РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

06.09.2021

11485 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Заповіт на квартиру в Україні: що варто знати

завещание на квартиру в Украине

1. Волевиявлення має зворотній характер. Людина може в будь-який момент (якщо перебуває в здоровому глузді і тверезій пам'яті) його скасувати або змінити. Новий документ автоматично скасовує старий повністю або в тих місцях, де йому суперечить, і набуває чинності після смерті заповідача. У разі, якщо людина зникла безвісти, то за рішенням суду про оголошення її померлою. 
 

2. Заповідати можна не тільки права, але й обов'язки. Можна вказувати умови, за яких заповіт на квартиру, наприклад, набуде чинності. До того ж, офіційний порядок вступу у володіння спадщиною також ніхто не виключав. Крім того, мова може йти не тільки про майно, що належить заповідачу на момент складання тексту, а й про те, яке буде йому належати в майбутньому. 
 

3. Документ не зникне, адже він в обов'язковому порядку потрапляє в єдиний Спадковий реєстр. Потенційні спадкоємці можуть дізнатися про нього, тільки коли нададуть свідоцтво про смерть. А за життя заповідача отримати цю інформацію може тільки він сам.

Як оформити заповіт в Україні

оформление завещания на квартиру

Необхідно звернутися до особи, яка має відповідні повноваження. Найчастіше це державні та приватні нотаріуси. Також це можуть бути посадові особи з органів місцевого самоврядування (наприклад, голова сільради), головні лікарі, директори будинків для престарілих, керівники виправно-трудових закладів, капітани кораблів, командири військових баз тощо.
 

Зазначені особи не мають права розголошувати інформацію навіть про сам факт складання цього документа, не кажучи про його зміст.
 

Зазвичай для складання документа свідки не потрібні. Та в деяких випадках (наприклад, щоб підтвердити добровільний характер даного волевиявлення і те, що людина робить це свідомо і без тиску) можна запрошувати свідків у кількості не менше двох осіб.
 

Свідками не можуть бути:

  • нотаріус,

  • спадкоємці, зазначені в тексті,

  • члени сім'ї чи близькі родичі спадкоємців,

  •  особи, нездатні прочитати текст або поставити під ним підпис,

  • недієздатні громадяни.
     

Особиста присутність заповідача необхідна завжди — діяти через посередників або довірених осіб не можна. Від нього також знадобляться документи для оформлення заповіту. Та про них дещо пізніше.


Інформація подається письмово. Необхідно використовувати формулювання, що не допускають двоякого тлумачення. За цим стежить нотаріус, хоча в деяких ситуаціях (секретні заповіти), йому не видають на прочитання текст документа, тож наслідки за всі можливі помилки покладаються виключно на того, хто його складає. На жаль, їх часто використовують в процесі оскарження.


Після узгодження тексту документ скріплюється підписами заповідача, нотаріуса та свідків, якщо вони є. Оригінал передаються складачу разом з довідкою про реєстрацію в Спадковому реєстрі.

Необхідні документи для оформлення заповіту

Їх лише два — паспорт та ідентифікаційний код (РНОКПП). Решта — опціональні. Паспорт потрібен, щоб нотаріус міг встановити особу людини і обсяг її цивільних прав, оскільки, наприклад, діти або деякі непрацездатні родичі, згідно з чинним законодавством, завжди мають право на частину майна, навіть якщо у списку спадкоємців вони не вказані.


Що стосується документів, що підтверджують право власності на квартиру або транспортний засіб, вони не обов'язкові. А ось спадкоємцям їх доведеться надати в обов'язковому порядку.

Скільки коштує оформити заповіт

как оформить завещание на квартиру

Якщо мова йде про державних нотаріусів, стандартна ціна — 0,05 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що восени 2021 року становить близько 750 грн. Додатково утримується 300-500 грн за виїзд додому.


Від сплати звільняються:

  •  ті, хто відписує своє майно державі;

  •  чорнобильці;

  •  інваліди війни;

  •  інваліди 1 та 2 групи;


У приватників терміни і ціни заповіту в Україні можуть варіюватися в залежності від об'єкту і регіону — від 1000 грн і вище.
 

Терміни залежать від обсягу тексту, проте в середньому вся ця справа займає не більше години.
 

Практика свідчить: більшість українців не переймаються тим, кому дістанеться їхнє майно, коли їх не стане. Тож заповіт — це остання можливість виказати турботу про близьких, та й просто можливість зробити це по-своєму і бути впевненим, що зароблене протягом життя майно потрапить у хороші руки.