РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

23.04.2018

3668 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Як відкрити свій бізнес: ключові моменти

Як відкрити свій бізнес: ключові моменти

Питання про те, як відкрити свій бізнес - задають тисячі українців. Працювати на себе набагато приємніше, цікавіше і зручніше, ніж займатися найманою працею. А якщо правильно вибрати, який бізнес відкрити - то ще й набагато вигідніше.

Однак розвивати свою справу - це ще й дуже складне завдання. Багатьох відлякує саме початковий етап, на якому новачкові доведеться вирішувати багато питань.

Розглянемо, з чого почати для старту бізнесу в Україні.

 

 

 

 

Як відкрити бізнес в Україні: ключові моменти

Перш ніж розглядати, який бізнес відкрити в Україні - наведемо загальний список порад:

  1. Визначьтеся: ви хочете почати якийсь конкретний бізнес (наприклад - пов'язаний з вашою професією, або вашим хобі), або хочете вкласти гроші, але ще не вибрав і сферу діяльності?
  2. Визначьтеся з цільовою аудиторією: хто буде купувати ваші товари або замовляти послуги? Це будуть тільки жителі вашого міста / області? Або вся країна?
  3. Уважно проаналізуйте ринок: складіть список конкурентів, випишіть їх асортимент і ціни, пошукайте відгуки в Інтернеті. Ваше завдання - знайти їх сильні і слабкі сторони. Сильні сторони - в своєму бізнесі потрібно реалізувати ще краще. Слабкі сторони - знати і уникати.
  4. Прикиньте, що ви зараз маєте для старту: скільки вільних грошей? Який транспорт є і чи підходить він для справи? Чи є земельна ділянка, дача або гараж (або хоча б робоче місце в квартирі), де можна щось почати робити?
  5. Оцініть свої можливості в обраній сфері. Якщо ви взагалі нічого не тямите, але все р Давно хочете почати саме цей бізнес - краще або пройти якісь курси, або самостійно вивчити цю галузь (наприклад - по відеоуроку), або влаштуватися на роботу в профільну компанію (на будь-яку посаду) .

Нижче розглянемо сфери діяльності більш детально.

 

Який бізнес відкрити в маленькому місті?

Якщо ви живете в маленькому місті - це не означає, що у вас немає можливостей для підприємництва.

Чим ви можете займатися:

  1. Виробництво будь-яких товарів, які можна відправляти доставкою. Плюс в тому, що в маленькому місті можна дешево орендувати приміщення і менше платити персоналу. Варіанти, які порівняно легко почати: одяг, прикраси, аксесуари (чохли для телефонів, гаманці, піхви, візитниці, підставки для чого-небудь, фоторамки), постільна е приналежності, меблі (в першу чергу невелика, головне - щоб вона була незвичайною) .
  2. Виробництво товарів, які затребувані в вашому місті. Тут все індивідуально: потрібно оцінювати пропозицію і попит, і від цього відштовхуватися. Універсальний варіанти - це їжа: фрукти-овочі, м'ясо, молочна продукція.
  3. Надання послуг. Це необов'язково може бути відразу великий бізнес - почати можна з самозайнятості. Затребувані професії: перукар, медсестра, майстер манікюру, майстер по нарощуванню вій, майстер по шугарінг, викладач англійської мови (а в західних областях - ще й польського), будівельно-оздоблювальні спеціальності.

 

Який бізнес відкрити в Києві?

У Києві завдання ускладняється тим, що багато сфер діяльності вже зайняті. Але зате населення більш платоспроможне, і більш прогресивний - тобто ви можете починати якийсь новий і незвичний бізнес.

Варіанти, які не потребують великих витрат:

  1. Вулична їжа або продаж кави. Варіант порівняно простий в плані реалізації, але високо конкурентний. Головний нюанс - знайти вільне місце, де поблизу не буде інших точок.
  2. Фотографування або VR - тури для продажу нерухомості. Київський ринок - найбагатший і найактивніший в країні.
  3. Освітні курси (якщо ви фахівець в якійсь галузі).
  4. Коворкінг - центр. Фріланс в Києві є масовою професією. Але не у всіх фрілансерів є можливість працювати вдома, або знімати офіс. А коворкінг в українській столиці все ще трохи.
  5. Рекрутингове агентство. Витрат великих не потрібно, але зате доведеться дуже мн ого і напружено працювати. В ідеалі - починати цей бізнес в галузі, в якій ви розбираєтеся.
  6. Перегонка автомобілів. Це скоріше самозайнятість. Підійде для тих, хто добре розбирається в виборі старих авто.
  7. Угода про відкриття хостелу. Якщо у вас є свобод ная квартира, яку ви здаєте - її можна переобладнати під хостел, і здавати прибутковіше. Але якщо вільної нерухомості немає - то дешево почати такий бізнес не вийде.
  8. Проведення екскурсій. Ніша це насичена пропозиціями, тому вам доведеться або придумати оригінальну програму, або проводити екскурсії крутіше конкурентів, або рекламуватися розумніші, ніж конкуренти.
  9. Доставка наборів продуктів. На дорогу до магазину, ви бор продуктів і дорогу додому можна витратити від 1-2 годин до цілого дня. Тому ви можете запропонувати людям економити цей час.
  10. Послуги з прибирання приміщень (від квартир до офісів і складів). Вкластися доведеться в рекламу і в покупку устаткування (пилосос, парогенератор, інвентар). В ідеалі потрібен ще й свій транспорт.
  11. Доставка фермерських продуктів. Щось вирощувати - не обов'язково: можна знайти фермерів, які щось вирощують поруч з Києвом. І знайти клієнтів в місті, які готові це купувати. Ви - сполучна ланка і організатор доставок.
  12. Виробництво аксесуарів під нішеві ринки. Наприклад - виробництво чохлів для фотоапаратів, або виробництво сумок для ноутбуків, або виробництво незвичайних спортивних сумок.

 

Який бізнес відкрити в селі?

У селі ви можете займатися таким бізнесом:

  1. Вирощування чогось або розведення когось. Актуально, якщо поблизу є хоча б невелике місто, куди це можна продавати. Найкраще вивчити попит і пропозицію, і випускати той товар, якого мало. Наприклад - вирощувати полуницю, або розводити кроликів.
  2. Надання послуг, суміжних з діяльністю вашого села. Наприклад, якщо у вашому селі все масово вирощують картоплю - ви можете найняти в сусідньому селі робочих, і пропонувати своїм сусідам роботи по прополюванні, збирання врожаю.
  3. Посередницькі послуги. Ви можете скласти список продукції, яку випускають ваші односельці, з зразковими обсягами поставок. Наприклад: сусід Іван - може кожен місяць продавати 300 яєць. Інший сусід Микола - може продавати в місяць по 100 кг курячого м'яса. З цим списком ви можете відправитися в найближче місто, і запропонувати товар магазинах або ресторанах.

 

Як почати бізнес з нуля?

Уже вирішили, який бізнес створити в Україні?

Розглянемо, як саме його відкрити з нуля:

  1. Якщо ще не проводили - проводимо детальний аналіз ринку, конкурентів і цільової аудиторії. Вам потрібно зрозуміти: чи буде затребувана ваша ідея взагалі, наскільки велика ваша ЦА, наскільки багато і наскільки хороші ваші конкуренти.
  2. Складаємо бізнес-план. Він повинен бути максимально докладним. Обов'язково вважайте всі дані, виходячи з песимістичного прогнозу. Тобто якщо ви вирішили почати якесь гаражне виробництво, і знайшли в Інтернеті обладнання за 20 тисяч гривень - в бізнес-план вписуйте 23-25 тисяч.
  3. Якщо ви хочете почати бізнес без грошей, але потрібні якісь вкладення - шукаємо можливості. Ви можете зайняти гроші у родичів, взяти кредит або мікрокредит, або знайти партнера, який вкладеться в вашу ідею.
  4. Шукаємо все необхідне для старту, щоб це вписувалося в ваш бюджет. Приміщення або ділянку, обладнання, витратні матеріали, компанії, які надають потрібні послуги (наприклад - бухгалтери, сервісні центри, постачальники) - це все потрібно знаходити ще до старту.
  5. Реєструємо ФОП або ТОВ.

Після реєстрації юридичної осіб а ваша компанія може починати свою діяльність.

 

Як відкрити бізнес за кордоном?

Якщо ви вже маєте якийсь бізнес в Україні, або відразу хочете починати справу в іншій країні - пам'ятаєте такі правила:

  1. Якщо це бізнес в США: це країна з дуже жорсткою конкуренцією. Український ринок в порівнянні з американським - дуже маленький, повільний, і дуже повільно приймає нововведення. Саме в Америці з'являються і обкатуються майже всі ідеї, які потім приходять до нас. Але є і величезний плюс: в США населення готове охоче платити за товар або послугу, які по-справжньому потрібні і хороші.
  2. Якщо це бізнес в Польщі: можна створити підприємство з доставки чого-небудь (з України в Польщу або навпаки), можна займаючись навчанням польської мови (якщо ви його вже знаєте), можна займатися пошуком співробітників для польських підприємств, можна пропонувати послуги українцям по освоєння в Польщі, можна переганяти автомобілі, можна організувати турпоїздки.
  3. Якщо це бізнес в Росії: можна займатися перевезеннями в обидві сторони, можна займатися пошуком роботи для українців або співробітників для російських підприємств, можна організовувати турпоїздки, бізнес-тури, надавати послуги для переселенців (підбір житла для оренди або покуп ки, наприклад).
  4. Якщо це країни ЄС: можна займатися перевезеннями пасажирів або вантажів, навчати мовам (якщо є знання), надавати допомогу в пошуку роботи.

Читайте також:

Як заробити на квартиру в Україні: в 2019 році чи є перспективи

Індекс Біг-Мака 2019: бургерономіка в дії