РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

04.11.2019

3251 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Не в грошах щастя, а й здатні вирішити безліч проблем насущних. Відсутність грошей не тільки вносить дискомфорт в життя нормальної людини, але і може змусити його влізти в борги.

Боргова яма нерідко стає причиною виникнення ще більших фінансових труднощів, депресії і апатії, проблем зі здоров'ям, відсутність взаєморозуміння між близькими людьми і тд.

За статистикою кожен 3 чоловік на землі хоч раз замислювався про те, як віддати борги швидко і повернути стабільний дохід. У статті ми розглянемо проблему з позичанням грошей більш докладно і спробуємо знайти оптимальний вихід з ситуації, що склалася.

Чому у вас утворюються борги

Дійсно, позики грошей іноді здатні виручити нас в деяких життєвих обставинах. Іноді ми позичаємо гроші про оформляємо кредити в непередбачених ситуаціях, наприклад, коли хтось із близьких захворів і йому необхідно пройти курс дорогого лікування, або коли нам не вистачає грошей на нову машину, або квартиру, або довгоочікувану відпустку.

Іноді нам банально не вистачає грошей до зарплати, щоб оплатити дитячий садок і школу або заплатити за комунальні послуги.

У подібних ситуаціях ми зазвичай звертаємося до родичів і друзів. Але не завжди з ними можна знайти спільну мову. Часто навіть найближчі люди не поділяють наших поглядів і починають засуджувати за наміри витрачати гроші таким чином, який відрізняється від їхнього бачення. Та й виправдовуватися за кожну взяту в борг суму не завжди хочеться.

Виходом із ситуації може стати швидкий безвідсоткову позику в мікрофінансових організаціях, який дозволить вирішити проблему і не зажадає пояснень і виправдань щодо мети позичання коштів.

Як позбавиться від боргів

Термін повернення боргу, як правило, залежить від суми позики. Велику суму важко віддати відразу одним платежем, так як постійні життєві витрати і інші чинники нікуди не діваються.

Якщо кредит був оформлений в банку, то до всього ще додаються відсотки за несвоєчасне погашення. Іноді закрити тему боргів не виходить протягом багатьох місяців і навіть років. Але не варто опускати руки.

Ми пропонуємо ознайомитися з кількома порадами, дотримання яких полегшить ваше фінансове становище і прискорити процес позбавлення від боргів:

  1. Напишіть по пунктах всі наявні заборгованості, починаючи від простроченої іпотеки і закінчуючи позикою грошей у сусідів. Вкажіть докладно, яку суму ви заборгували, кому і з якою метою. Далі спробуйте прикинути, скільки грошей на погашення боргів ви зможете виділяти щомісяця. Сумарна кількість боргів може здатися значним, проте не поспішайте впадати у відчай. Головне - оцінювання ситуації - ви вже зробили.
  2. Наступний етап - сортування ваших позик від найбільшого до найменшого. Винесіть на перший план борги, які потребують термінового погашення. Не поспішайте братися віддавати найбільші суми - ви можете не розрахувати свої фінансові можливості і, не погасивши всього боргу, розчаруватися в даному методі. Віддайте перевагу меншим боргами, тоді ви будете бачити невеликі зрушення і з ентузіазмом віддасте всі борги.
  3.  Визначте, які витрати ви зможете скоротити. Цей крок є прямим джерелом надходження коштів для погашення кредитів, адже якщо ви не заощадите на чимось, звідки візьмуться фінанси для виплат?
  4. Поговоріть зі своїми друзями і близькими на рахунок вашої "фінансової дієти", попросіть їх не запрошувати вас в кафе, ресторани, кіно і тд, не розповідати про свої дорогих покупках. Якщо вся родина прийняла рішення економити - домовтеся про контроль витрат один одного, щоб при можливих зауваженнях щодо невиправданих покупок між вами не траплялося конфліктів і не залишалося образ.
  5. Налаштуйте автоматичну виплату боргів. Сучасні технології та Інтернет дозволяють підключити автоматичне зняття фіксованої суми за комунальні послуги і багато іншого. Визначте, в який день з вашої банківської карти будуть списуватися кошти на вчинення автоматичних платежів. Краще всього вибрати дату після надходження грошей до бюджету, наприклад, після заробітної плати.
  6. У разі отримання несподіваного доходу (премії, продажу нерухомості, спадщини), вкладіть його в погашення найбільшою заборгованості, яка очолює ваш список.
  7. Час від часу переглядайте свій "рейтинг" боргів і при необхідності вносите зміни.

Пам'ятайте, що жити без фінансових зобов'язань набагато приємніше і легше. Для додаткової мотивації на тривалому шляху позбавлення від боргів візуалізують що-небудь, що ви хотіли б придбати не за кредитні, а за власні гроші.

Як навчитися керувати фінансами, щоб не потрапляти в боргову яму

Щоб не потрапити в боргову яму, дотримуйтесь таких умов: оплата заборгованостей не повинна перевищувати третину від усього доходу сім'ї. Якщо ви віддаєте більше, то ризики, пов'язані з кредитами, зростають в геометричній прогресії.

Крім того, стежте за тим, щоб не попастися на виверти шахраїв. Не варто бути надто довірливим і брати кредит у приватних осіб або неперевірених сумнівних організацій. Схеми шахраїв спрямовані не тільки на те, щоб виманити у вас побільше грошей, а й на те, щоб ви в кінцевому підсумку стали банкрутами і навіть втратили нерухомість.

Якщо ви мали необережність укласти угоду з сумнівними конторами, що видають гроші, не бійтеся повідомляти в правоохоронні органи або кіберполіції в разі порушення ваших прав.

Також не варто ігнорувати листи від банків і мікрокредітних організацій. Як правило, в разі непередбачених обставин фінансові установи йдуть назустріч клієнтам і пропонують лояльні умови погашення заборгованостей.

Ніколи не соромтеся задавати консультантам питань щодо вашого кредитного договору. Тільки уточнивши всі пункти в документі ви зможете грамотно вибудувати стратегію швидкого повернення позики та успішного завершення вашої кредитної історії.