РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

01.05.2019

7126 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Хто найбагатша людина в світі?

На зорі розвитку людства не було ні малозабезпечених, ні заможних, оскільки у наших первісних предків було відсутнє поняття «гроші» і не було ніяких матеріальних цінностей, крім найнеобхідніших для виживання предмет. Тому і питанн. «хто найбагатша людина в світі» було нізвідки взятися. У міру ж розвитку людського суспільства і науково-технічного прогресу виник класовий поділ, стали з'являтися «успішні» люди, середній клас і біднота.

Далекий про не кожен багач наживав свої статки завдяки виробництву. Найперші капітали наживалися завдяки війнам і грабежів. А ось на поточний момент найбагатші люди в світі заробляють свої статки цілком законно і цивілізовано. За кожним нинішнім мільярдером варто наполеглива праця, здатність за меча і розвивати в собі креативні навички, вміння, а також генерувати ідеї і способи для їх практичної реалізації.

Слід зауважити, що великі гроші і прибутку даються зі значною працею, стверджують т самий найбагатша людина в світі на сьогоднішній день - засновник «Amazon». Як би це не звучало дивно для наших співвітчизників, які звикли до сумнівного походження великого капіталу і «темним» сторонам будь-якого бізнесу, тому що саме так (в основному) працювали і працюють реалії навколо пересічного українця громадянина. Вся справа полягає не в реаліях, а в нестандартному мисленні, умінні розпоряджатися вільним і робочим часом і відкритості до змін - цього не вистачає часто не тільки нашому малому, але і великому бізнесу.

Сьогодні ми розповімо вам про багатіїв, їх найближчих конкурентів і тих, хто претендує на звання найбагатшого в світовій історії і, хто найбагатша людина в світі на цей час.

Офіційна світова статистика за розмірами майна почала вестися зовсім недавно. Родоначальником такої статистики став журнал «Forbes» на зорі ХХ століття, який з тих пір щорічно складає і публікує на своїх сторінках списки багатіїв і їх доходів. Населенню нашої планети такі рейтинги досить цікаві, тому що до цього можна було почути, хто найбагатший в світі людина лише на підставі неофіційних рейтингів без яких-небудь офіційних підтверджень.

Звання «найбагатша людина в світі за всю історію» на той момент отримав Джон Рокфеллер, якого визнали таким в 1918-му при наявних капіталах в 12 млрд USD.

Хто, на думку журналу Форбс, є «Найбагатші» люди світу

Зовсім недавно був опублікований черговий березневий Форбс список найбагатших людей світу. Мільярдерами там називають тих людей, власність яких досягає 1 млрд. e.о. і всіх, хто перевищує цю цифру. При цьому в список не потрапляють ті, хто збільшує свій капітал незаконними способами (наркобарони, наприклад), а також королівські сім'ї і диктатори, тому що їхній особистий капітал важко відділити безпосередньо від держмайна.

Список журнал Форбс найбагатші люди світу свідчить, що щороку кількість мільярдерів впевнено зростає і сумарна кількість цінностей, яким вони володіють, теж збільшується. Наприклад, по стану на 2018 рік у світі налічувалося 7,6 мільярди населення і 75 трлн USD (ця цифра дещо різна в різних підрахунках). Тобто на одну людину в середньому припадає близько 10000 доларів. Але не всі вони пропорційно розділені між кожною людиною, тому є мільярдери, а є і бездомні. Так чи інакше, якщо ваші особисті статки становить більше 10 000 у.о. - ви вже капіталіст, який прагне до полюса мільярдерів.

Помпезно очолив торішній рейтинг 10 найбагатших людей в світі засновник «Amazon» Джефф Безос, який посунув з першого місця рейтингу «дідка» Білла Гейтса і лідирує вже двічі поспіль. У рейтингу-2018 його статки оцінюються в 112 млрд і за 365 днів він заробив 39 млрд, чим побив рекорд заробітку за один рік однією людиною. У поточному періоді «ціна» Безоса зміцнилася до суми 131 мільярда. Майно Гейтса в цей час оцінюється в 95 млрд USD. Третій рядок займає керівник інвестиційного фонду «Berkshire Hathaway», американський геній-інвестор Уоррен Баффет зі статком у 8 2,5 мільярда.

Четверту сходинку рейтингу «найбагатша людина в світі топ 10» зі статком у 72 мільярди зайняв французький бізнесмен Бернар Арно (президент групи компаній «Moеt Hennessy Louis Vuitton»), який попередні роки навіть не входив в ТОП -10 найзаможніших людей планети. А якщо серйозно, то преміум бренди набрали серйозних обертів за останні два роки і практично виросли вдвічі. Далі за списком Форбс найбагатші люди світу все йде так само, як і раніше - без особливих потрясінь.

П'яте місце відведено мексиканцю Карлосу Сліму, має 64 мільярди. Під його контролем знаходиться весь мобільний зв'язок в Латинській Америці, також у нього є чималі частки в будівельних і медіа компаніях США (зокрема, він володіє 17% пакету акцій «New York Times»).

Це найбагатші люди світу 2019 Форбс.

В 2019 Безос вже має на своєму рахунку 131 мільярд USD. Саме він став першим в історії, хто очолив список мільярдерів з понад 100 мільярдами доларів. Однак в Forbes сумніваються, чи зможе засновник «Amazon» утримати свій титул після розлучення з дружиною, про що він і повідомив в своєму каналі «Twitter». Розлучення з Маккензі Безос поки не сказався на достатку Джеффа, і він як і раніше володіє статусом «найбагатша людина в світі 2019».

Список одними іноземцями не обмежується. У нього потрапили також представники великого бізнесу як нашої країни, так і Росії.

Найбагатші люди Росії

У сусідній з нами Росії кількість офіційних мільярдерів в порівнянні з минулим роком зменшилася на 4 людини і тепер їх 98, а не 102. Загальна сума статків російських мільярдерів становить 410 млрд доларів. Цікаво, що в 2019 відразу 5 представників великого бізнесу здолали планку в 20 мільярдів, що не траплялося вже дуже давно (а саме - з 2011).

Відзначимо, що дуже чимало налічується в Росії мільйонерів - зараз їх число перевалило за 160000 чоловік. Цікаво, що їх сукупні статки майже на 1/3 міститься в готівці. Це вдвічі вище, ніж аналогічні показники по Європі і майже в троє, ніж є в США.

Отже, хто ж очолив список «найбагатші люди Росії 2019»?

Очолити список вдалося основному акціонерові ПАТ «Новатек» і холдингу «Сибур»   Леоніду Міхельсону. Він виявився в рейтингу на 32-му місці, піднявшись на цілих 32 ступені (проти 64 місця в 2018) і збільшивши блага до 24 млрд у.о. Причому найбагатшою людиною в країні його вже називали в роках 2016-2017. Як ви розумієте, звання «найбагатша людина в Росії 2019» знову переходить до нього мінімум на рік.

Друге місце вдалося зайняти має в якості основних активів «НМЛК» і «Universal Cargo Logistics Holding» Володимиру Лісіна, збільшивши сво майно д о 23,1 мільярда (проти 19,1 в 2018).  

Третє місце серед росіян у «Forbes» відведено президентові «Лукойл»   Вагіту Алекперову (володіє 26% його портфеля акцій). За рік його гаманець поважчав з 16,4 до 20,7 млрд.

Четверту позицію найбагатша людина Росії присвоїли голові «Северстали» Олексію Мордашову, збільшивши свої статки 18,7 до 20,5 мільярдів за рік.

П'яту сходинку рейтингу присвоїли члену ради директорів «Новатек» і «Сибур» Геннадію Тимченку. За рік його капітал збільшився з 16 до 20, 1 мільярда.

Поповнити в торую п'ятірку ТОП-10 багатіїв Росії «Forbes» віддав можливість вже давно всім відомим:

  • Володимиру Потаніну - 18,1 млрд USD.
  • Михайлу Фрідману - 15 млрд USD.
  • Андрію Мельниченко - 13,8 млрд USD.
  • Алішеру Усманову - 12,6 млрд USD.
  • Роману Абрамовичу - 12,4 млрд USD.

Найбагатші люди України

Знайшлося місце в списку Форбс найбагатші люди світу 2019 і для 7 представників України, сумарний бюджет яких складає 13,6 мільярда.

Як і в минулому році, список очолити вдалося засновнику ХК «СКМ» Ринату Ахметову. Він в рейтингу на 272-му місці, піднявшись на цілих 62 ступені (проти 334 місця в році 2018) і збільшивши кількість грошей до 6 млрд доларів. На сьогодні це найбагатша людина в Україні, незважаючи на його постійні переслідування і звинувачення починаючи зі спонсорування ЛДНР і закінчуючи методикою «Роттердам +». Решта його конкуренти виявилися значно скромнішими, адже їх статки не перевищують 1,6 мільярда.

Друге місце в списку «найбагатші люди України 2019» дісталось гендиректору гірничорудної компанії "Ferrexpo", а також власнику ФК «Ворскла» Костянтину Жеваго. Він опустився в рейтингу з 1477 місця до 1511 -го, але утримавши при цьому 1,6 млрд. Уже давно живе тихо і спокійно на сировинному бізнесі, не проявляючи особливих поривань і вважаючи за краще стабільність.

Третє місце в рейтингу найбагатших людей України відвів власнику «Миронівського Хлібопродукту» (і голові його ради директорів) Юрію Косюку. Він опустився в рейтингу з 1561 рядка в рейтингу до 1605, а його «ціна» зменшилась до рівня в 1,4 мільярда. Зараз його звинувачують його в кумівстві з адміністрацією президента і отриманні майже мільярда гривень державних дотацій, причому скандал тільки почав набирати обертів.

Чверте місце займає засновник «Інтерпайп» Віктор Пінчук. Він піднявся в рейтингу з 1650 місця до позиції 1605, утримавши 1,4 мільярда. Зараз він розділяє список найбагатших людей України разом з Косюком. Живе тихо і спокійно, хоча пробував ще в 2015 як підтримувати Україну, так вигороджувати Росію, але зараз затих і зайняв нейтральну позицію.

П'яте місце в списку найбагатших людей України відведено Геннадію Боголюбову, який володіє 1,2 млрд у.о. (позиція рейтингу 1818). Шосте місце віддане Ігорю Коломойському з капіталом в 1,1 мільярда (позиція рейтингу 1941) а сьоме - Вадиму Новінському (1 мільярд і 2057 позиція).

Найбагатша людина в Европи

Звання найбагатшої людини Європи журналом «Forbes» віддано французькому бізнесмену Бернару Арно (президенту ГК «LVMH», яка спеціалізується на виробництві та продажу предметів розкоші). Його добробут, по рейтингам, становить 72 млрд. Арно можна також заслужено назвати і самим респектабельним в Європі чоловіком. А ось звання найбагатшої в Європи жінки присуджено Франсуазі Беттанкур-Майерс (спадкоємиці імперії косметики «L`Oreal»), її доходи зросли до 7,1 мільярда.

Найбагатші люди в Америці

Всього в світі зараз «Forbes» нарахував мільярдерів трохи більше, ніж 2000 чоловік. Відзначається, що в минулому році в клубі багатіїв значно поменшало традиційних учасників (фактично випав кожен десятий), але при цьому в списках з'явилися і нові, раніше невідомі. В цілому ж минулий рік скоротив кількість наявних мільярдерів на 55, а загальні їх статки - всього на 400 млрд.

Найбільше постраждали багатії з Детройту, а європейський лист кілька збіднів через ослаблення євровалюти по відношенню до долара. При цьому в США відбулося досить відчутне поповнення понад забезпечених - число мільярдерів вже налічує 609 чоловік. Хто ж зараз найбагатша людина в Америці?

У першій двадцятці «Forbes» домінують саме американці - їх там цілих 14. Як ви зрозуміли з вищевикладеного тексту, в лідерах списку як і раніше тримається Безос. У поточному капітал Безоса зміцнився до суми 131 мільярд. Статки Гейтса (другий номер) зараз оцінюються в 95 млрд. Третю сходинку посідає керівник інвестиційного фонду «Berkshire Hathaway», американський геній-інвестор Уорен Баффет зі статком у 82,5 мільярда.

Є всі надії що титул найбагатша людина Америки (принаймні в 2019) залишить за собою Безос незважаючи на те що відбувається розлучення. Такої ж думки дотримуються і аналітики «Forbes».