РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

29.05.2020

4303 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Як збільшити страховий стаж і раніше вийти на пенсію?

Страховий стаж - це час, протягом якого працююча людина робить відрахування в пенсійний фонд. Дуже важливо не плутати цей термін з поняттям «трудовий стаж», про їх відмінності ми поговоримо далі, а зараз базові поняття і терміни, які будуть використані в статті.

Що таке страховий стаж?

Життя сучасної людини складається з трьох ключових етапів: навчання, роботи і пенсії. Перший етап починається з народження, а закінчується набуттям спеціальності. Це може бути шкільний атестат, диплом спеціаліста в коледжі або науковий ступінь у вищому навчальному закладі. У деяких випадках ваше навчання може зараховуватися до трудового стажу (наприклад: навчання в медичному або військовому інституті), але в більшості цей етап життя характеризується тим, що для вашої пенсійної допомоги він марний.

Також в пенсійний стаж в Україні не входить будь-яка неофіційна трудова діяльність і робота менше ніж на 0,5 ставки.

Основний стаж для пенсії починає нараховуватися з моменту повноцінного виходу на робоче місце. Ви, точніше ваш роботодавець, роблять нарахування на заробітну плату і переводять їх державі. Від податків це відрізняється тим, що гроші утримуються не з вашої зарплати, а з фондів оплати праці підприємства. Якщо ви дивилися свою розрахункову відомість, то відрахування до Пенсійного фонду - це ЄСВ (Єдиний соціальний внесок). Крім ПФ, з цієї суми беруться гроші для виплати лікарняних та компенсацій травми через нещасного випадку.

Відповіддю на питання що таке страховий стаж в Україні буде - час, протягом якого ви або за вас надходили відрахування в ПФУ.

Що таке трудовий стаж?

Відмінність трудового стажу від пенсійного - якщо другий вважається за фактично роки, то трудовий розраховується з урахуванням коефіцієнтів. Це обов'язкова, але недостатня умова отримання державної допомоги.

Щоб було зрозуміліше, розглянемо на прикладі:

Лікар-рентгенолог працює у шкідливих умовах (з джерелами іонізуючого опромінення). За це держава нараховує йому «рік за два». Щоб закінчити трудову діяльність на пільгових підставах, потрібно мати мінімальний стаж для пенсії 25 років, і лікар-рентгенолог може зробити це, безперервно відпрацювавши 9,5 років.

6 років університету + 9,5 років за подвійним тарифом х2 = 25 загального трудового стажу.

Виходить, якщо молодий лікар випустився з ВНЗ в 24 роки, то на пенсію він може претендувати в 34,5 років. Інше питання, якого розміру буде ця державна допомога?

Які документи підтверджують пенсійний стаж?

Урахуванням вашого стажу на підприємстві займається бухгалтерія або відділ кадрів. За будь-якою інформацією та роз'ясненнями звертайтесь в ці структури. Дані містяться в персональних картах обліку співробітника і трудовій книжці. Остання є основним документом, що підтверджує кількість відпрацьованих років.

Якщо ви надаєте послуги з цивільним договором або є приватним підприємцем, дані про свій страховий стаж можна почерпнути з виписок по сплаті ЄСВ в податкову або замовивши в Пенсійному фонді довідку ОК-7. Остання включає всі відомості про всі гроші, що надійшли в ПФУ.

Іншими документами можуть бути: військовий квиток, виписка лікаря, свідоцтво про народження, документи про відрядження і т.д.

Розрахунок пенсійного стажу

При розрахунку пенсії стаж ділиться на кілька видів:

  • трудовий;
  • страховий;
  • спеціальний;
  • пільговий.

Перші два ми описували в першому розділі, спеціальний і пільговий за своїми властивостями схожі. Вони дають право дострокового виходу на пенсію, але якщо спеціальний прив'язаний до виду діяльності, то пільговий - до посади.

Трудова діяльність людини переривається різними видами активності. Якщо ви не знаєте, що входить до трудовий стаж для нарахування пенсії в Україні, цей список буде корисний:

  • Строкова служба в збройних силах України, альтернативна служба, негайне служба;
  • Відпустка у зв'язку з вагітністю, пологами, догляду за дитиною до досягнення трирічного віку та догляд за дитиною-інвалідом;
  • Знаходження у відрядженні в зону АТО;
  • Термін отримання допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, інвалідністю;
  • Термін отримання допомоги для людей із вадами роботи;
  • Догляд за інвалідом 1 групи (за призначенням МСЕК), літньою людиною старше 80 років працездатним безробітним людиною.

До того ж до загального трудового включається знаходження на лікарняних листах, відпустці, санаторно-курортному лікуванні.

Розрахунок стажу здійснюється в місяцях, причому враховуються тільки ті місяці, внесок в які перевищує мінімальний на той період. У спірних місяцях співробітник може доплатити відсутню різницю, щоб їх зарахували. На сьогоднішній день сума мінімального внеску становить 22% від мінімальної заробітної плати (докладніше про це в наступних розділах).

Що входить в трудовий стаж для нарахування пенсії в Україні?

На додаток до основного списку з розділу №3 з 2014 року до стажу додаються роки у вищих і середньо-спеціальних навчальних закладах, курси підвищення кваліфікації і набуття фаху.

Багатьох цікавить питання: скільки потрібно стажу для пенсії? Після вступу в силу пенсійної реформи, українці почали виходити на пенсію в 60, 63 і 65 років. Вік залежить від накопиченого страхового стажу.

У 2019 році в 60 років можуть вийти на відпочинок люди, з виробленням: повних 26 років;

У 63 роки - які пропрацювали 16-26 років;

У 65 років - які пропрацювали 16 років.

Нагадуємо, за будь-якою інформацією звертайтесь в Управління пенсійного фонду в своєму населеному пункті.

Який розмір страхового внеску в 2019?

Розмір страхового внеску прив'язаний до мінімальної зарплати і складає 22%. На перше січня 2019 року внесок становить 918,06 грн. При цьому потрібно пам'ятати, в розрахунку використовується спеціальний коефіцієнт. Його порівнюють з обсягом внесків і середній зарплаті по країні, виходячи з чого розраховується ваш е майбутнє зміст.

Розглянемо, як розраховується коефіцієнт страхового стажу (Кс).

Кс = (Cуміс × Оцінка) / (100% × 12), де

Суміс - це загальне число місяців, за які були зроблені відрахування в ПФ.

Оцінка - величина в процентах, що позначає період участі в відрахуваннях до Пенсійного фонду. До 2018 року «Оцінка» = 1,35%, після - 1%.

Значення вироблення береться із записів у трудовій книжці. Вся офіційна діяльність, якою ви займалися більше ніж на 0,5 ставки, підсумовується.

Раніше використовувався показник «безперервний трудовий стаж», але сьогодні його значення потрібно тільки медикам і педагогам - їм за це належить надбавка до зарплати.

Як і за скільки можна купити стаж для пенсії?

Пенсійний фонд України дозволив «докуповувати» відсутні роки. Для цього у вашого інспектора в ПФУ потрібно уточнити, скільки місяців бракує і написати заяву про бажання доплатити бракуючі внески.

Розрахунок здійснюється за формулою:

Доплата = Мінімальний страховий внесок х Коефіцієнт доплати х кількість місяців.

Коефіцієнт становить 2 за кожен необхідний рік. Таким чином ви знаєте, як розрахувати страховий стаж для пенсії і скільки потрібно доплатити, але, як це часто буває, ПФУ себе не ображає, і доплата обходиться в рази дорожче, ніж якби ви робили це вчасно.

Підбиваючи підсумки

Пенсія - це головне соціальне благо суспільства, нарівні з медичним забезпеченням і 40-годинним робочим тижнем. Але, в той же час, це важкий тягар на шиї державного бюджету. Україна, підкоряючись вимогам МВФ, підвищила вихідний вік і розробляє диверсифіковану систему забезпечення. Поки ж що працюють українці забезпечують пенсіонерів.

Ми описали як порахувати страховий стаж для пенсії, але на яку суму доводиться розраховувати - питання до інспектора в ПФУ. Розмір кожного конкретного змісту розраховується індивідуально.