РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

13.04.2018

2975 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

У якій валюті краще зберігати заощадження

У якій валюті краще зберігати заощадженняБагатьох жителів України останнім часом все частіше цікавить питання про те, в якій валюті найкраще зберігати особисті заощадження. Який валютний рахунок відкрити так, щоб потім отримати реальний прибуток?

Існує думка, що заощадження потрібно зберігати в декількох валютах одночасно. Найчастіше рекомендації зводяться до відкриття рахунків в євро і долар��х або однієї з цих валют + якийсь ще, варіантів маса.

Але є й інша, також досить популярна точка зору про те, що гроші варто зберігати у валюті тієї держави, в якій проживаєш.

Обидві ці думки мають свої підстави, і вважаються правильними, але спробуємо поглибитися в питання про валюту більш докладно.

Трохи про бюджет

Отже, якщо ви вирішили відкрити валютний рахунок, для початку потрібно оцінити бюджет, який у вас є. Якщо сума дорівнює вашому щомісячного доходу, то щось з нею "робити" безглуздо. Ви можете покласти гроші в шафу або "під матрац", а якщо боїтеся витратити, то віднесіть гроші в банк, і відкрийте вклад в національній валюті. Інший варіант - звернутися в Бистрозайм, ми також готові прийняти ваші заощадження і примножити їх на взаємовигідних умовах.

Якщо сума коштів перевищує ваш дохід 3-4 місяці, варто віднести гроші в банк в будь-якій валюті: стабільному євро, популярному доларі або звичній гривні. Попередньо рекомендуємо оцінити валютний ринок і тільки тоді вчиняти дії. Вигода від відкриття депозиту в іноземній валюті особливо відчутна тоді, коли рідна гривня падає в ціні. В такому випадку ви можете істотно заробити на різниці курсу, а також безпосередньо процентній ставці за банківським вкладом. Якщо ситуація в державі стабільна, тоді вкладати гроші в валюту економічно не має сенсу, так як відсотки і прибуток по валютним вкладам буде набагато менше, ніж по гривневим.

Щоб було більш зрозуміло наочно, проведіть наступні дії:

  • візьміть ваш бюджет в національній валюті і виберіть відповідний внесок;

  • порахуйте скільки прибутку принесе вам національний рахунок;

  • потім суму, яка є у вас в наявності, переведіть в зручну валюту, і також порахуйте, скільки ви зможете заробити.

Якщо з економікою країни "все в порядку", на національному рахунку ви можете заробити в 1,5 - 2 рази більше, ніж іноземною.

Якщо валютний вклад - ваша мета

Інша справа, якщо ви не тільки грамотно оцінюєте, але і дуже ХОЧЕТЕ відкрити вклад саме в валюті, то, будь ласка. Перш за все вам потрібно пам'ятати, що банківський вклад - це не спосіб заробітку, а гарантія збереження ваших грошей від різного шахрайства. Банк в свою чергу, приймаючи до лав нових клієнтів, за допомогою процентної ставки винагороджує їх за співпрацю. Тому особливу роль у виборі валюти немає. Можна лише відзначити, що останній аналіз поведінки валют на світовому ринку показав: найбільш стабільно поводиться євро, на другому місці долар, а найдорожчим довгі роки є фунт стерлінга. Хоча ми не виключаємо, що у вас є і особисті переваги. Тому рекомендуємо заздалегідь вивчити стан обраної валюти на ринку.

Крім того, дуже важливо правильно вибрати банк, якому ви зможете довірити свої гроші. Депозит повинен порадувати вас відчутным, але не підозріло високим прибутком. Досвід діяльності на ринку фінансових послуг надійного банку високий, а відгуки тих, хто вже відкрив валютний рахунок, повинні бути позитивними.

Подумайте про цільове призначення відкладання грошей

Мало хто збирає і зберігає гроші безцільно. Як правило, вони завжди є частиною якогось плану: покупки квартири, машини, земельні ділянки, шуби, в кінці кінців. Саме масштаб і довгостроковість вашої мети має вирішальне значення.

  • Короткострокові цілі. Якщо ви відклали кошти на відпустку, ремонт або будь-яку іншу подію, яка настане протягом найближчого року, логічніше відкривати вклад у гривні, щоб уникнути зайвих маніпуляцій і комісій. У такому випадку зверніть увагу на вклади з щомісячною капіталізацією відсотків - це найефективніший варіант для тих, хто хоче назбирати на рахунку потрібну суму. Вибирайте депозити терміном на 3-6 місяців, щоб мати можливість зняти гроші тоді, коли знадобиться, а не чекати цілий рік. Зверніть увагу, якщо ви відкриєте депозит на рік, і знімете його не дочекавшись закінчення даного терміну, відсотки будуть анульовані. Тому варто розглянути більш короткострокові варіанти, незважаючи на те, що відсотки по ним будуть трохи нижче.

  • Довгострокові цілі. Якщо ваша мета - покупка нерухомості або машини, збирати гроші доведеться як мінімум кілька років, а можливо і десятиліття. У такому випадку важливо зберегти накопичене, і щоб мінімізувати ризики, варто віддати перевагу долару або євро. Також пам'ятайте, що в разі банкрутства банку, держава компенсує вкладникам суму в 200 000 грн, і якщо ваш валютний рахунок вже досяг еквівалента цієї цифри, варто розробити стратегію накопичень. Найочевидніше рішення - відкрити наступний рахунок в іншому банку, а потім зробити це ще раз. Якщо кожен ваш внесок буде приблизно дорівнює 200 000 долл, кошти будуть максимально захищені.

Поради професіоналів

Також наведемо кілька аналітичних порад, які напевно вам знадобляться:

  • Якщо ви уважно вивчите ринок валютної торгівлі (наприклад, за допомогою преси, оглядів і т.п.), то переконаєтеся в тому, що букмекери найчастіше воліють купувати євро, долар і іноді фунт.

  • Завжди думайте про виграш наперед. Наприклад, якщо є сенс переводити гривні в євро на короткий термін, а потім здійснювати зворотню операцію? Адже відомо, що при обміні валют можуть стягуватися чималі суми-комісії за виконання операції.

  • Вибираючи банк і програму вкладу, ретельно вважайте відсотки, читайте умови відповідного договору. До речі, багато установ також пропонують скористатися онлайн-калькулятором і дізнатися заздалегідь, як буде змінюватися бюджет в залежності від суми та строку дії рахунку.

  • Чим більша сума вкладу, і чим менше ви "чіпаєте" гроші, тим більше прибуток.

  • Заздалегідь подбайте про страхування вкладу, щоб наперед виключити різні ризики.

Що в підсумку

Ось в принципі і всі основні моменти на тему того, в якій валюті краще тримати свої заощадження, і якими є основні аспекти її вибору. Головне - заздалегідь оцінити раціональність вкладень, щоб отримати відповідь на питання "а чи варто воно того". Хочемо лише відзначити, що в даний час населення України активно відкриває валютні вклади, а також велику увагу приділяє гривні, наш Бистрозайм - яскраве тому підтвердження.