РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

23.01.2020

5741 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Чи варто заводити домашнього улюбленця: скільки коштує утримання тварин?

Домашня тварина — це любов і тепло, яке вона безкорисливо дарує хазяїнові. Але також це велика відповідальність: улюбленця потрібно годувати, лікувати, правильно утримувати й доглядати.

 

Чи варто заводити тварину в домі? Наша відповідь: звичайно, що так. У містах завжди є робота, цілодобові аптеки, ветеринарні послуги є доступними 24/7 — тому проблеми з доглядом за твариною не виникає.

 

У наш час нормально завести у квартирі не тільки звичних всім котів чи собак, але також єнота, лисицю або їжака. Екзотичні ящірки й птахи також не завдають проблем, оскільки фахівців, які допомагають підібрати їм необхідний догляд, можна знайти всюди. А гризуни й птахи, що мешкають в будинку, вже звичайна справа.

Кішки вдома — у скільки обійдеться утримання?

Завести кота просто. Можна підібрати його в будь-якій групі в соцмережах, на форумах або у заводчиків, взяти кошеня з вулиці або дорослого з притулку.

 

В першу чергу їм знадобиться огляд у ветеринара. В ідеалі бажано щороку, хоча б один раз відносити тварину на огляд. Ні в якому разі не можна лікувати кота самостійно: багато препаратів, що підходять людям, для тварин можуть бути смертельно небезпечними.

 

Призначати лікування в разі хвороби повинен виключно спеціалізований ветеринар. Він же визначає необхідність щеплень — на відміну від собаки, кішкам їх потрібно менше.

 

Слід пам'ятати, що маленьке кошеня вимагає багато уваги. Як мінімум, перший тиждень власник повинен бути постійно з улюбленцем. Тому, зважившись взяти кота, слід доручати догляд кому-небудь з членів сім'ї або брати відпустку на тиждень.

 

Інший важливий факт: на кота не можна гримати, намагатися залякати або бити. Відчувши агресію, тварина замикається, перестає слухатися, відноситься до людини з недовірою та вороже.

 

Котик, що живе вдома, повинен бути забезпечений лотком зі змінним наповнювачем, точилкою для кігтів, спальним місцем та їжею. Їжу потрібно урізноманітнити: змішувати натуральні продукти з готовим комбінованим кормом або давати тільки натуральні корми. Харчування виключно сухим кормом може призвести до захворювань шлунково-кишкового тракту, нирок і підшлункової.

 

Для кішки обов'язковою є наявність чистої води. Не рекомендується наливати їм воду в поїлки з-під крана: нирки тварини більш чутливі до шкідливих компонентів, які містяться в каналізаційній воді.

 

Якщо кіт виходить гуляти на двір, обов'язково придбайте йому яскравий нашийник, видний здалеку. Наявність нашийника показує, що кіт не бездомний, відповідно, його не лякатимуть і він не загубиться.

 

Кіт, що гуляє на вулиці, має потребу в регулярному профілактичному лікуванні від паразитів: глистів і бліх. Така процедура потрібна і тваринам, що живуть вдома. Якщо котик не виходить на вулицю, це не означає, що він не може заразитися: на підошві взуття переноситься велика кількість вірусів і мікробів.

 

Утримання кота обходиться недорого: профілактичні засоби коштують близько 200 грн щомісяця, ціна корму варіюється від 70 до 300 гривень за кілограм.

 

Для 5-кілограмового кота на місяць знадобляться такі витрати:

  • добова норма сухого корму — 150 г, на місяць потрібно 4,5 кг — за середньою вартістю, знадобиться 500 гривень;
  • одне пакування піску для туалету коштує 50 грн, на місяць таких пачок потрібно приблизно 4 — 200 гривень;
  • профілактичні засоби — близько 100 грн раз на три місяці;
  • огляд у ветеринара — від 200 до 500 грн.

Зразкове утримання кота на місяць виходить біля 800 гривень.

Особливості утримання собаки у квартирі

Вибираючи собаку як домашнього улюбленця, слід добре подумати та зважити всі “за” і “проти”. Головне питання, яке забувають собі поставити недолугі власники собаки: чи готовий я присвячувати 24 години на добу 7 днів на тиждень собаці?

 

На відміну від кішки, яка, підростаючи, набирається самостійності, собака вимагає уваги постійно. Вона завжди хоче бути поруч, їй потрібен регулярний вигул, як мінімум три рази на день. Якщо господар залишив собаку в будинку довше, ніж на годину, вона починає сумувати, гризти речі — це не спроба нашкодити, а нудьга за людиною.

 

Є велика кількість різноманітних порід собак: довгошерсті й короткошерсті, охоронці та мисливці, декоративні або службові. Незалежно від вибору, цуценят потрібно купувати у сертифікованих заводчиків. В іншому випадку можна нарватися на аферистів, які не соромляться наживатися на тваринах.

 

Можна взяти собаку або цуценя з вулиці: благородне рішення, завдяки якому можна врятувати від важкого життя живу істоту. Найчастіше передбачити розмір такої тварини неможливо, тому краще бути готовим до того, що собака може вирости завеликою.

 

Незалежно від того, яким чином придбана тварина, її потрібно обов'язково відвести до ветеринара на первинний огляд. Краще заздалегідь вибрати фахівця, який буде постійно вести тварину.

 

У три місяці цуценяті потрібно зробити перше щеплення, щоб почав вироблятися імунітет до сказу тощо. Наступне щеплення потрібне буде вже у пів року. Всі відомості про зроблені щеплення відзначаються в персональній картці. Оформляючи документи на поїздку або переїзд в іншу країну, вони в обов'язковому порядку мають бути у собаки.

 

Пес має бути забезпечений комфортним повідцем відповідної довжини, нашийником, іграшками, власною лежанкою. Собака повинна мати своє місце, так вона буде відчувати себе у безпеці та спокої.

 

Також собаку потрібно регулярно купати, тому псу знадобляться особистий шампунь і рушник. Залежно від особливостей шерсті, потрібно підбирати миючі засоби, один з яких повинен бути з профілактичним ефектом — від бліх і кліщів.

 

Після кожної прогулянки потрібно оглядати живіт і лапи пса на наявність кліща: помітивши комаху, її потрібно акуратно видалити та віддати на аналіз у ветлабораторію. Кровоссальні комахи є переносниками зарази, яка може бути смертельно небезпечною для тварини.

 

Корми підбирають залежно від особливостей породи. Раціону слід приділяти особливу увагу, оскільки породисті собаки є результатом поколінь схрещених порід, що позначилося на особливостях організму. Перевагу потрібно віддавати натуральним продуктам після консультації з ветеринаром.

 

Ні в якому разі собака не повинна набирати зайву вагу. В цьому випадку почнуться проблеми з серцево-судинною системою, що може призвести до загибелі тварини. Якщо ви помітили у пса зайву вагу, слід звернутися за порадою до ветеринара, більше приділяти часу прогулянкам.

 

Собаці середнього розміру на місяць знадобиться:

  • на добу псу потрібно не менше 300 грамів корму, приблизна вартість якого близько 200 гривень — відповідно, місяць харчування обійдеться у 1800 гривень;
  • профілактичні засоби та шампуні — в літній період може бути витрачено близько 500 грн;
  • заохочувальні ласощі та вітаміни — 200 гривень.

Зразкове утримання собаки середньої породи буде вартувати 2 тисячі гривень щомісяця.

Чи варто завести птахів у квартирі

Якщо ви замислюєтеся над тим, аби завести птаха, пам'ятайте — це дуже розумні створіння. Але наявність неабиякого розуму призводить до надлишку темпераменту. Тому вихованню пташки потрібно приділяти багато уваги.

 

Особливістю птаха є те, що він може провести довгий час без господаря: набагато довше, ніж кішка і собака. Якщо випускати вихованця з клітки, процес звикання протікатиме легко і спокійно.

 

До недоліків утримання птахів потрібно віднести шум і частки корму, що розлітаються по кімнаті. Також потрібно врахувати, що птахи вивчають навколишнє середовище за допомогою дзьоба — інших пристосувань у них для цього просто немає.

 

Щоб меблі або книги не були погризеними, слід купувати спеціальні іграшки та ласощі: яскраві предмети, що привертають увагу вихованця.

 

Якщо у вас не було досвіду в утриманні птахів, досвідчені власники рекомендують починати зі звичайних дрібних порід, таких, як хвилястий папужка. Великі або незвичайні породи птахів краще завести після отримання досвіду.

 

Утримання маленьких птахів коштуватиме 300-400 грн на місяць. Якщо в вас ара або какаду, бюджет збільшиться до 500-600 грн. Найдорожчі в утриманні хижі птахи, бо їм потрібне м’ясо. Сич або сокіл обійдуться в 1200 грн.

Екзотичні тварини у квартирі

До екзотичних істот, яких люди наважуються завести вдома, можна віднести:

  • єнота;
  • їжачка;
  • змію;
  • черепаху;
  • дрібного сумчастого, наприклад, коалу або капібару;
  • скунса;
  • хамелеона.

Будь-які з цих або інших тварин, які є незвичними для утримання у квартирі, вимагають особливого догляду. Кожна істота обов'язково має проходити огляд у ветеринара — незвичні кліматичні умови, корм та інші чинники можуть негативно вплинути на здоров'я тваринки.

Висновок

Ми не внесли до переліку гризунів і рибок, хоча це також прекрасні, цікаві тварини. Догляд за ними не є складним: потрібно лише прибирати клітку або акваріум і регулярно годувати. Харчування для таких тварин коштує недорого, вони мовчазні й спокійні.

 

Якщо ви раніше не мали досвіду утримання тварини або у вас є алергія на шерсть (слину тощо), то гризун або рибка стануть чудовою альтернативою.

 

Бажання завести домашнього улюбленця є прекрасним, якщо воно не викликане впливом моди. Турбота потрібна тварині протягом усього її життя — приблизно від 10 до 20 років. Тому перш ніж зробити такий крок, ретельно зважте своє рішення.