розмір виплат прийнятий з 2014 року і на їх величину не впливає кількість дітей або статус батьків.

Одноразова допомога при народженні дитини та щомісячні дотації

Виплати батькам допомоги на народження дитини в Україні від держави ділять на кілька частин і виплачують поетапно: одним траншем і щомісяця.

Перша одноразова і фіксована частина - це 10 320 гривень одним переказом, її перерахують орієнтовно через два місяці після того, як одним з батьків будуть подані всі документи для оформлення допомоги на дитину до відповідного органу.

Друга частина суми надходить батькам щомісяця протягом трьох років рівно по 860 гривень, гроші можна отримати на банківську карту або в найближчому поштовому відділенні.

Допомога на дитину: як оформити оффлайн і онлайн

Кожному з батьків буде корисно знати, як оформити допомогу при народженні дитини. Адже швидше за все ніхто добровільно не відмовиться від фінансової допомоги нашої влади. Процедура оформлення для всіх однакова і не складна. Сьогодні існує два способи оформити допомогу по народженню дитини в Україні. Головне встигнути подати заяву протягом одного року з дня народження вашого малюка - такий термін встановлений законом.

Як оформляється допомога на дитину офлайн?

Підготувати необхідні документи можна відразу ж після виписки з пологового будинку. Подає паперу мати, тато чи хтось із усиновлювачів за місцем свого проживання до відповідного органу - Управління соціального захисту населення, у переліку документів на отримання допомоги на дитину в поточному 2019 році є:

  • паспорт громадянина України + копія всіх сторінок;
  • письмову заяву (заповнюється на місці);
  • свідоцтво про народження вашої дитини + копія;
  • банківський розрахунковий рахунок, на який можна отримувати гроші (про картку рекомендуємо подбати заздалегідь і взяти у менеджера у відділенні необхідні реквізити);
  • відповідне рішення суду про усиновлення (якщо є).

Як оформити допомогу на дитину онлайн?

Хороші новини для тих, хто не хоче або не може поїхати в УСЗН: допомогу по народженню дитини можно оформити дистанційно, онлайн, повністю в електронному вигляді. Пакет документів буде той же, єдине: якщо немає карти в банку, то не забудьте заздалегідь відкрити розрахунковий рахунок. Щоб легко оформити допомогу на дітей в Україні на сайті, треба подбати про наявність електронного цифрового підпису. З плюсів такого способу подачі документів: виплату 10 320 гривень призначать на наступний же день після оформлення, а щомісячне все одно розподіляється рівними частинами на три роки. Ще не треба нікуди виходити з дому, що дуже економить час для молодих батьків.

ЕЦП для оформлення допомоги: як отримати?

ЕЦП або електронний цифровий підпис - альтернатива звичайного підпису на папері, тільки для онлайн документів і реєстрації в системах різних інстанцій, наприклад для подачі декларацій. Її можна оформити як юридичній особі, так і фізособі. Якщо ви не є власником ЕЦП, то швидко і безкоштовно отримати її можна через систему Приват24 (при наявності картки ПриватБанку). В інтернеті можна знайти докладні інструкції для оформлення. Є й інші способи реєстрації підпису, але вони всі платні і немає можливості це зробити онлайн.

Які ще є допомоги на дитину в 2019 в Україні

На щомісячну грошову допомогу від уряду, крім допомоги при народженні дитини, в Україні можуть також розраховувати:

  1. матері-одиночки, в тому випадку якщо сукупний дохід всіх, хто проживає з мамою і дитиною ділиться порівну і виходить сума не більше прожиткового мінімуму (зараз це 1 777 гривень, вже з грудня буде +1853 грн);
  2. діти, чиї батьки ухиляються від сплати аліментів;
  3. діти, якщо один з годувальників помер;
  4. батьки або опікуни дітей з інвалідністю;
  5. сім'ї, чий спільний дохід нижче прожиткового мінімуму;
  6. сім'ї з окупованих територій.

Останні кілька років ведуться розмови про перегляд всіх соціальних допомог по догляду за дитиною, але в цьому році ситуація швидше за все вже не зміниться. Тому якщо так склалося, що не вистачає грошей у зв'язку з появою у вашій родині малюка, ви завжди можете перехопити в борг невелику суму в компанії Бистрозайм. Адже своїй дитині не відмовиш в нових чобітках по сезону, якщо зі старих крихітка виріс.

 

Читайте також:

Сімейна бюджет: вчимося планувати, розподіляти і правильно витрачати

Прожитковий мінімум в Україні в 2019 році, сума і порівняння з іншими країнами.