05.11.2018
6883 Переглядів
Поняття «Індекс Біг Мака» (англ. Big Mac Index) вперше було опубліковано в 1986 році в вересневому номері американського видання The Economist. Журналіст Пам Вудалл вирішив визначити реальні обмінні курси валют різних держав на основі принципу паритету купівельної спроможності, але замість споживчого кошика містер Пам запропонував взяти один бургер Біг Мак, який продається в ресторанах мережі McDonald's по всьому світу і готується з універс��льних продуктів: хліба, м'яса, сиру і зелені.
Зміст:
Індекс Біг Мака - порівняння і рейтинги по країнам
Таким чином, автор статті зміг, на основі ціни цього популярного бутерброда в різних державах, визначити, наскільки недооцінена / переоцінена валюта тієї чи іншої країни по відношенню до американського долара. Метод «припав до смаку» читачам, і з тих пір журналісти розраховують і публікують індекс бігмака регулярно.
Пізніше економісти вирішили розвивати тему індексу і стали застосовувати його в розрахунку розміру ВВП і частки ВВП на душу населення, так і виникла «бургерономіка».
У січні поточного року The Economist опублікував The Big Mac Index 2019, де, крім інших, розрахований Індекс Біг Мака гривні. Як з'ясувалося, найбільш недооціненою валютою - приблизно на 68% - є саме гривня. Якщо порівняти ціну популярного бургера в українському ресторані і ресторані США, а також взяти до уваги чинний курс валют, то виходить, що ціна долара в Україні повинна бути 8,30 грн. Різниця між реальністю і розрахунками вражаюча.
Давайте подивимося, як йдуть справи в інших країнах світу. Нижче приведена актуальна таблиця Індексу Біг Мака по країнам.
Ми спробували проаналізувати дані і можемо сказати наступне:
Якоїсь певної цифрової формули ми не знайшли, але зробити самостійно розрахунок індексу не важко. Отже, індекс біг маку: як його вважати, - давайте розберемося. Спочатку беремо ціну на Біг Мак в мережі McDonald's в першій країні, припустимо в Україні (подивитися ціну страви в різних країнах можна в інтернеті), і в другій країні, ну наприклад США. Далі розділимо ціну страви в Україні на його вартість в США. Пропонуємо не орієнтуватися на реальні цифри, а трохи пофантазувати і припустимо, що в Україні гамбургер коштує 25 грн, а в США 5 доларів. Ділимо 25 на 5 і отримуємо 5. Підсумок: долар дорожче гривні в 5 разів. Після порівнюємо курси валют, що дає зрозуміти переоцінена або недооцінена гривня до долара. Спосіб підходить для порівняння коефіцієнтів будь-яких державних валют.
Багато економістів не сприймають Індекс Біг Мака всерйоз, так як він не враховує всіх факторів: попит населення, співвідношення в страві імпортних продуктів до місцевих, особливості культури харчування і т.д. Наприклад, в Індії котлету для бургера готують не з яловичини, для індусів корова священна тварина, а використовують баранину або курятину. Багато в чому популярність Індексу Біг Мака пояснюється його нестандартним підходом і доступністю.
Дізнатися інформацію про всіх опублікованих коли-небудь індекс Біг Мака по роках можна в інтернеті на сайті http://www.bigmacindex.ru.
«Індекс борщу» (укр. - індекс борщу) вперше почали вважати в Україні в 2000-х роках. Автором розрахунку стала Видавнича група «Наш продукт» і, на думку творців, саме порція цього національного і дуже популярного страви зможе показати реальну картину того, що відбувається з українськими цінами на найпоширеніші продукти. За основу взяли економний рецепт борщу з розрахунком на невелику сім'ю з трьох осіб. До складу рецепта включили: картопля, червоний буряк, морква, цибуля, капусту, томати, м'ясо (найдорожчий продукт) і традиційну зелень - кріп і петрушку. Таким чином, дізнавшись середні ціни на ці продукти в будь-якому місці світу, можна дізнатися, де вартість борщу виходить дешевше, а де дорожче.
Ось уже кілька років індекс борщу в Україні використовуються для порівняння цін у великих і маленьких українських містах, сподобався метод розрахунку також і росіянам. У січні 2019 року було опубліковано Індекс борщу 2019, який показав, що борщ стає для українців все дорожче і дорожче, адже за 12 місяців продукти «борщового набору» подорожчали в три рази. У липні поточного року чотирилітрова каструля борщу обходилася українцям дорожче ста гривень.
Коментарів