РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

17.03.2021

3703 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Все про аліменти на дитину в Україні в 2021

 

Законодавство України передбачає різного роду виплати на утримання родичів і не тільки. Якщо ви збираєтеся подавати на аліменти в Україні, то потрібно мати мінімальні пізнання в юридичній стороні цього питання – як отримати, кому призначаються, які суми тощо. Проінформований – значить озброєний. У цьому матеріалі ми у всіх подробицях розберемо питання виплати аліментів на дитину в 2021 році – вкрай актуальна інформація для всіх матерів.

 

Аліменти на дитину: загальні положення

Термін «аліменти» позначає обов'язок громадянина забезпечувати своїх родичів. Однак найчастіше цей термін фігурує в контексті забезпечення дітей, коли одного з батьків необхідно на законодавчому рівні примусити робити виплати на утримання. Батько і мати мають абсолютно рівні права, тому не тільки жінки можуть вимагати виплат, а й батьки при пред'явленні відповідних документів.

 

Стягнення аліментів може вимагати тільки той один із батьків, який безпосередньо проживає з дитиною. При цьому в законодавстві прописані загальні принципи:

 

  • обов'язки на утримання не можна передати іншим особам (бабусям і дідусям), якщо батьки живі;
  • в разі смерті батьків обов'язки на утримання не можуть переноситися на спадкоємців;
  • забезпечувати утримання батьки зобов'язані аж до повноліття дитини, за виключенням особливих випадків;
  • законодавство по аліментах поширюється не тільки на батьків у шлюбі – але і на пари, які в розлученні і навіть в тих випадках, коли батько або мати є позбавлені батьківських прав.

 

Аліменти в Україні можна вимагати тільки в тому випадку, якщо у батьків з дитиною є кровна спорідненість або було проведено усиновлення за чинним законодавством. Робити виплату необхідно щомісяця, причому навіть в тих випадках, коли дитина вирушає в оздоровчі табори і фактично утримується за рахунок держави.

 

Аліменти на дитину дозволяється не платити тільки в тому випадку, якщо він до своїх 18 років вступає в цивільний шлюб. Тоді дитина починає вважатися дієздатною особою. Одружуватися чи виходити заміж в Україні дійсно можна з 16 років, проте для цього необхідно отримати судовий дозвіл.

 

Закон про аліменти в Україні в 2021

Які документи контролюють аліменти в Україні – нормативно-правова база представлена набором з декількох статей, в кожній з яких визначено окремі аспекти. Велика частина обгрунтована в Сімейному кодексі України. Зокрема, починаючи зі статті 45. У законодавстві чітко визначається:

 

  • право чоловіка на утримання;
  • розміри і час виплат аліментів;
  • види доходів, які враховуються при підрахунку аліментних виплат;
  • оспорювання материнства і батьківства;
  • особливості позбавлення батьківських прав;
  • тонкощі договору по сплаті аліментів між батьком і матір'ю;
  • обмеження і заходи відповідальності в разі невиплати і багато іншого.

 

Якщо вам потрібні точні формулювання з статей, то обов'язково вивчіть закон про аліменти. Так ви будете в повній мірі знати свої права і статті, на які можна посилатися в ході судового розгляду. Така обізнаність допоможе простіше зорієнтуватися в справі, особливо, якщо у вас немає допомоги юриста.

 

Процедура подачі на аліменти

 

Батьки можуть скласти добровільний договір про виплати, про нього ми розповімо докладніше далі. У всіх інших випадках, коли другий з батьків відмовляється від виплат, необхідно вирішувати справу через суд.

 

Як подати на аліменти – вам потрібно чітко слідувати певній послідовності кроків, в числі яких:

 

1. Збір всіх необхідних документів.

 

2. Юридична консультація – важливо визначити, що ви дійсно маєте повне право вимагати виплати, а цей випадок не має будь-яких підводних каменів.

 

3. Складання позовної заяви.

 

4. Звернення до суду та супровід.

 

Технічно, все це можна виконати самостійно, але для надійності рекомендується скористатися допомогою фахівців, оскільки позов повинен бути складений грамотно, інакше його можуть просто відхилити.

 

Один з найважливіших пунктів – підготовка документів. Відсутність або неактуальність хоча б одного з них може стати причиною програшу в суді, тому з усією серйозністю поставтеся до підготовки. Разом із заявою вам необхідно надати:

 

  • Ксерокопії власного паспорта та ІПН – зверніть увагу, що фотографії повинні бути актуальними;
  • Свідоцтва про народження всіх дітей. Переконайтеся, що ПІБ записані коректно. Якщо батьківство не встановлено, то його потрібно в судовому порядку підтвердити.
  • Свідоцтво про шлюб, якщо відносини подружжя офіційно оформлені. Якщо батьки є тільки співмешканцями, то слід пред'явити інші докази спільного проживання.
  • Судове рішення про розлучення, якщо батько і мати розведені.
  • Документ, що підтверджує склад сім'ї. Він необхідний для того, щоб упевнитися в спільному проживання дитини і позивача. Часто використовуються довідки з місця проживання.
  • Довідка про доходи з місця роботи відповідача. Якщо ви не можете її надати, суд вимагатиме її самостійно в ході розгляду.
  • Довідка з місця навчання для аліментів на повнолітнього студента.

 

Юристи також радять зберігати всі чеки, які підтверджують різні витрати на дитину або декількох дітей. Наприклад, квитанції про оплату спортивних секцій або різних гуртків, освітні курси тощо.

 

Як тільки ви проконсультуєтеся з юристом і зберете необхідні документи, можна писати позовну заяву на аліменти і звертатися до суду. Можна звертатися до районного суду за місцем проживання як позивача, так і відповідача. Альтернатива в разі обопільної угоди – світовий суд. Якщо відповідач не подає довідку з місця роботи про свої заробітки, то можуть залучитися судові пристави.

 

Правила нарахування аліментів

В першу чергу рекомендуємо ретельно вивчити питання, як нараховуються аліменти, особливо, якщо ви виступаєте в ролі відповідача. Про точні суми, актуальних на 2021 рік, ми поговоримо далі. Законодавством визначено загальні принципи щодо рівня доходу:

 

  • 25% від суми доходів – одна дитина;
  • 33% – дві дитини;
  • 50% – три і більше дітей.

 

Законодавство також визначає і максимальну межа аліментів – десять прожиткових мінімумів з урахуванням віку дитини. На основі цих правил і чинного прожиткового мінімуму і визначаються конкретні суми.

 

Також є практика «твердої грошовій суми», коли виплати не прив'язуються до прожиткового мінімуму. Трапляється це досить рідко, але прецеденти вже є. Це буває в тих випадках, коли відповідач не має постійної офіційної роботи або є приватним підприємцем. Також можливі випадки, коли суд додатково до фіксованої суми призначить дитині державну допомогу.

 

Види аліментів на дитину в 2021 в Україні

Виплати аліментів на дитину мають також ще одну класифікацію за видами, яка частково визначає суми для виплат і інші аспекти. Всього можна виділити 4 основні види аліментів:

 

  • для неповнолітньої дитини;
  • для повнолітнього, який продовжує навчання у вищому навчальному закладі;
  • для дітей з тимчасової або довічної інвалідністю;
  • для дітей, які потребують оплату додаткових витрат на розвиток (гуртки, секції і так далі).

 

Всі ці пункти визначені в Сімейному кодексі України – в 180, 199, 198 і 185 статтях. Ви можете вивчити точне трактування особисто, відкривши відповідні матеріали на офіційному сайті.

 

Розмір аліментів в Україні в 2021

 

Як вже було сказано раніше, розміри виплат аліментів прив'язані безпосередньо до прожиткового мінімуму. Представлені в статті суми будуть актуальні на січень 2021 року. Однак протягом року уряд запланував підвищення прожиткового мінімуму, що позначиться і на аліментах.

 

Законодавство визначає кілька рівнів – мінімально гарантований і мінімально рекомендований. Перший передбачає не менше 50% від прожиткового мінімуму, а другий 100% прожиткового мінімуму. Рекомендований рівень суд може призначити тільки в тому випадку, якщо відповідач має досить високий дохід.

 

Мінімальний і максимальний розміри аліментів в гривнях

Розрахувати фактичний розмір аліментів в Україні досить просто, знаючи суму прожиткового мінімуму. Для вашої зручності ми розпишемо всі виплати в одній таблиці з урахуванням майбутніх підвищень на весь 2021 рік:

 

Мінімальна сума аліментів с 01.21 с 06.21 с 12.21
Гарантований на дитину до 6 років, гривні 960,5 1006,5 1050,0
Гарантований на дитину 6-18 років, гривні 1197,5 1255,0 1309,0
Рекомендований на дитину до 6 років, гривні 1921,0 2013,0 2100,0
Рекомендований на дитину 6-18 років, гривні 2395,0 2510,0 2618,0

 

Максимум визначено досить просто – до десяти прожиткових мінімумів. Відповідно, якою б високою не була зарплата у відповідача, максимальна сума також закріплена на законодавчому рівні.

 

Максимальна сума аліментів с 12.20 с 06.21 с 12.21
На дітей до 6 років 19 210,0 20 130,0 21 000,0
На дітей 6-18 років 23 950,0 25 100,0 26 180,0

 

Головне, знати чітко мінімальний розмір аліментів, оскільки виплати повинні бути не менше цієї суми, якщо суд у винятковому разі не ухвалив протилежне.

 

Правила і порядок виплати аліментів

Якщо ж ви виступаєте відповідачем у справі по аліментах, то буде корисна зовсім інша інформація, наприклад, як і де виплачувати описані суми. Якщо не хочете, щоб до вас заявилася виконавча служба – аліменти України слід виплачувати строго в зазначених обсягах і своєчасно. Тут є два варіанти – добровільний виплата або стягнення в судовому порядку. Розглянемо докладніше кожен із варіантів.

Добровільні виплати

Батьки можуть домовитися про виплату аліментів самостійно, без втручання суду. Підійде навіть усна домовленість, але експерти в разі конфронтації відносин рекомендують складати повноцінний письмовий договір. У ньому необхідно прописати терміни і суми виплат, після чого запевнити документ у нотаріуса. Такий спосіб дозволяє уникнути витрат на судові тяжби, зберегти особистий час і нерви.

 

У договорі необхідно максимально детально розкрити всі пункти:

 

  • Сума виплат з урахуванням чинного мінімуму. Якщо це відсоток від заробітку, необхідно вказати, що саме вважати доходами. Якщо це тверда грошова сума, то не забудьте вказати умова індексації.
  • Спосіб сплати. У договорі можна чітко прописати, як саме людина буде переводити кошти – поштовим переказом, зарахуванням на особистий банківський рахунок або інше.
  • Терміни виплат. Мінімальний термін в один місяць, але в договорі ніхто не забороняє вказати щоквартальні або щорічні виплати.

 

Щоб запевнити цей договір у нотаріуса, будуть потрібні паспорти та ІПН батьків, а також свідоцтво про народження дитини. Зразок ви можете знайти в інтернеті. Досить буде заповнити особисту інформацію, а також додати або видалити зі списку конкретні пункти.

Примусові виплати

Якщо мирно домовитися не виходить, то доводиться звертатися до суду. Необхідно скласти і подати позовну заяву. У попередньому розділі ми докладно розповіли, які для цього потрібні документи, і куди можна відправляти позовну заяву. Домогтися гарантовано виплат можна тільки через суд. Як правило, при наявності всіх необхідних документів суд приймає позитивне для позивача рішення. Головна складність – довести, що відповідач при всіх заходи впливу ухиляється від виплат.

 

Що робити, якщо людина знаходиться за кордоном?

Нерідко виникає така ситуація, коли батько дитини або мати встигли виїхати за кордон. Отримувати аліменти можливо, але все залежить від тієї країни, в якій знаходиться неплатник. Суд України в цьому випадку через Міністерство юстиції звертається до уповноважених органів за місцем проживання відповідача. Все це виконується на базі «Конвенції про стягнення аліментів», до якої Україна приєдналася з 2006 року.

 

Рішення суду необхідно визнати на території тієї країни, де знаходиться відповідач, а потім подавати документи до виконавчої служби за місцевим правилам. Тут зазвичай не обійтися без супроводу досвідчених юристів.

 

Шанс отримати виплати досить високий, оскільки в разі несплати зарубіжні виконавчі органи можуть депортувати людини з країни. Все стає набагато складніше, якщо відповідач перебуває за кордоном не офіційно, через що місцева влада не має можливості його розшукати. Також далеко не всі країни ведуть співпрацю з Україною з приводу виплати аліментів. Більшість СНД держав активно співпрацюють в цьому питанні з Україною, однак якщо людина знаходиться на території Росії, то ніяких гарантій немає.

 

Розмір аліментів: що враховується при розрахунку суми

Стягнення аліментів згідно із законодавством може виконуватися з усіх видів доходу і додаткових заробітків. Зокрема, суди враховують:

 

  • офіційну зарплату з місця роботи з урахуванням актуального окладу;
  • різні доплати і надбавки, в тому числі за понаднормові, вихід в свята і вихідні;
  • премії всіх типів, в тому числі в натуральному еквіваленті;
  • заробітну плату, яка зберігається у відпустці і при виконанні громадських обов'язків;
  • гонорари та інші види винагород, які виплачуються працівникам творчого сектора: художникам, акторам, співробітникам радіо чи телебачення;
  • винагороди за вислугу років;
  • доплати до допомоги;
  • стипендії;
  • доходи від підприємницької діяльності;
  • кошти, отримані від оренди рухомого та нерухомого майна;
  • інші види заробітків.

 

З фермерів та працівників сільського господарства плата зазвичай стягується в кінці року після реалізації продукції. Стягуються аліменти також з громадян, які відбувають термін у виправній установі, наркологічній клініці.

 

Головна складність – отримати максимальну інформацію про платоспроможність відповідача, оскільки від цього безпосередньо залежатимуть розміри виплат по аліментах. У багатьох є «сірий заробіток», який державні органи ніяк не можуть врахувати.

 

Аліменти, якщо батько офіційно ніде не працює

Аліменти в Україні з безробітного можна отримати, навіть якщо у людини немає офіційного працевлаштування. Метод стягнення залежить безпосередньо від ситуації, що склалася. Якщо людина не працює, але отримує допомогу по безробіттю, то з нього віднімається певний відсоток. Також суд може використовувати альтернативні джерела доходу – пенсію, стипендію, соціальну допомогу або кошти від оренди.

 

Як стягнути аліменти, якщо батько офіційно не працює і не отримує допомогу? Згідно 195 статті СК можна вимагати відсоток від середньої зарплати по місцевості. Цю інформацію запитують зазвичай співробітники виконавчої служби у Державній служби статистики. Безробіття в ході суду може стати пом'якшувальною фактором при визначенні суми аліментів.

 

Відповідальність за невиплату аліментів

Коли виплати не відповідають заявленим або постійно порушуються, то необхідно звертатися до виконавчої служби. Її співробітники визначають доходи відповідача – стипендія, заробіток від підприємництва, різні гонорари, плата за оренду і так далі. З цих доходів виконавча служба може зробити відрахування, які і будуть спрямовані на рахунок одержувача.

 

Якщо ж заборгованість перевищує три місяці, то виконавча служба вносить інформацію про людину в Єдиний реєстр боржників. Далі виконується перевірка на наявність рухомого і нерухомого майна, а також коштів на рахунках відповідача. Майно і рахунки будуть арештовані, а відповідачу відправлено відповідне повідомлення.

 

Якщо боржник не платить аліменти більше 6 місяців, то виконавча служба пускає в хід цілий ряд обмежень:

 

  • на виїзд за територію України;;
  • на керування транспортним засобом;
  • на використання пневматичної або вогнепальної зброї;
  • на право полювання.

 

Після цього відповідач притягається до адміністративної відповідальності і направляється на примусові роботи, а отримані з них кошти йдуть на нарахування аліментів. Законодавство передбачає і кримінальну відповідальність, але тільки в разі злісної несплати. У судах довести це практично неможливо.

 

До якого віку потрібно платити аліменти

До якого віку платять аліменти – тут все дуже просто. Один з батьків зобов'язаний виплачувати аліменти аж до повноліття дитини (18 років). Якщо дитина після досягнення цього віку вчиться в університеті, то виплати тривають до закінчення навчання або до тих пір, поки дитина не досягне віку в 23 роки. Зверніть увагу, що згідно з останніми змінами діти можуть самостійно розпоряджатися аліментами, в тому числі неповнолітні.

 

Способи, до яких вдаються для зменшення суми аліментів

Деякі недобросовісні громадяни вдаються до різних методів, щоб домогтися мінімальних виплат по аліментах. Рекомендуємо завжди бути готовими до таких хитрощів, наприклад:

 

  • Позивач може спробувати підтвердити свою активну участь в житті дитини, представивши різні чеки – на продукти, іграшки і так далі. Однак за фактом ці покупки можуть ніяк не стосуватися вашої ситуації.
  • Надання підроблених довідок. Наприклад, непрацездатні пенсіонери та інваліди I-II груп з доходом менше прожиткового мінімуму звільняються від сплати аліментів.
  • Не пред'явлений виконавчий лист без поважної причини. Важливо переконатися і зафіксувати, що позивач отримав цей документ, інакше стягнути борги за минулий період буде неможливо.
  • Сумніви з приводу батьківства. Іноді батько може тягнути час, стверджуючи, що дитина не перебуває з ним у кровній спорідненості.
  • Спроба довести, що у дитини є офіційний дохід.

 

Враховуйте це, перш ніж подавати позов до суду.

 

Висновок

Тепер ви знаєте, як платити аліменти і найголовніше, чому краще робити це вчасно. Однак в житті бувають різні ситуації і гроші на аліменти не завжди є. Щоб не доводити до позову, можна взяти мікропозик. Вам допоможе компанія «БистроЗайм». Ми пропонуємо мінімальну ставку і суми до 15 тисяч гривень. Перевірка документів зазвичай займає не більше 15 хвилин, а сума практично моментально зараховується на вашу картку.