РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

24.03.2020

2346 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Безготівкове зберігання грошей змістило традиційне тримання активів в готівці. Замість щільної зв'язки купюр, в гаманці у кожної людини тепер є багато пластикових карток. Але банківські карти - не єдиний спосіб безготівкового зберігання коштів. Не менш розповсюджене використання електронних гаманців. Варто розібрати кожен спосіб окремо і порівняти переваги.

Електронні гаманці: переваги і недоліки

Електронні гаманці (e-Wallet) - це спеціальні онлайн-сервіси, які надають можливість зберігання грошей в електронному вигляді на спеціальному рахунку.

 

Сенс онлайн-гаманців - в безперешкодних і швидких розрахунках в інтернеті. Це аналог традиційного банківського рахунку, але з деякими особливостями. Електронний гаманець - чудовий платіжний інструмент, який використовується мільйонами людей.

Приклади сервісів:

  • QIWI;

  • PayPal;

  • WebMoney;

  • Visa Cash;

  • криптовалюта.

У кожної платіжної системи є свої переваги і нюанси, але загальні переваги наступні:

  • спрощення платіжного процесу онлайн;

  • відсутність абонентської плати;

  • безстроковість;

  • легкість поповнення.

За допомогою електронних гаманців оплата інтернет-послуг стала можливою за все в кілька кліків. Досить обрати потрібний товар і перевести кошти з рахунку e-Wallet. Оплата доступна з будь-якої точки планети. Головне - наявність доступу в інтернет.

 

Важливо! Це відносна перевага, бо й у банківських карт є така функція. Дистанційна оплата позики в «Бистрозаймі» через банківський переказ - яскравий приклад.

 

Безстроковість використання має на увазі відсутність необхідності переоформлювати рахунок. Гаманець залишається у власника на невизначений термін. Це дозволяє забути про таку опцію, як закриття рахунку. Втратити онлайн-гаманець неможливо - доступ власника відкритий постійно. У разі зломів передбачені спеціальні механізми захисту, які сприяють збереженню грошей.

 

Онлайн-сервіси не стягують ніякої плати з клієнта за володіння рахунком. Електронні гаманці - це абсолютно безкоштовні інструменти для платежів. Якщо додати до перерахованих плюсів легкість поповнення, то платіжні системи стають вигідним варіантом для зберігання безготівкових грошових коштів.

 

Не обійшлося і без нюансів. Електронні гаманці мають такі недоліки:

  • слабка технічна підтримка;

  • проблематичний вхід у разі втрати відомостей;

  • часткова підтримка у магазинів.

Загальна властивість всіх електронних гаманців - в повільності технічної підтримки. Служби сервісів реагують далеко не миттєво. Користувачеві доводиться чекати відповіді невизначений термін. Це означає, що при необхідності термінового переказу грошових коштів, користувач може зіткнутися з неможливістю операції у потрібний час.

 

Не менш проблематичним вхід в акаунт при втраті інформації для авторизації. Нерідко користувач забуває пароль або логін, що призводить до необхідності проходити тривалу процедуру відновлення прав на сервісі. Так як платіжні системи не можуть однозначно «дізнатися» в користувача справжнього власника, то спрацьовують потужні механізми захисту. Це в черговий раз може сильно перепинити шлях при термінових висновках грошей.

 

Інша, менш нагальна проблема - не всі підприємства підтримують оплату за допомогою онлайн-ресурсів. Більшість товарів можна купити за допомогою електронних гаманців, але деякі речі продаються тільки в офісах або за допомогою банківських карт. Особливо це стосується оформлення позик, для яких потрібні мінімальні персональні відомості про клієнта.

Банківські карти: сильні сторони і нюанси

Пластик міцно увійшов в життя українських громадян. Банківські картки - це платіжні реквізити клієнта банку, на яких зберігаються безготівкові гроші. Кожна картка прив'язана до конкретного рахунку. При виконанні операції сума списується з рахунку.

 

Пластик - це інструмент зв'язку між грошима і самим клієнтом банку. Замість того, щоб діставати з гаманця готівкові кошти, можливо піднести картку до платіжного терміналу.

Переваги банківських карт:

  • безпека;

  • можливість овердрафту;

  • практичність;

  • зручність.

Безпека пластика забезпечується великими банківськими організаціями. Банки самі зацікавлені у високому рівні захисту своїх клієнтів.

 

Деякі види пластика дають можливість платити більше, ніж є на рахунку. Це називається овердрафт, його можна назвати дуже корисною функцією для особливих клієнтів банків.

 

Практичність пластику незаперечна - він майже повністю витіснив готівкові гроші. Пластикові картки приймаються в переважній більшості підприємств. Це компактний і зручний інструмент платежу, який може завжди перебувати при господарі.

  • Зворотній бік медалі:
  • регіональність;
  • наявність абонентської плати;
  • обмежена доступність до переведення в готівку.

Картки часто прив'язані до конкретної країни. Користування пластиком в жодному регіоні не гарантує таку ж легкість фінансових операцій за кордоном. Особливо це стосується України, так як ближнє зарубіжжя має свої специфічні особливості.

 

Банківська картка потребує обслуговування, що має на увазі необхідність регулярних абонентських виплат. Суми незначні, але нерідко громадяни дивуються в кінці кожного року або місяця, куди пішли кілька десятків гривень.

 

Щоб зняти гроші, доведеться шукати банкомат. У великих містах це не проблема, але в малонаселених пунктах і селищах мешканцям доводиться здійснювати поїздку в сусіднє місто. Це спричиняє незручності у разі необхідності термінового переведення в готівку грошових коштів.

 

Але така проблема існує далеко не завжди. Наприклад, в «Бистрозаймі» можна погасити позику як готівкою, так і банківським переказом, який не вимагає попереднього пошуку терміналу.

Підсумкове порівняння

Не можна однозначно сказати, що краще: банківська картка або електронний гаманець. Пластик виграє у гаманця завдяки розповсюдженості, зручності та безпеки. На відміну від онлайн-сервісів, картка завжди у власника. Левова частка сучасних підприємств і магазинів підтримує оплату за допомогою пластику, але не за допомогою гаманців. Ні в одному великому універмазі неможливо сплатити рахунки за допомогою платіжних систем - встановлено тільки банківські термінали.

З іншого боку, електронні гаманці не стягують абонентської плати і не вимагають постійного контролю. Досить зареєструватися у платіжній системі - стають досяжними відразу кілька рахунків.

 

Підсумкова рекомендація: при сплаті інтернет-послуг зручніше використовувати кошти з електронних гаманців. У той час як в повсякденних купівлях більше підійдуть банківські картки.

 

На практиці видно, що надійні організації і великі гравці ринку вважають за краще банківські карти. «Бистрозайм» - не виняток. Ми підтримуємо як банківський переказ грошей, так і сплату через спеціальні термінали.

 

Ми віддаємо перевагу карткам з простої причини: щоб укласти договір позики, необхідні мінімальні відомості про клієнта. Наше завдання - полегшити отримання і погашення позик для кожного користувача.