РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

19.11.2021

966 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Витрачати або економити: вибираємо правильний шлях

 

 

Економити чи витрачати – одне з найважливіших питань, яке хвилює більшість людей. В цілому, стратегія економії, інвестування та усвідомлених витрат стала більш актуальною. Хоча й витрачати менше люди не стали.

 

Найчастіше людина обирає стратегію витрат, доводячи свій вибір тим, що гроші все одно з'їсть інфляція. Частка правди у цьому є, як і негативні наслідки. Ті, хто обирають постійну економію - втрачають можливість прожити повноцінне та цікаве життя. Але в той же час ці люди залишають можливість створити фінансову подушку, про користь якої поговоримо пізніше.

 

Якщо говорити про накопичення, то вони не мають жодного сенсу, якщо вони безцільні. Відкладати заради того, щоб відкладати - ідея не з найкращих. Тут можна розглянути інвестування, яке в майбутньому приноситиме пасивний дохід. Але в цьому питанні потрібно бути обережним і зважити всі за і проти. Давайте розберемо всі плюси та мінуси обох підходів: витрачаємо все або економимо.

 

Витрачати не можна економити

 

Якщо ви вибираєте поставити кому після першого слова, то будьте готові до таких позитивних моментів. Підхід витрачає все - справді "рятує" гроші від інфляції, які лежать мертвим вантажем під матрацом. Людина з таким підходом може жити цікаво, купуючи потрібні речі та подорожуючи. Але це варіант "жити сьогоденням". А також гроші, зазвичай, витрачаються на речі, які з часом втрачають свою цінність, вони просто йдуть у смітник. Водночас, такий підхід не дозволяє планувати довгострокове майбутнє і втрачається впевненість у завтрашньому дні.

 

Плюси економії коштів

 

По-перше, з'являється подушка безпеки, як у нас люблять говорити "на чорний день". Сподіваємося, у вашому житті нічого екстреного не станеться, але від цього ніхто не застрахований. Тим більше, "чорний день" - це не означає щось страшне, але це кошти, які можна виділити на непередбачувані ситуації. У вас з'явиться впевненість у тому, що ви зможете легко пройти будь-які фінансові проблеми. Звичка зберігати кошти – гарна звичка, коли є певна мета та баланс між витратами та економією. 

 

Найголовніше у заощадженні коштів – це стабільність. Багато фахівців з особистих фінансів радять відкладати 10% свого щомісячного доходу. Таким чином, можна відкласти гроші на відпустку, велику покупку чи інвестиції. Чіткий розрахунок та стабільність – найкращі друзі накопичення коштів.

 

Але у підході до економії також є й мінуси. Як ми й казали вище, людина, яка надміру стурбована економією, позбавляє себе можливості прожити якісне життя. Час іде, роки летять. Потрібно багато спробувати та пізнати у своєму житті, і на все це потрібні кошти.

Давайте підіб'ємо підсумки. Очевидно, що плюси та мінуси є скрізь. Але підхід із економією коштів – перемагає, оскільки має більше переваг. Особливо якщо дотримується балансу. Але як його знайти?

 

По-перше, перестати витрачати. Подумайте, чи так потрібна вам ця річ, яку ви або купили або збираєтеся купити. Усвідомлені покупки дуже важливий фактор. Не відкладайте все чи навіть половину. Досить і 10% від щомісячного доходу. Почніть записувати свої витрати. Так ви побачите, на що йде найбільше грошей і де можна скоротити витрати.

 

Також не ігноруйте літературу, яка допоможе вам краще розібратися у темі особистих грошей. Зараз є безліч різних книг, курсів, подкастів, які допоможуть вам краще керувати своїми коштами.

 

"Быстрозайм" публікує ТОП-5 книг з управління особистих фінансів, які вам можуть допомогти.

 

  • «Куди йдуть гроші? Як грамотно керувати сімейним бюджетом», Юлія Сахаровська;
  • «Таємна мова грошей. Як приймати розумні фінансові рішення», Девід Крюгер;
  • "Фінансовий щоденник", Олексій Герасимов;
  • "Шлях до фінансової свободи", Бодо Шефер;
  • "Найбагатша людина у Вавілоні", Джордж Семюель Клейсон.

 

"Быстрозайм" бажає всім вам витрачати свідомо!