РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

05.05.2020

1734 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

У багатьох людей рано чи пізно виникають ситуації, коли вони вирішують взяти кредит. Це може бути що завгодно – покупка товару в розстрочку, займ невеликої суми в мікрофінансових організаціях, довгостроковий кредит в банку на житло і т. д. Спочатку перший, другий, а потім вже і не зможете пригадати скільки їх було. Проте не кожному вдається вчасно погасити вже взяті займи в наслідок багатьох непередбачуваних подій та ситуацій. В підсумку із цього виходить не дуже позитивна кредитна історія. В даній статті чітко описані всі моменти та корисні рекомендації, які потрібно знати, аби поліпшити свою кредитну історію.

 

 

Кредитна історія – що це?

 

КІ (кредитна історія) – це ваша характеристика, як позичальника. В ній розповідається яку суму і коли ви займали, наскільки вчасно відбувалися платежі чи зверталися ви в банк за іншими кредитами. Основну інформацію заносять працівники кредитних організацій: банків, мікрофінансових організацій та кредитних споживчих кооперативів.

 

Саме за допомогою кредитної історії вирішується наскільки надійний є позичальник, чи вчасно він буде платити, а в кінцевому і головному підсумку – чи варто видавати вам новий займ.

 

Детальніше про кредитну історію, її складові, термін зберігання, кредитний рейтинг можна дізнатися зі статті: "ЩО ТАКЕ КРЕДИТНА ІСТОРІЯ І ДЕ ВОНА ЗБЕРІГАЄТЬСЯ".

 

Кредитне бюро – що це?

 

Бази даних з історіями про кредити зберігаються в спеціальних бюро. В Україні існують 10 офіційно зареєстрованих, проте по факту працюють лише 4:

 

  1. 1. Українське бюро кредитних історій (УБКІ) є найпопулярнішим на сьогоднішній день. Його інформація знаходиться у відкритому доступі, тому всі охочі можуть подати заявку онлайн або надіслати запит.
  2.  

  3. 2. Перше всеукраїнське бюро кредитних історій (ПВБКІ) – це бюро зберігає дані що отримують від більшості банків, навіть тих які знаходяться на стадії ліквідації. Процедура подачі онлайн заявки в даному бюро є платною, вартість якої складає 50 грн. Безкоштовно ви можете подати запит в офісі.
  4.  

  5. 3. Міжнародне бюро кредитних історій (МБКІ) – база якого містить в собі 20 000 000 фінансових зобов'язань, які надходять від різних компаній і банків. Є також можливість дізнатися платно онлайн та безкоштовно очно.
  6.  

  7. 4. Українське кредитне бюро (УКБ) – бюро, яке зберігає 4 000 000 кредитних історій отриманих від десяти найбільших банків і фінансових організацій. УКБ також дає можливість один раз на рік отримати звіт по своїй кредитній історії в їхньому офісі абсолютно безкоштовно.

 

 

Як перевірити кредитну історію по ІПН?

 

Існує не один спосіб як перевірити свою історію, однак найпростішими вважаються перевірка за допомогою ідентифікаційного коду.

 

  1. 1. Через SMS. Ви відправляєте свій КІ та ІПН за допомогою SMS-повідомлення і очікуєте сповіщення про те, що з вами зв'яжуться найближчим часом.
  2.  

  3. 2. Онлайн на сайті бюро. За допомогою телефона та ідентифікаційного коду ви реєструєтеся на сайті та очікуєте код на телефон, який потрібно бути ввести на портал. Далі ви зможете без проблем ознайомлюватися з інформацією про свої минулі та дійсні кредити.

 

Більш детально про всі способи та послуги УБКІ можна прочитати в статті "ЯК ПЕРЕВІРИТИ КРЕДИТНУ ІСТОРІЮ ЗА ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ".

 

Як перевірити кредитну історію безкоштовно?

 

Два перерахованих вище способа являються цілком безкоштовними, але ними можна скористатися лише один раз на рік. В більшості бюро, але не всіх, є саме така можливість. За повторні запити та інші бонус-послуги вже потрібно платити. В статті "ЯК ПЕРЕВІРИТИ КРЕДИТНУ ІСТОРІЮ БЕЗКОШТОВНО І БЕЗ РЕЄСТРАЦІЇ" детальніше про це описано.

 

Як перевірити наявність себе в чорному списку боржників?

 

Чорний список – це база імен ненадійних позичальників, у яких були проблеми з поверненням боргів та є свого роду каральною мірою, яка повинна мотивувати позичальника своєчасно повертати борг.

 

Про те, що ви потрапили в чорний список, ви можете дізнатися і не відразу. Ця інформація знаходиться в Єдиному реєстрі боржників по кредитах (ЄРБ). Я Потраплення в ЄРБ значно може значно ускладнити вам життя – у вас не буде можливості продати власний транспорт або нерухомість, також у вас не буде можливості та права виїхати закордон. Детальніше про це в статті "ЯК ПЕРЕВІРИТИ СЕБЕ В ЧОРНОМУ СПИСКУ БОРЖНИКІВ".

 

Незадовільна кредитна історія – як її поліпшити?

 

Ставитися до кредитної історії потрібно серйозно: про ваші прострочення та невиплати дізнаються банки, роботодавці та страховики. Адже не секрет, що банки використовують кредитну історію для оцінки позичальників. Від неї залежить, дадуть вам кредит чи ні. Роботодавці також можуть не взяти на роботу з поганою історією, а страховики - підняти ціни на поліси.

 

Проте, що ж робити с негативною історією? Звичайно, що її можна поліпшити. Як це зробити? З командою Bezdolgoff, яка спеціалізується на проблемних заборгованостях, це легко. Вони ведуть переговори з вказаними вами організаціями, домовляємось про закриття будь-якого вашого кредиту за погодженою з вами сумою та зупиняємо телефонний терор.