РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

16.08.2021

1601 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Як економити на продуктах гроші

Экономия на продуктах

У першу чергу, поставте перед собою конкретну мету — зібрати, наприклад, на поїздку до моря. Доведеться не тільки відкладати частину зароблених грошей в «скарбничку», а й раціонально розпоряджатися тими, що залишилися. Навіщо це потрібно? Абстрактна мотивація типу: «Економити важливо і корисно, мені треба цьому навчитися» — не працює. Потрібен щонайменше місяць, а то й два, щоб раціональні витрати на їжу увійшли в звичку. Тоді вже можна і відійти від конкретних цілей.

 

Друге — потрібно зрозуміти, що економія — це не обмеження. Ви все ще можете харчуватися смачно і регулярно купувати собі улюблену їжу, тільки з деякими обмеженнями. Якщо людина розуміє, що нічого не втрачає, а натомість здобуває — вона більш ефективно сприймає зміни.

 

Третє — викиньте з голови численні міфи про їжу, нав'язані маркетологами і рекламою. Особливо головний — «Дешева їжа не може бути здоровою». Може. «Органічні помідори» з приватних еко-магазинів нітрохи не краще, ніж ті ж самі помідори, куплені на ринку у бабусі-приватного підприємця.

 

Після цього, можна приступити до головного питання — як навчитися економити гроші на продуктах?

Легкий спосіб економити гроші на їжі

  • Не ходіть по магазинах голодними. Це у багато разів підвищує ризик імпульсивних покупок, оскільки мозок починає активніше реагувати на будь-які подразники.
     

  • Складайте список. Коли йдеш в знайомий магазин і точно знаєш, що потрібно брати — куди простіше утриматися від спокуси придбати що-небудь ще.
     

  • Плануйте раціон харчування наперед. Це не складно — так роблять практично всі спортсмени і ті, хто прислухається до порад дієтолога. Чітке меню допоможе зрозуміти, що саме потрібно купувати.
     

  • Чим рідше відвідуєте магазин — тим менше шансів купити щось зайве. В ідеалі, великі закупи проводяться раз в тиждень, а маленькі магазинчики відвідуються тільки для покупки швидкопсувних продуктів, на кшталт хліба або молока.
     

  • Наперед розподіліть заплановані місячні витрати на 4 частини — це спростить щотижневий похід по магазинах.
     

  • Використовуйте готівку і беріть з собою обмежену кількість грошей. Оплата карткою або додатком на смартфоні помітно полегшують процес розставання з грошима. Водночас обмежена сума фізично не дозволить придбати щось поза запланованого списку.
     

  • Не прогулюйтесь по магазинах. Чітко знайте, де лежить те, що вам потрібно — і відразу йдіть за ним. Адже розглядання барвистих упаковок, вдихання смачних ароматів і прослуховування приємних мелодій послаблюють самоконтроль і стимулюють спонтанні покупки.
     

  • Оптом дешевше, ніж в роздріб. Хоча покупки можуть супроводжуватися труднощами з доставкою і зберіганням, економія на продуктах буде значною.
     

  • Порівнюйте ціни в різних магазинах. В якомусь АТБ чи Форі, асортимент продуктів лише незначно менше, а ціна — нижче, ніж в Сільпо або Novus.
     

  • Пам'ятайте про маркетингові хитрощі. Барвисті упаковки, які на 50 або навіть 150 грам менше, ніж менш яскраві; прицільна розстановка упаковок таким чином, щоб найпривабливіші (і дорогі) знаходилися на рівні очей; численні «акції» на товари, які ще вчора коштували стільки ж, але біля них не було помітки «акція», що кидається в очі.
     

  • Пам'ятайте: «підготовлені» продукти (мита картопля, нарізана ковбаса, упакована, а не розсипна, гречка) коштують дорожче непідготовлених. Це заощадить не так вже й багато часу, проте гроші точно витратить.
     

  • Не нехтуйте сезонними розпродажами. Ті ж овочі, особливо влітку, краще купувати свіжими. І не в мережах супермаркетів, а на оптових ринках або ярмарках.
     

  • Уникайте напівфабрикатів і вже готових страв. Так, це суттєва економія часу на приготування, але зайва трата грошей. Втім, свої улюблені страви можна іноді і купувати, щоб якось підтримувати настрій. Головне — робити це не дуже часто.
     

  • Самостійно готуйте консервацію. На оптовому ринку купуєте овочі, в господарських магазинах — банки і кришки, в інтернеті шукайте рецепти. 1 день доведеться витратити на цю справу, однак потім ви будете забезпечені соліннями на рік.
     

  • Зменшуйте відходи. Уникайте завеликих порцій, які ви не можете з'їсти за один раз; придбання їжі, яка вам не подобається, але є дешевою; одномоментної покупки великої кількості продуктів з коротким терміном придатності.

Как научиться экономить деньги на продуктах

Наостанок, порада для тих, хто вирішив почати економити гроші з 2021 року. У результаті антиковідних обмежень стрімко набирає популярність послуга доставки продуктів додому. Це ще одна підмога у справі заощадження коштів. У деяких сервісах можна оплатити місячну «підписку», а потім — замовляти доставку безкоштовно. Це вигідно, адже значно знижує ризик спонтанних покупок. У той час як ви переглядаєте стрічку пропозицій, на вас практично не впливають більшість хитрих маркетингових прийомів, тож слідувати заздалегідь наміченим планом і вибирати тільки потрібне стає простіше.