РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

27.07.2021

6023 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Виплати на дитину в 2021 році

материнский капитал Украина 2021

Усім батькам, опікунам або усиновителям держава гарантує соціальні виплати на дитину. Під даними виплатами розуміють грошову допомогу з державного бюджету. В Україні передбачено кілька видів соціальних виплат на дитину: при народженні малюка, допомога багатодітним сім'ям, одиноким матерям, дітям-сиротам, дітям з інвалідністю. Про розмір соціальної допомоги та порядок нарахування виплат розповідаємо далі у статті. 

Прожитковий мінімум на дітей у 2021 році

Враховуючи нестабільну економічну ситуацію і часту інфляцію, Кабінет Міністрів встановлює замість фіксованого розміру виплат певне процентне співвідношення від прожиткового мінімуму на дитину.

 

Під прожитковим мінімумом розуміють той мінімальний рівень доходу, який може забезпечити нормальне функціонування організму людини і придбання вкрай важливого набору продовольчих та непродовольчих товарів, необхідних для життя. 

 

Розмір прожиткового мінімуму також є непостійною величиною. Як правило, показники підвищуються 3 рази на рік (про всі зміни Кабінет Міністрів сповіщає своєю постановою). 

 

Розглянемо прожитковий мінімум на дитину у 2021 році:

 

Вік дитини

Розмір виплати у 2021 році, грн

з 1 січня

з 1 липня

з 1 грудня

До 6 років

1921

2013

2100

Від 6 до 18 років

2395

2510

2618

 

Показники прожиткового мінімуму на дитину є визначальними при розрахунку розміру різних соціальних виплат в Україні. 

Виплати при народженні дитини

выплаты при рождении ребенка

З 2005 року в Україні всі батьки отримують соціальну виплату на дитину, так званий материнський капітал. У 2014 році розмір допомоги був зафіксований на сумі 41 280 грн. Відтоді протягом 7 років показники соціальної допомоги не змінювалися. Таким чином, батьки отримують виплату на дитину в 2021 році в Україні одноразовим платежем у розмірі 10 320 грн, а потім 860 грн/місяць протягом 36 місяців. 

 

Сім'ї, які усиновили дитину, мають такі ж самі права і отримують таку ж допомогу.




 

Як отримати допомогу на народження дитини

Протягом 12 місяців з дня народження малюка батьки (або усиновителі) повинні подати наступний пакет документів до органів соціального захисту населення за місцем своєї прописки або фактичного проживання:

 

1. Свідоцтво про народження дитини (або дозвіл на усиновлення);

2. Заява, заповнена матір'ю або батьком дитини;

3. ІНН та копію паспортів батьків.

 

Додатково новоспечених батьків просять оформити рахунок у банку для отримання соціальних виплат. 

 

У 2020 році Міністерство соціальної політики затвердило альтернативний спосіб подачі документів для отримання виплат. Батьки можуть онлайн зареєструватися на сайті сервісу «Є-Малятко», заповнити електронну заяву та прикріпити необхідні документи. 

 

Важливо! Даний сервіс дозволяє користуватися розширеним переліком послуг, у тому числі зареєструвати народження дитини та місце її проживання, оформити допомогу багатодітним сім'ям. І все це можна зробити в онлайн режимі без відвідування територіального органу соціального захисту. 

 

В Україні розмір допомоги не залежить від кількості дітей у сім'ї. Тобто виплати на другу дитину й на наступних дітей у 2021 році також складуть 41 280 грн. Але ті сім'ї, у яких виховується три або більше дитини, можуть отримати статус багатодітної сім'ї і додатково оформити допомогу багатодітним сім'ям.

 

У травні 2021 року в Україні був затверджений новий законопроект, що передбачає збільшення допомоги на народження дитини. Очікується, що з 1 січня 2022 року розмір виплат складе 50 тис.грн.

Виплати вагітним жінкам

выплаты беременны

Вагітні жінки, які працюють, за місцем працевлаштування можуть оформити допомогу по вагітності та пологах, а також отримати компенсацію за лікарняний (декретну відпустку). Неповнолітні, студентки або безробітні можуть звернутися до органів соціального захисту, щоб отримати грошову допомогу. Розберемо дану процедуру детальніше.

 

У Законі України «Про державну допомогу сім'ям та дітям» зазначено, за яких обставин вагітні жінки наділені правом на матеріальну допомогу від держави: 

 

  • Неповнолітні, які надали довідку з місця навчання;

  • Жінки, з якими був розірваний трудовий контракт через ліквідацію компанії;

  • Студентки, аспірантки;

  • Безробітні;

  • Жінки-військовослужбовці.

 

За загальним правилом вагітним призначається виплата у розмірі 100% від їх попереднього доходу за місяць. За основу береться розмір стипендії, допомоги по безробіттю, виплати військовослужбовцям. Безробітні жінки, які не стоять на обліку в центрі зайнятості, можуть розраховувати на грошову допомогу, еквівалентну 25% прожиткового мінімуму для дорослих.

 

Для оформлення допомоги по вагітності та пологах необхідно надати особисті документи, заяву, лікарняний лист в місцеве відділення органів соціального захисту населення. 

 

Мінімальний розмір соціальної допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами у 2021 році в Україні становить 567,50 грн. З 1 липня розмір виплат збільшено до 594,75 грн, з 1 грудня буде нараховано 620,25 грн.

Грошова допомога від держави матерям-одиначкам

детские деньги

Постанова Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» № 9 від 06.11.1992 р. вказує, що під статус одинокої матері потрапляють жінки, які не перебувають у шлюбі, і у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька або запис зроблено за вказівкою жінки, вдови, а також інші самотні жінки, у яких на вихованні та утриманні є дитина.

 

Матері-одиначки мають право на отримання допомоги від держави у розмірі різниці між розміром прожиткового мінімуму на дитину певного віку і середньомісячним доходом сім'ї. 

 

В Україні у 2021 році встановлено максимальний розмір виплат на дитину одиноким матерям:

 

Вік дитини

Максимальний розмір виплати у 2021 році, грн

з 1 січня 

з 1 липня

з 1 грудня 

До 6 років

1921

2013

2100

З 6 до 18 років

2395

2510 

2618

З 18 до 23 років

2270

2379

2481

Виплати на дитину, взяту під опіку

выплаты на детей в украине в 2021

Опікуни та піклувальники не позбавлені права на отримання соціальної допомоги і після проходження процедури оформлення отримують 2,5 прожиткових мінімуму. Разом на дитину віком до 6 років сім'я отримає 5030 грн, з 1 грудня 2021 року допомога буде збільшена до 5250 грн. Опікуни дітей віком від 6 до 18 років до 1 грудня 2021 року отримують 6275 грн, з 1 грудня розмір виплат збільшиться до 6545 грн.

 

Сім'ї, які виховують дитину-інваліда, можуть скористатися своїм правом на збільшену допомогу, щоб отримувати виплату, що дорівнює 3,5 прожиткових мінімуму. Виплата для дітей до 6 років складе 6724 грн, для дітей від 6 до 18 років – 8383 грн.

 

Важливо! Якщо дитина, яка перебуває під опікою, отримує інші соціальні виплати – пенсію, стипендію, аліменти, то сума допомоги буде зменшена на розмір цих виплат.

Виплати дітям, які втратили годувальника

Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» визначає порядок отримання пенсії у зв'язку із втратою годувальника. Неповнолітні, а також діти віком до 23 років, які продовжують навчання у ВНЗ, у разі смерті батьків, опікунів або піклувальників мають право на грошову допомогу. Розмір пенсії розраховується залежно від доходів померлого годувальника та кількості дітей: 1 дитина – 100%; 2 дітей – 120%; 3 дітей і більше – 150%.

 

Сьогодні в Україні встановлено мінімальний розмір пенсії по втраті годувальника:

 

 

Кількість дітей

Розмір виплати у 2021 році, грн

з 1 січня

з 1 липня

з 1 грудня

Одна дитина

1769 

1854 

1934 

Дві дитини

2122 

2224 

2320 

Три дитини

2653 

2781 

2901 

Допомога сім'ям з дитиною-інвалідом 

выплаты на детей-инвалидов

Закон України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» детально регулює всі питання, пов'язані з отриманням статусу інваліда та матеріальної допомоги.  

 

Держава гарантує соціальну допомогу інвалідам з дитинства у таких розмірах:

  • Інваліди з дитинства І групи отримують 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили свою працездатність;

  • Інваліди з дитинства II групи – 80%;

  • Інваліди з дитинства III групи – 60%.

 

Залежно від діагнозу батьки дітей-інвалідів мають можливість отримувати соціальну допомогу з надбавкою за догляд за дитиною. Дана виплата на дитину в Україні у 2021 році може бути призначена одному з батьків, усиновителю або опікуну, які не можуть працювати через потребу здійснювати домашній догляд за хворою дитиною. Щоб отримати виплату, потрібно звернутися до органів соціального захисту населення за місцем прописки або фактичного проживання.