РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

25.06.2021

1136 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Пільгове розмитнення євроблях: скільки коштує і кому доступне

cколько стоит растаможка «евробляхи»

Незважаючи на те, що в Україні розмитнення старих автомобілів з європейськими номерами ще не так давно була дорогим, вони продавалися активніше, ніж нові авто. Дуже багатьом «євробляхи» придбати за дорученням було вигідніше, ніж купувати автомобіль з українською реєстрацією. Тому одна з найпопулярніших новин в Україні: пільгове розмитнення євроблях 2021 стартувало! І сталося це 15 червня. З цього дня автомобілі з іноземними номерами можна зареєструвати на пільгових умовах.

Кому доступні пільги

  1. Легкові авто та вантажівки з реєстрацією на території Європи.

  2. Вік — старше п'яти років.

  3. Маса — до 3,5 тонн.

  4. Період ввезення в Україну — по 31.12.2020 року включно.

  5. Призначення — для особистого користування.

 

Важливо! Автомобілі повинні відповідати екостандартам: легкові — «Євро — 2», вантажівки — «Євро — 5».

 

І ще: за пільговим механізмом розмитнюється лише одне авто від одного власника.

Кому пільги недоступні 

Під дію правил не підпадають:

  • вантажні автомобілі;

  • автобуси;

  • мікроавтобуси;

  • мотоцикли.

 

А що ж євробляхі 2021: чи можна їздити? Розмитнення автомобілів, ввезених в країну після зазначеної дати, тобто в 2021 році, буде проводитися за повною вартістю.

 

Факт: не передбачено пільги для автомобілів, ввезених з території Російської Федерації або з тимчасово окупованої території України. В такому випадку розмитнення «євроблях» проводиться за повною вартістю.

Скільки коштує розмитнення «євроблях»

На вартість впливає вік авто і об'єм двигуна: чим вони більші, тим вища сума. Середній розмір оплати — від 1 до 3 тис. доларів. Водночас законодавці обіцяють, що більшість з них не перевищить тисячу євро.

 

Важливо! Автомобілі тимчасово не обкладаються ввізним митом. Але все ж їх власники змушені внести внесок в розмірі 8,5 тис. грн. Якщо вам терміново потрібні гроші, ви завджди можете отримати кредит на картку в БистроЗайм. 

 

Таку ж суму потрібно заплатити, якщо автомобіль буде вивозитися з країни. Наприклад, через поганий стан, коли розмитнювати його немає сенсу.

Як все порахувати

Сколько стоит растаможка «евробляхи»Для автомобилей с европейской регистрацией применяются льготные ставки по НДС и акцизному сбору.

Для автомобілів з європейської реєстрацією застосовуються пільгові ставки ПДВ і акцизного збора.

 

Розрахунок акцизу: базова ставка + Fе + Vе, де

Fе — податок для ТЗ з дизелем або нафтовим паливом;

Vе — об'єм циліндрів двигуна, помножений на коефіцієнт.

 

На базову ставку впливає рік випуску авто:

  • від 5 до 9 років — нульова;

  • 10 років — € 25, ще + € 25 за кожен наступний рік до 15-ти.

  • від 15 і старше — € 150.

 

Fе дорівнює € 100 для авто з двигуном, що працює на дизельному або нафтовому паливі. Для інших авто показник дорівнює нулю.

 

Vе. Щоб отримати його, потрібно обсяг двигуна внутрішнього згоряння помножити на коефіцієнт:

  • € 0,2 — від 2001 см.куб. до 3000 см³;

  • € 0,25 — до 2000 см.куб і від 3001 до 4000 см³;

  • € 0,35 — від 4001 до 5000 см³;

  • € 0,5 — понад 5000 см³.

Закон про «євробляхи»: скільки триває пільговий період

Дія пільг — 180 днів.

 

Виняток: військові, які знаходяться в зоні бойових дій більше 90 днів в період введення пільгового розмитнення. 

 

Якщо у них буде документальне підтвердження перебування там, пільговий період продовжується на 90 днів, тобто складе 270.

Штрафи для тих, хто не пройде розмитнення

Перебування нерозмитненого автомобіля в Україні вважається незаконним. Ще недавно його власнику загрожував штраф в розмірі 170 тис. грн., Зараз же ця сума не перевищує 8,5 тис.грн. Тож якщо вам терміново потрібні гроші, ви завжди можете отримати кредит на картку в БистроЗайм.

 

Сплативши штраф, власник повинен або вивезти авто, або розмитнити його.

З чого все почалося

льготная растаможка евроблях 2021Согласно законодательству, гражданин Украины мог въехать в страну на авто с европейскими номерами только при условии, что он выедет обратно через 5 дней через этот КПП или через 10, если будет выбран другой КПП.

Згідно із законодавством, громадянин України міг в'їхати в країну на авто на єврономерах за умови, що він виїде назад через 5 днів через цей КПП або через 10, якщо виїздитиме через інший КПП.

 

На рік в Україну авто міг ввести тільки іноземець, а українцю передати у разі необхідності виконати якесь завдання. Саме за цей пункт і вхопилися громадяни, щоб ввозити автомобілі. Навіть за умови, що водій сплатить штраф, його сума була значно нижчою, ніж вартість розмитнення.

 

У 2018 році Верховна Рада вже приймала закони, один з яких вводив новий порядок розрахунку акцизу, а другий посилював штрафи за перебування в Україні нерозмитненого авто, ті самі 170 тис. грн. Так що 2021 — це не перша спроба легалізувати «євробляхи» в Україні.

 

Після введення законів впродовж трьох місяців власники авто могли розмитнити їх за пільговою вартістю. І такою можливістю скористалося понад двісті тисяч осіб.

 

Але не всі встигли або захотіли зробити це. Як наслідок — протести «євробляхерів» в урядовому кварталі, транспортна облога і вимога встановити прийнятну ціну для вирішення питання. Крім того, такими заходами власники авто вимагали скасувати заборону на розмитнення авто, які не відповідали екологічним стандартам.

 

Закон ввели, і гроші почали надходити до бюджету. Втім, екостандарти не скасували, адже є й інша сторона — проблеми із забрудненням повітря і відсутність системи утилізації старих автомобілів.