РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

30.08.2019

7190 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Стрімке зміцнення гривні, реальна боротьба з корупцією, залучення міжнародних інвестицій, активні переговори з ЄС, США і вперше за 20 років, з Ізраїлем. Всі ці позитивні зміни вже відбуваються.

 

Але це тільки верхівка айсберга, що зветься економікою. Проблема з держборгом не вирішена, промисловість в кризовому стані, відкрите питання з постачанням газу, аграрії побоюються скасування мораторію на землю, та й скарбниця повністю порожня.

 

У такій ситуації багато експертів говорять про те, що дефолт неминучий. Пропонуємо розібратися в значенні цього терміна і оцінити, чи здатна Україна уникнути цього негативного моменту.

 

Що таке дефолт

 

Для початку визначимося в термінології. Дефолт - це ситуація, при якій позичальник не може повернути гроші кредитору. В даному випадку мова йде про те, що держава Україна не здатна виконати зобов'язання перед країнами, які виділили гріш на розвиток економіки.

 

В першу чергу, мова йде про заборгованість перед МВФ, ЄС, США. Станом на 2018 рік сума держборгу дорівнювала 46 млрд. Доларів, але вже до травня 2019 збільшилася до 79 млрд. доларів. Ця сума в 3 рази вище, ніж ВВП України.

 

Якщо всі кредитори вирішать стягнути борг одноразово, державі просто не буде чим його повернути. Але така ситуація неможлива, оскільки повернення коштів здійснюється в рамках міжнародно-правових договорів, які по суті є звичайними умовами кредитування.

 

Відповідно, Україна зобов'язана регулярно виплачувати тіло кредиту і відсотки. У 2019 виплати складуть близько 6,6 млрд. Доларів. Сума хоч і не така велика в порівнянні із загальним боргом, але значна для бюджету.

 

Для правильного розуміння ситуації важливо розібратися не тільки в тому, що таке дефолт, але і визначити його різновиди.

Різновиди дефолту

 

В економічній теорії виділяють повний і технічний дефолти. У першому випадку мова йде про тотальне банкрутство країни, розвалі всієї економіки і банківської системи. З огляду на те, що ВВП України має приріст близько 4,5% за другий квартал 2019, така ситуація державі не загрожує.

 

Технічний дефолт - це неможливість платити за зобов'язаннями в даний момент часу. Але, при узгодженні умов з позичальником, країна може виконати свої зобов'язання пізніше. В Україні така ситуація вже відбувалася в 2014 році.

 

Розберемося, що таке технічний дефолт, і які наслідки він матиме для держави.

 

Що означає технічний дефолт для країни

 

З точки зору міжнародних позичальників, країна, яка не здатна платити за рахунками, не може розцінюватися, як надійний партнер. Розглянемо, чим загрожує дефолт Україні:

 

  • економічна ізоляція країни;
  • квоти або санкції на експорт/імпорт товарів;
  • арешт іноземних рахунків держави;
  • припинення міжнародного фінансування.
  •  

Експерти вважають, що країна за 2-4 роки в змозі впоратися з технічним дефолтом і відновити платоспроможність. Якщо в рамках розгляду питань банкрутства буде виявлено, що перспектив для швидкого відновлення економіки немає - державі буде оголошено повний дефолт. У цьому випадку наслідки триватимуть 15-20 років.

 

Чи загрожує Україні дефолт в 2019 році

 

Бюджет порожній, а значить підстави бояться дефолту є. Проте, економіка країни вийшла з періоду стагнації і показує кращі темпи зростання в Європі.

 

Тому у експертів і аналітиків склалися різні думки на цей рахунок. Пропонуємо з ними ознайомиться і визначити, чи буде в Україні дефолт.

 

Багато бізнесменів і експерти вважають, що дефолт життєво необхідний нашій державі. Так, це призведе до негативних наслідків, але банкрутство передбачає списання боргів або хоча-б їх реструктуризацію. За даними аналітиків, кожен українець повинен віддавати 21 тис. грн. щомісяця, щоб погасити зовнішній борг протягом року.

 

Сума в 3 рази вище, ніж середня зарплата по країні, тому за рахунок населення погасити зобов'язання не вийде. Дефолт зараз - це шанс зменшити борги і почати будувати нову, перспективну економіку, не обтяжену зобов'язаннями перед заходом.

 

Член ради НБУ Тимофій Милованов, навпаки, вважає, що дефолт країні не потрібен і є реальна можливість його уникнути. Насправді, ймовірність дефолту в Україні не висока і швидше залежить від політичної волі, а не реальних економічних факторів.

 

Сергій Фурса та Микола Княжецький також заперечують можливість дефолту і говорять про те, що він украй невигідний країні і призведе до тяжких наслідків.

 

Крім того, цікаво врахувати думку аналітиків JP Morgan, які анонсували подальше ослаблення гривні до кінця 2019. Це означає, що міжнародні експерти не вірять у позитивний сценарій.

 

Що буде з гривнею, якщо трапитися дефолт

 

Дефолт гривні ми вже спостерігали в 2014, року курс долара спочатку стрибнув до позначки в 16 грн. за 1 $, а потім досяг 24 грн. і плавно продовжив зростати.

 

Цього разу ситуація буде такою ж, курс може просісти до позначки в 50-60 грн. за 1 $. Очевидно, що це спричинить інфляцію і стрімке зростання цін. Така ж ситуація була в РФ, коли курс підскочив з 30 до 60 рублів за 1 $.

 

Країні знадобилося всього 3 роки, щоб подолати наслідки і, хоча рубль продовжує слабшати, доходи населення вирівнялися. Відповідно, просадка курсу знецінить гривневий капітал, але в середньостроковій перспективі не матиме особливого значення.

 

Наслідки дефолту, якщо він відбудеться, для пересічних українців

 

Що означає дефолт для України і її громадян? Для зручності складемо таблицю:

 

 

Мінуси 

Плюси

Падіння курсу

Перехід до вільного регулювання (відсутність різких стрибків курсу)

Інфляція

Обнулення цінника, і можливість контролювати інфляцію в майбутньому

Зростання комунальних

Перехід до ринкової ціни на енергоносії, конкуренція і можливість вибирати постачальників

Зростання цін на споживчі товари

Розвиток вітчизняної промисловості, підвищення якості товарів

Зростання вартості будь-яких послуг

Значна конкуренція, з ринку підуть некомпетентні фахівці

Скорочення соціальних виплат

 

Дефіцит товарів

 

Хоча мінусів у дефолту для країни більше, ніж плюсів, але в перспективі подібне рішення може привести до повноцінного перезавантаження економіки і виходу України зі статусу країни третього світу, що живе на дотації багатих сусідів.

 

В яких країнах оголошувався дефолт і що з ними сталося потім

 

Дефолт України, якщо він і буде, це не поодинокий випадок у світовій практиці. Крім прикладу з РФ, через процедуру проходили і інші країни, в числі яких Греція, Аргентина, Уругвай, Північна Корея. На графіку показано, як це відбилося на економіці держав:

 

Як видно з представлених даних у всіх країнах перед дефолтом відзначалося скорочення ВВП. У той же час після дефолту зупинялися інфляції і починав зростати валовий внутрішній продукт.

 

Також варто відзначити, що Північна Корея і Уругвай впоралися з наслідками дефолту і почали скорочувати зовнішній борг. Аргентина тільки наростила показники і ризикує отримати повний дефолт, а Греція ще не оговталась від недавніх подій.