РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

29.05.2020

11817 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Як розрахувати лікарняні в Україні в 2020 році?

З жовтня минулого року в Україні змінено порядок виплати допомоги по непрацездатності. Дані нововведення регламентуються Постановами правління Фонду соціального страхування. 

 

 

 

Як же тепер буде відбуватися розрахунок і виплата лікарняних, які правил а оформлення лікарняних листів і багато іншого.

 

Що таке лікарняний лист

Листом непрацездатності називають документ, який підтверджує, що співробітник компанії тимчасово не може перебувати на робочому місці через хворобу і є підставою для його відсутності. Крім того, наявність такого документа гарантує співробітнику отримання грошової компенсації, так званих «лікарняних».

Лікарняний лист в Україні видається медичними установами при настанні хвороби, яка не дозволяє людині відвідуючи  робоче місце. Наприклад, такий лист можна отримати в поліклініці за місцем проживання, а в разі проходження стаціонарного лікування у завідувача відділення або лікуючого лікар. Повний перелік осіб та медичних інстанцій, які мають право на видачу данн ого листа можна знайти в Інструкції №455, п. 1.4. Сама форма листа непрацездатності та порядок його заповнення затверджені на законодавчому рівні.

Отже, на що слід звертати увагу при оформленні лікарняного листа. При отриманні даного документа необхідно перевірити правильність заповнення всіх реквізитів: ПІБ, дат і упевнитися в наявності підписів лікарів і друку медичного закладу. У разі помилки в тексті, треба буде все виправити з позначкою «Виправленому вірити» і підписати у лікуючого лікаря з печаткою установи «Для листків непрацездатності».

Важливо! Згідно з пунктом 4.5 Інструкції № 532 на бланку листа непрацездатності вирішуються не більше двох виправлень. Крім пунктів № 2 і № 4 графи лицьового боку аркуша «Причина немає праце спосібності», які згідно з пунктом 3.3. Інструкції № 532 виправленню не підлягають.

Якщо лист непрацездатності має більше двох виправлень, його вважають зіпсованим, і він підлягає заміні.

Важливо! В поле «Місце роботи, назва підприємства» вказується назва та адреса юридичної особи згідно зі Статутом підприємства. Тому, якщо в процесі оформлення листа ви будете не впевнені в тому, що володієте вірною інформацією, краще зв'язатися з вашим роботодавцем і уточнити.

 

Види лікарняних

Тут розглянемо окремі види лікарняних. Їх шість, але ми опишемо найчастіші:

●        Лікарняний по догляду за дитиною:

- у віці до 14 років - на період до 14 днів;

- у віці до 6 років, стаціонарне лікування - на весь період стаціонару;

- у віці від 6 до 14 років, важко хвора дитина - на весь період, якщо дитина потребує індивідуального догляду і даний факт підтверджує спеціальна лікарсько-консультаційна комісія.

Мають право на лікарняний даного виду матері або інші працюючі члени сім'ї, які фактично доглядають за дитиною, опікуни. Крім того, у випадках необхідності догляду за дитиною старше 14-ти років в умовах амбулаторного лікування, може бути наданий лікарняний лист строком до 3 днів, а в окремих випадках до 7 днів. За умови стаціонару буде видана спеціальна довідка.

●        Лікарняний під час відпустки - відразу слід зазначити, що оплачуються такі лікарняні в тому випадку, якщо вони настали в пер йод щорічної відпустки (основного або додаткового). В даному випадку працівник може розраховувати на продовження або перенесення відпустки, але тут є свої нюанси, про які можна детально дізнатися на спеціалізованих сайтах.

●        Лікарняний по вагітності - відкривається даний вид лікарняного на 30-му тижні вагітності. Термін листа непрацездатності - 126 днів, з яких 70 днів випадають на період до пологів і 56 після. Розмір виплати допомоги по вагітності та пологах залежить від середньої заробітної плати жінки, котрі залежать від страхового стажу до уваги не береться.

Також варто відзначити, що даний вид допомоги може надаватися і не працевлаштованим особам, в цьому випадку діють два види процедури, які залежать від того, була чи не була жінка зареєстрована в цін тре зайнятості. Студенткам також може бути видано декретні - в розмірі однієї місячної стипендії.

 

 

Розрахунок лікарняного

Сума допомоги при непрацездатності залежить від стажу застрахованої особи:

страховий стаж Розмір лікарняних,% від середньоденної зарплати

До 3-х років 50

Від 3-х до 5 років 60

Від 5 до 8 років 70

Понад 8 років 100

 

Нарахування лікарняних, як і відпускних, відбувається з розрахунку календарних днів згідно середньоденної заробітної плати співробітника за останні 12 місяців. До уваги не беруться дні відсутності з поважних причин: хвороби, відпустку без збереження зарплати, відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до 3 або 6 років.

Розрахунок лікарняних в 2019 калькулятором в Україні можна отримати на спеціальному сайті або ж власними силами, що не так вже й складно.

Далі розглянемо, як розраховується лікарняний на конкретному прикладі:

Період 10.10.18-17.10.18 (8 к. Дн.). Працівника прийнято 12.03.2018 р, оклад 5 000 грн.

 

 

 

Таким чином, середньоденна зарплата склала: 27 000 грн ÷ 172 к. Дн. = 156,97 грн.

Сума лікарняних виплат при страховому стажі більше 8 років складе: 156,97 грн * 8 к. Дн. - 19,5% податки = 1 010,88 грн.

Якщо ж працівник має страховий стаж 4 роки, су ММА виплат складе:

156,97 грн * 8 к. Дн. * 60% - 19,5% податки = 606,53 грн.

Варто звернути увагу на розрахунок лікарняних співробітників, які відпрацювали менше 6 місяців на підприємстві:

- при відсутності страхового стажу, лікарняні виплати нараховуються, і сходячи з мінімальної заробітної плати (4   173 грн / міс. з 2019 року);

- якщо працівник мав страховий стаж, то з метою його підтвердження необхідно подати роботодавцю довідку форм ОК-5 або ОК-7 «Індивідуальні відомості про застраховану особу». Для цього працівнику потрібно особисто звернутися в будь-яке відділення Пенсійного Фонду України, надавши паспорт та оригінал довідки ІПН.

В даній довідці міститися відомості про всіх місцях роботи застрахованої особи за певний період і наводиться інформація про суми заробітку щомісячно по кожному окремому місцем роботи, про кількість днів страхового стажу і підтверджується оплата стор ахових внесків. Така довідка дозволить нарахувати допомогу по непрацездатності відповідно до вимог чинного законодавства. Крім того, у відділенні Фонду працівникові видадуть пароль до особистого кабінету на сайті з даними, після чого всі дані можна буде брати там, хай назад не вертається повторно в державні органи.

 

Важливо! Ми привели загальні приклади нарахування, але існує багато нюансів, які залежать від ситуації, та й законодавство постійно змінюється. Хочемо також звернути вашу увагу, що дохо д, нарахований за листками непрацездатності, підлягає оподаткуванню. Ви могли це помітити в прикладі розрахунку вище.

 

 

Оплата лікарняного

Згідно із законодавством, перші 5 календарних днів лікарняного оплачує роботодавець, а вже наступні дні понад цей термін - Фонд соціального страхування.

Коли і як оплачується лікарняний, виходячи з його різновидів:

●        Лікарняний (понад 5 к. Д н. Хвороби) оплачується в повному обсязі за весь період хвороби після отримання коштів від ФСС;

●        Лікарняні по догляду за дитиною до 14-ти років оплачуються виключно за рахунок коштів ФСС, незалежно від тривалості хвороби;

●        Лікарняні у зв'язку з вагітністю та пологами (зазвичай 126 календарних днів, іноді більше) також оплачуються в повному обсязі за рахунок коштів Фонду;

Період з моменту надання лікарняного (понад 5 календарних днів, лікарняного по догляду за дитиною або за вагітністю та пологах) до отримання коштів на банківську карту може становити 2-3 тижні. Як правило, зарахування цих коштів співробітнику, після їх отримання від ФСС, здійснюється в найближчу дату чергової виплати заробітної плати.

 

Як оформляти лікарняний лист?

Про те, як оформляти лікарняний лист ми вже поговорили в другому розділі нашої статті. Варто лише доповнити, що тривалість лікарняного, звичайно ж, залежить від діагнозу. Стандартний термін лікарняного при першому зверненні - від одного до п'яти днів, залежить від рішення лікуючого лікаря, може бути продовжений кілька разів на 5 днів, виходячи зі стану хворого і потреби в особливих умовах одужання.

Максимальний термін лікарняного листа в Україні - 12 місяців. Це стосується працівників, які підлогу вчили серйозні травми і потребують тривалої післяопераційної реабілітації або хворіють на гострі інфекційні захворювання, тут в якості прикладу можна навести туберкульоз.

Коди хвороб в лікарняному листі. Для чого це потрібно? Так як сам лист по непрацездатності - це досить-таки невелика довідка з обмеженими по місткості полями, які не дають можливості детально розписати захворювання і його причину, лікарі користуються кодами. Це двозначні або тризначні цифри, якими лікар позначає причину оформлення працівнику лікарняного. Наприклад, код 05 означає декрет, 02 - побутову травму, а ось код 11 позначає наявність небезпечної недуги, який може завдати серйозної шкоди і самому хворому, і оточуючим його людям.

Тризначні коди і Користуйтесь в якості додаткових і можуть позначати:

021 - захворювання настало в результаті алкогольного або іншого сп'яніння,

019 - проходження лікування в НДІ і т.д.

Ну і в кінці, хочемо побажати всім читачам міцного здоров'я і успіхів в рабо ті. А в разі виникнення потреби в термінової фінансової допомоги, запрошуємо вас відвідати сайт сучасного і професійного сервісу онлайн кредитування https://bistrozaim.ua , де ви зможете оформити перший займ під 0% і скористатися іншими фінансовими сервісами.