РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

01.10.2019

2791 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

NFC - нова, але дуже перспективна технологія платежів, яка цілком може витіснити звичайні способи оплати. Наскільки це реально? Чи можна користуватися NFC в Україні? Чи дозволяє це економити? Розберемося в цих та багатьох інших питаннях.

 

Що таке функція NFC

 

Що таке NFC в смартфоні? Незважаючи на те, що технологія була доступна ще в 2004 році, набирати популярність стала тільки в 2017-18 роках.

 

Near field communication - технологія ближньої безконтактної зв'язку, дозволяє обмінюватися даними на відстані до 10 см, при цьому швидкість з'єднання становить менше 0,01 секунди.

 

Як дізнатися, чи є NFC в телефоні? NFC-чіп, як правило, вбудований в смартфон під задньою панеллю. NFC може бути як в дорогих, так і бюджетних моделях смартфонів.

 

Якщо телефон підтримує технологію, про це можна дізнатися в настройках пристрою.

 

На смартфоні Android відкрити Налаштування і в залежності від моделі телефону пошукати такі розділи, як «Підключення пристрою», «Підключення», «Бездротовий зв'язок і мережі», «NFC».

 

Навіщо ж потрібна така технологія? NFC застосовується в трьох основних областях:

 

  • як емулятор карт: банківських, проїзних, пропусків, карт лояльності. Одна з найпопулярніших областей застосування. Смартфон перетворився в віртуальний гаманець для багатьох користувачів.
  • як сканер NFC-міток: можна швидко зчитувати, інформацію наприклад, про товари на полицях супермаркетів або переглянути інтерактивну рекламу. Також можна купити NFC-мітки, і самостійно зашифрувати в них інформацію за допомогою спеціальних додатків. Наприклад, розмістивши таку мітку в своєму офісі, можна налаштувати так, щоб на смартфоні відразу ж відкривався список завдань на сьогодні.
  • peer-to-peer: обмін інформацією між двома пристроями. Так можна передавати файли і дані між двома смартфонами з підтримкою NFC: обмінюватися контактами, посиланнями, додатками, настройками.

Як швидко і зручно користуватися найпопулярнішою функцією - безконтактної оплатою? Потрібно встановити додаток Google Pay, підключити в ньому свою банківську карту і сміливо можна залишати гаманець будинку.

 

Слід враховувати, що поки ще не всі термінали підтримують можливість безконтактної оплати. Там, де можна використовувати NFC, повинен бути значок, схожий на значок Wi-Fi або наклейка з написом «PayPass».

 

З кожним днем все більше пристроїв оснащуються NFC-чіпами, технології не стоять на місці, і хто знає, як ще можна буде використовувати NFC завтра.

 

Одне можна сказати точно - ця технологія покликана максимально спростити життя користувачів в стрімко розвивається.

 

Способи використання NFC

 

NFC - невелика наклейка, за допомогою якої можна швидко включити будь-які функції в гаджеті. На мітку записується команда, після чого її потрібно приклеїти до смартфону або іншій поверхні.

 

Крім безконтактної оплати, NFC-технологія має ряд функцій:

  • роздача Wi-Fi - NFC-мітка розміщується в тому місці, де знаходиться смартфон, після чого інтернет лунає автоматично;
  • нічний режим - NFC-мітка кріпиться біля ліжка. Смартфон налаштовується так, щоб перед сном відключався звук, інтернет і т.д. Це аналог режиму «не турбувати» з тією різницею, що вранці досить прибрати телефон з мітки, щоб все включилося назад;
  • в автомобілі - NFC клеїться на приладову панель, туди ж кладеться телефон, після відповідних налаштувань включається навігатор, передача даних - все, що потрібно для поїздок;
  • можна прикріпити мітку до ноутбука, тоді він буде включатися при піднесенні до нього телефону;
  • пароль від Wi-Fi - щоб не диктувати постійно набір цифр і букв, можна налаштувати мітку відповідним чином. Коли приходять гості, їм достатньо просто піднести гаджет до NFC-мітки;
  • bluetooth-гарнітура підключається автоматом до гаджету, якщо до неї прикріпити мітку. У смартфоні активізується bluetooth, Wi-Fi, музичний додаток;
  • таймер також можна запрограмувати на зворотний відлік завдяки NFC-мітки в разі потреби.
  •  

NFC-мітка клеїться до будь-якої поверхні, на неї можна записати різні корисні функції, які будуть включатися автоматично - при цьому немає необхідності шукати потрібно додаток в журналі. Така технологія може стати в нагоді в будь-якій сфері життя: вдома, на роботі, в автомобілі.

 

Який смартфон з NFC вибрати

 

З точки зору фінансів, буде грамотно вибирати відразу якісний девайс з NFC. Нижче представлена порівняльна таблиця топ 5 мобільних девайсів з підтримкою NFC.

 

 

IPhone SE

IPhone 7

Samsung Galaxy A30

Xiaomi Mi 9T

Meizu M8

Діагональ екрану, дюйм

 

4

 

4,7

 

6,4

6,39

5,7

RAM

2 Гб

2 Гб

3 Гб

6 Гб

4 Гб

Вбудована пам'ять

64 Гб

32 Гб

32 Гб

64 Гб

64Гб

Розширення

дисплею

HD/1280*720

4K/3840*2160

Full HD / 1920*1080

4 K/3840*2160

Full HD /1920*1080

Full HD /1920*1080

4K/ 3840*2160

HD /1440*720/

Основна камера

12 Мп

7 Мп

16 Мп

48 Мп

12 Мп

Вага

113 г

138 г

165 г

191 г

159 г

Матеріал корпуса

алюміній

алюміній

пластик

метал

метал

Ціна, грн

6500

12000

7000

10000

4000

Загальний бал

7

8

8

7

6

Бізнесменам підійде IPhone SE, так як у нього зручний і практичний розмір телефону, з алюмінієвим корпусом, і невеликою вагою.

 

Samsung Galaxy A30 - ідеальний варіант для молоді, якій потрібна хороша камера з можливістю робити Селфі, слухати музику, і грати в ігри, або переглядати відео на великому екрані.

 

IPhone 7 - золота серединка. Розмір екрану середній, в порівнянні з попередніми телефонами, які описуються в статті, скромніше, для любителів айфонів і алюмінієвого корпусу, але які хочуть телефон побільше розміром ніж iPhone SE.

 

Xiaomi Mi 9T - флагманська модель з найбільшою за станом на 2019 камерою. Цей телефон здатний замінити професійний фотоапарат.

 

Але за іншими функціями і залозу, за такі гроші китайський виробник міг випустити щось більш потужне. Модель можна порекомендувати блогерам, інстаграмерам і тим, хто любить робити якісні знімки.

 

Meizu M8 - досить бюджетний варіант, але за свої гроші має просунутим функціоналом. Відмінно підійде студентам або в якості робочого телефону.

 

Найпоширеніші запитання про NFC

 

Пропонуємо ознайомитись зі списком найбільш поширених питань про технології безконтактної оплати.

 

1. Що таке NFC

 

NFC модуль призначений для близько контактної передачі даних між пристроями. Модуль NFC присутній в нових смартфонах а також в банківських картках. Призначення у модуля кільканадцять бути абсолютно різні, але найпоширеніше це безконтактна оплата.

 

Серед інших його функцій - оплата проїзду в метро та іншому транспорті, зчитування інформації і передача даних з одного пристрою на інший. На відміну від технології Bluetooth, NFC володіє практично миттєвим підключенням і високою швидкістю передачі даних.

 

2. Наскільки це безпечно?

 

При безконтактної оплати виникає ризик шахрайства. Тому, багато платформи обслуговують безконтактну оплату, наприклад GooglePay і ApplePay настійно рекомендують використовувати ключі безпеки, такі як пін код, графічний ключ або відбиток пальця.

 

На даним момент безконтактна оплата визнана найбезпечнішим методом оплати, так як ніхто не може побачити дані ваших карт, терміни їх дії або CVV код.

 

3. Які пристрої і банки підтримують NFC?

 

ApplePay підтримують всі пристрій після 6 iPhone, Android підтримує NFC починаючи з версії прошивки 4.4. Щоб переконається напевно, чи є у вашому пристрої потрібний модуль, можна подивитися на коробці або в меню налаштувань в розділі "ще".

 

Список банків працюють з безконтактною оплатою постійно розширюються, можна з упевненістю сказати що найбільші банки росії і Україна підтримує оплату через GooglePay або ApplePay.

 

4. Як налаштувати безконтактну оплату?

 

Щоб зробити зі свого смартфона емулятор карти потрібно сказати відповідні додаток, GooglePay для андроїда і ApplePay для айфона.

 

Після додаток попросить ввести дані своїх карт в систему, руками або через камеру смартфона. Після підтвердження з банку потрібно придумати ключ безпекового простору і готово.

 

Як розвиваються NFC платежі в Україні

 

Останнім часом українці все частіше стали здійснювати безконтактні платежі. За останній рік жителі України стали в 35 разів частіше платити за допомогою свого смартфона.

 

Особливо популярним безготівковий розрахунок став при оплаті проїзду на громадському транспорті. Наприклад, сьогодні пасажирами київського метрополітену використовується безконтактна банківська картка або телефон в 23 рази частіше, ніж при запуску даної функції.

 

За добу близько 160 000 чоловік вибирають безготівковий платіж при оплаті проїзду на метро. До бурхливого розвитку NFC-платежів підключилися і підприємці, які володіють магазинами, салонами, кафе і ресторанами.

 

За останні 10 років спостерігається тенденція установки nfc модуль обладнання, що дозволяє зчитувати nfc мітка для проведення платіжних транзакцій. Даний факт підтверджують вітчизняні представництва Visa і Mastercard.

 

Національний Банк України заявив про те, що одна з 9 платіжних карт українців - безконтактна. За підрахунком Нацбанку в побуті використовується вже 4 000 000 таких карт, з яких 44% додалися протягом 2019.

 

Безконтактний розрахунок стає не тільки серед національних банківських установ, а й серед мікрофінансових організацій. Все частіше позичальники отримують мікрокредити в Бистрозайме і інших МФО, не виходячи з дому.

 

Грошові кошти нараховуються на баланс банківської карти для їх подальшого використання, після чого клієнт повертає борг за допомогою такого ж перекладу на карту МФО. З поширенням NFC-технологій необхідність їхати в офіс і підписувати договори відпадає сама собою.

 

За перше півріччя 2019 Україна увійшла в першу п'ятірку країн за кількістю NFC-транзакцій, що здійснюються картою Mastercard, і в ТОП-3, що здійснюються з Visa.

 

Плюси і мінуси платежів через NFC

 

Буквально 10-8 років тому для українців було незвично використовувати NFC-платежі для здійснення покупок. Однак розвивається індустрія платежів продовжує займатися розробкою нових способів проведення безконтактних транзакцій.

 

Сьогодні за допомогою безготівкового розрахунку можна не тільки купити продукти, а й оплатити вечерю в ресторані, заправити автомобіль на АЗС, купити квитки на концерт, забронювати місця на літак і багато іншого.

 

Безконтактні термінали встановлені майже у всіх приватних і громадських організаціях, в громадському транспорті і навіть в метрополітені. У чому принципова різниця між NFC і звичними способами оплати за допомогою готівки, розберемося докладніше.

 

Плюси NFC-платежів

Мінуси NFC-платежів

Можна здійснювати за допомогою телефону, смарт-годин, браслета, безконтактних карт

-

Можна заміняти один спосіб на інший (наприклад, якщо забули карту), так як всі рахунки синхронізовані

-

Швидкий розрахунок без здачі

-

Можливість розрахуватися в будь-якій точці світу

-

Можливість здійснювати покупки онлайн

-

Високий рівень безпеки і можливість в будь-який момент заблокувати рахунок

Наявність ймовірності злому рахунку шахраями

Високий рівень конфіденційності

Обмани з боку хакерів і крадіжка особистих даних

Можливість отримувати бонуси і накопичувати кешбек з подальшим виведенням коштів на реальний рахунок

Не всі банки мають цю функцію

Можливість отримувати вигідні знижки і брати участь в різних партнерських програмах

Не всі установи і магазини впровадили технологію для проведення NFC-транзакцій

Можливість отримати пропозицію від банку відкрити депозит на вигідних умовах

-

Переваги використання NFC-платежів очевидні. На даному етапі фахівцями створена маса мобільних додатків для безконтактного розрахунку. Незважаючи на це, кількість нових технологій вимагає ще більше розробок для впровадження інновацій.

 

З огляду на тенденцію використовувати цифрові способи оплати, в найближчому майбутньому можна очікувати повний перехід на проведення транзакцій за допомогою NFC-технологій.

 

Ряд країн таких як, Китай, Сполучені Штати Америки, Австралія, Японія, Франція, вже модернізували свої платіжні системи до максимального рівня. Не виключено, що і Україна незабаром поповнить список лідерів за обсягами NFC-платежів.