РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

29.09.2018

12429 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Наскільки реально оформити кредит по копії паспорта в Україні?

Кредит по копії паспорта: чи реально? схеми шахраїв

Для того, щоб оформити кредит в банку або взяти позику в мікрофінансової компанії, вас попросять пред'явити повний пакет документів, серед яких, в обов'язковому порядку, буде паспорт.

З огляду на той факт, що гроші можуть знадобитися несподівано швидко, а мікрофінансових компанія (наприклад Бистрозайм) буде готова розглянути заявку на отримання грошей в борг цілодобово без вихідних і з мінімальним пакетом документів, в зв'язку з цим все частіше звучить від клієнтів питання: чи можна оформити кредит по копії паспорта і якщо так, то як це зробити?

Подібні питання також виникають тоді, коли людина не планує брати кредит, але знає, що копією його паспорта теоретично могли заволодіти зловмисники. Звідси і питання: чи можуть взяти кредит по копії паспорта треті особи?

У цій статті наш експерт постарається детально відповісти на такий популярний запит.

Чи можна по копії паспорта взяти кредит?

Може здатися, що якщо МФО не вимагають оригінал документа (при оформленні позики онлайн це дійсно так, хоча при отриманні грошей у відділенні клієнта попросять показати оригінал), то буде легко взяти кредит шахраєві, скориставшись вкраденої ксерокопією. Але насправді це не так: фінансові організації проводять ретельні скорингові перевірки, кожен клієнт заповнюючи анкету на сайті, проходить ідентифікацію в кілька етапів (фінансова компанія робить запит в банк, просить фото з паспортом в руках, відправляє смс на номер телефону і тд) .

Всі дії і перевірки спрямовані на те, щоб виключити будь-яку можливість взяти кредит по копії паспорта шахраєві.

Важливий нюанс: сама по собі копія, навіть та, яку запевнив нотаріус, не має юридичної сили, тому видати кредит по копії паспорта на законних підстав ніхто не може.

Кредит по копії паспорта - як уберегти себе від шахраїв?

У будь-якому випадку з документами варто бути гранично акуратними: завжди є невелика ймовірність, що хтось зможе взяти кредит по копії паспорта. Це може статися, якщо зловмисник видасть себе за вас або вступить у змову з кредитним менеджером компанії.

Але служба безпеки серйозної компанії завжди на чеку: в Бистрозайм, наприклад, ретельно перевіряють усіх співробітників і не допускають порушень.

Зі свого боку Ви повинні уважно стежити за своїми документами і не допустити їх потрапляння в треті руки. Ми підготували кілька рекомендацій, як саме уберегтися від афери з використанням вашої копією паспорта:

  1. перше, що треба пам'ятати: завжди звертайте увагу кому і навіщо ви даєте копії паспорта (або оригінал) на якийсь час, якого вистачить, щоб зробити дублікат документів. Не зайвим буде нагадати, що довіряти зараз нікому не можна;
  2. і друге, про що багато хто забуває: чи не викладайте копії документів в мережу, не відправляйте поштою (а вже якщо і відправили, то відразу видаляйте), стежте за настройками безпеки свого google диска або файлообмінника, де зберігаєте важливі копії, які не викладайте в соціальні мережі і не надсилайте через різні месенджери.

Що робити, якщо хтось взяв кредит по копії вашого паспорта?

Якщо комусь вдалося взяти кредит по копії паспорта та ви про це дізналися, відразу вживайте заходів:

  • подумайте, що може послужити вашим «алібі» на той день, коли позика був оформлений: наприклад, ви були у відрядженні і у вас є докази;
  • зверніться в службу безпеки тієї організації, яка видала кредит. Обговоріть можливі варіанти, як шукати шахрая, перегляньте відео-камери, аргументуєте, що ви не брали кредит і спробуйте довести це;
  • іноді є сенс звернутися до адвоката для захисту ваших прав і коректного ведення переговорів з кредитною організацією.

ВАЖЛИВО! Якщо документ вкрали або ви його втратили, не чекайте поки хтось перевірить чи можна отримати кредит по копії вашого паспорта, відразу прийміть превентивні заходи: обов'язково зверніться в поліцію і напишіть заяву. У вас на руках буде документ, який підтверджує ваше «алібі», раптом що.

 

Читайте також:

Де взяти кредит за паспортом за 20 хвилин

Що таке cvv платіжної картки, де знаходиться і навіщо він потрібен