РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

15.10.2021

1074 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Накопичуємо у криптовалюті: Закон про віртуальні активи як він є

украинский закон про критовалюты

Не бажаючи залишатися осторонь світових тенденцій, Верховна Рада України 8 вересня 2021 року ухвалила Закон «Про віртуальні активи», який регулює операції з криптовалютою на вітчизняному просторі. 

 

Хоча цифрові активи існують понад десять років, бажання врегулювати цю сферу у вітчизняних чиновників з'явилося лише зараз. Тим часом пересічні громадяни спантеличені: чи є необхідність у криптовалюті й потреба її правової регламентації. 

 

Чи пора відмовлятися від доларів «під матрацом» на користь криптовалюти? Що чекає на український ринок віртуальних активів? Все це обговоримо докладніше. 

Віртуальні активи — що за дивний звір у нашому лісі

Почнемо з простого і визначимося з термінологією. Закон зазначає, що «віртуальний актив — це нематеріальне благо, яке є об'єктом громадянських прав, має вартість і виражений сукупністю інформації в електронній формі. Існування і оборотоздатність віртуального активу забезпечується системою забезпечення обороту віртуальних активів. Віртуальний актив може засвідчувати майнові права, зокрема права вимоги на інші об'єкти цивільних прав».

 

Простими словами, віртуальний актив — це цифрова валюта, яка існує завдяки асиметричному шифруванню. 

 

Не лякайтеся, все не так і складно: для шифрування використовується перший ключ, який перетворює інформацію у сукупність кодів, а другий — розшифровує назад у дані. Якщо перший ключ відкритий і доступний, то другий — секретний. Тож цінність у такому випадку — це зашифрована інформація.

 

Віртуальні активи — це не тільки криптовалюта, але й інші види цифрових грошей (токени, цифрові знаки). Цікавим є процес створення віртуальних монет, який називається «майнінг» і являє собою сукупність складних математичних обчислень. Користувачі підбирають шифри для ключів, нараховуючи собі віртуальні активи. Безперечно, процес азартний.

Про що йдеться в законі

Закон «Про віртуальні активи» крім уніфікації термінології, легалізує обіг віртуальних активів в Україні, зокрема:
 

  • встановлює, хто має право зберігати і управляти віртуальними активами,

  • яким чином буде відбуватися їх обмін,

  • розкриває питання посередництва у питаннях віртуальних активів стосовно третіх осіб.


Цікаво, що закон встановлює, як держава регулюватиме процес обігу віртуальних активів за допомогою нового спеціально створеного державного органу — Національної служби з регулювання обігу віртуальних активів. Більш того, держконтроль будуть також здійснювати Національний банк і Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.


Крім цього, учасники ринку віртуальних активів отримають право на судовий (та інший) захист прав та інтересів.


Тож можна сказати, що Закон вирішує лише ряд питань щодо функціонування віртуальних активів:
 

  • уніфікація нормативно-правового регулювання ринку,

  • закріплення правового статусу учасників ринку,

  • внесення ясності у цивільно-правові відносини між фізичними та юридичними особами у сфері використання цифрових грошей,

  • закріплення основних принципів державної політики в питаннях віртуальних активів.


Цікаво, у Законі чітко прописано, що віртуальні активи не є засобом платежу і не можуть бути предметом обміну на послуги і товари в Україні. Сам закон за своєю суттю рамковий, а всі механізми і процедури у ньому не прописані. Очевидно, що механізм практичного застосування буде деталізований у майбутніх підзаконних актах.

Головне — податки

На жаль, процес оподаткування віртуальних активів у законі повністю не розкрито. Тож за традицією дохід фізичних осіб від операцій з цифровими активами оподатковуватиметься за ставкою 18% податку на прибуток + 1,5% військового збору.


Важливо, що фактичним доходом за операціями визнається сума коштів, отриманих від продажу крипти, а не позитивна різниця між сумою покупки і отриманою сумою від продажу.


Тож чітких і зрозумілих правил оподаткування віртуальних активів на сьогодні немає. Чи будуть? Покаже лише час і функціональна потреба даної сфери.

Довгий шлях до цифрового прогресу

Шлях цього законопроекту складний і заплутаний. Спочатку він був прийнятий у першому читанні ще 2 грудня 2020 року, але до другого читання закон зазнав суттєвих змін, що і викликало бурю обурень. Безліч зауважень і правок — і, нарешті, Комітет з питань цифрової трансформації рекомендував Закон до прийняття.


Слід розуміти, що проект лобіювався Міністерством цифрової трансформації, яке глобально відповідає за процес цифровізації нашої країни. Голова вищезгаданого Міністерства М.Федоров зазначив, що законопроект не тільки дозволить бюджету «отримати тіньові податки», а й захистить підприємців у цій сфері.


Позитивний міжнародний досвід вселяє надію, адже економічно прогресивні Німеччина, Сінгапур і Люксембург вже давно легалізували віртуальні активи. Чи будемо ми слідувати їх позитивному прикладу чи ні, покаже лише час.  


Тоді як горді чиновники пророкують золоті гори українських криптобірж, а банки планують відкривати спеціальні рахунки для криптокомпаній у цифровій валюті, ми ламаємо голови, як прожити на мінімальну заробітну плату і з острахом чекаємо на платіжки за опалення.


Пересічні українці не поспішають міняти заощадження на криптовалюту, побоюючись нового незвіданого. Сподіваємося, що новий закон зміцнить їхню віру в перспективу віртуальних активів.