РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

02.11.2021

1292 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Хелловін: суть, звичаї та традиції різних народів

история праздника хэллоуин

Думаєте, Хелловін позаду? А ось і ні. У деяких країнах його відзначають саме у цю хвилину! Де це відбувається, як з'явилося улюблене багатьма свято, як його відзначають у різних куточках світу і який його справжній зміст? Відповіді на всі ці запитання ви знайдете у статті!

Історія свята

У далекому 601 році Папа Римський Григорій I дійшов висновку, що боротися з язичницькими традиціями біля Північної Європи треба розумніше, тобто не викорінювати їх і карати святкуючих, а запропонувати їм законну християнську альтернативу, яка частково копіює зовнішні прояви.

 

Одним із свят, яке потрібно було «модернізувати», став Самайн. День, що асоціюється зі смертю, в'яненням та вшануванням мертвих. Так з'явився День усіх святих (All-Hallows-Even), який потім перетворився на «Хелловін». Свято швидко набуло популярності, особливо серед корінних шотландців та ірландців. Вони ж привезли його до США, де Хелловін отримав «друге народження» і почав відзначатись з небаченим розмахом.

Коли відзначають Хелловін

Попередник Хеллоуїна Самайн — одне зі свят «Колеса року», що відзначає остаточне збирання врожаю та підготовку до «темної пори», тобто зими. На відміну від інших знаменних днів, цей не прив'язаний до положення сонця, а завжди відзначається в один і той же час — у ніч з 30-го на 31 жовтня.

Символи свята

До найбільш популярних атрибутів свята належать:

 

  • Ліхтар з гарбуза. Він же — світильник Джека. За легендою, саме у ньому носив вуглик, що освітлює шлях, проклятий Джек, який зумів домовитися з дияволом, щоб не потрапити в пекло, але недостатньо хороший, щоб потрапити до раю.

 

  • Костюми. Вперше костюмовані ходи та заходи на честь цієї пам'ятної дати відбулися у Шотландії наприкінці XIX століття. Що цікаво, тоді образи були набагато більш химерними і страшними, ніж сьогодні.
     

  • Випрошування солодощів. Мешканцям України схоже дійство знайоме як «колядування». Та у випадку з Хеллоуїном ця традиція перегукується з бідняками Ірландії та Англії, які ходили будинками напередодні Дня всіх святих і випрошували так звані «духовні тістечка» в обмін на обіцяння помолитися за душі померлих. Однак на початку ХХ століття ця традиція перетворилася на дітей у костюмах, що ходять по домівках та випрошують солодощі.

Як відзначають Хелловін у різних країнах

Крім класичних атрибутів, ритуалів та символіки, святкування Хеллоуїна в різних країнах має і виражені місцеві особливості.

Ірландія та Шотландія

Саме тут панують найдавніші традиції, оскільки Самайн відзначали ще давні кельти. Масштаби тут менші, зате похмурості більше. Та й традиційні ліхтарі роблять не з гарбуза, а з більш звичного для селян овоча — ріпи. А традиційні солодощі — не цукерки та печиво, а колканнон — страва з капусти (а згодом й картоплі), в яку ховають «монетку на щастя», та бармбрек — солодкий хліб.

Англія

Англійці дещо відійшли від традицій своїх сусідів та святкують на «американський манер», хоча й зі своїми особливостями. Для багатьох жителів туманного Альбіону Хелловін — це насамперед містика. Отже, відвідування старовинних замків (обов'язково з легендою про привидів, причому чим більше, тим краще) і спіритичні сеанси.

Німеччина

Коли Хелловін вступає у свої права, багато жителів Німеччини їдуть відзначати його в Дармштадт, місто, де розташувався легендарний і моторошний замок Франкенштейна. Саме там розгортаються основні святкування.

Мексика

Жителі Латинської Америки ставляться до смерті та пов'язаних із нею явищам негаразд, як європейці. Хелловін для них — це не вечірки та солодощі, а реальний день шанування мертвих родичів та Santa Muerte. Відзначення затягується аж до 2 листопада.

Висновок

У західній культурі будь-яка згадка про смерть вважається поганим знаком, тому люди доклали зусиль, щоб зробити Хелловін максимально веселим та несерйозним. Адже сміятися з своїх страхів — найкращий спосіб їх подолати. Тож вирізайте на гарбузах моторошні пики, перевдягніться у персонажа жахів, який лякає вас найбільше, і вирушайте на один із багатьох тематичних заходів, присвячених напередодні Дня всіх святих. Не виключено, що після цього тема смерті стане для вас трохи меншою.