РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

21.10.2021

2224 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Що потрібно знати про відновлення кредитної історії

восстановить кредитный рейтинг

Кредитна історія (КІ) є візитною карткою позичальника, в якій міститься інформація про всі його кредити і про те, наскільки своєчасно вони погашалися. Аналізом кредитної історії в України займаються не тільки фінансові установи, що надають грошові та товарні кредити, але й страхові компанії, а також роботодавці. Тому так важливо дотримуватися платіжної дисципліни і стежити за своєю кредитною історією.

 

Якщо ваша КІ залишає бажати кращого і ви хочете її виправити — обов'язково ознайомтеся з інформацією з даної статті, яку повинен знати кожен бажаючий відновити свою кредитну історію.

Виправити кредитну історію самостійно — це складно

Важливість кредитної історії швидко починають розуміти ті, у кого вона вже зіпсована. Перше, що намагаються робити в такій ситуації - гуглити запити на кшталт "що робити, якщо зіпсована кредитна історія" і намагатися застосовувати знайдену інформацію в міру власних можливостей. Зазвичай це не приносить потрібних результатів, тому що просто знати про те, як працюють кредити і КІ, недостатньо. Набагато дієвішим для виправлення поганої кредитної історії буде скористатися програмою Фінздоров’я від Бистрозайм, яка допомагає відновити репутацію позичальника в очах потенційних кредиторів.

Ви маєте право безкоштовно дізнатися свою кредитну історію

Згідно з чинним законодавством, кожен українець має право один раз на рік безкоштовно отримати звіт про свою КІ. Щоб дізнатися, як виглядає ваша кредитна історія, потрібно звернутися з відповідним запитом до одного з бюро кредитних історій України, наприклад, в "Українське бюро кредитних історій" (УБКІ), "Перше всеукраїнське бюро кредитних історій" (ПВБКІ) або "Міжнародне бюро кредитних історій" (МБКІ). Подати запит можна онлайн, шляхом відправлення письмового звернення, або особисто звернувшись в офіс бюро.

 

Важливо відзначити, що якщо звіт КІ потрібен більше ніж один раз на рік, за кожний наступний запит в бюро доведеться заплатити.

Не користуйтеся послугами, що обіцяють видалити погану кредитну історію

Інтернет рясніє оголошеннями, де компанії або приватні особи пропонують видалити негативну кредитну історію з бюро. Зазвичай це подається під виглядом того, що вони мають прямий доступ до бази даних і можуть легко видалити всю "незручну" інформацію про позичальника.

 

Якщо ви не хочете бути обдуреним і втратити гроші, ні в якому разі не користуйтеся послугами таких організацій. Запам'ятайте, видалити кредитну історію неможливо — її можна тільки виправити.

На виправлення кредитної історії потрібен час

Деякі люди вважають, що їхня кредитна історія буде виправлена ​​відразу після того, як вони погасять заборгованості. Але це в корені невірна думка. Передбачаючи питання про те, через скільки відновлюється кредитна історія, відповідаємо: на виправлення КІ потрібен час і терпіння — зазвичай від 6 до 24 місяців. Так, програма Фінздоров’я пропонує позичальникам спеціальну кредитну лінію, яка складається з невеликих позик на короткий термін. Чим більше позичальник користується програмою, тим вище його кредитний рейтинг і тим вище довіра потенційних кредиторів. Які ще компанії на ринку надають послуги з поліпшення кредитної історії? З компаній, що спеціалізуються на поліпшенні КІ можемо виділити scorector.сom.

Кредитна історія має термін дії

Позичальники, які мають проблеми з КІ, часто задаються питанням, скільки зберігається кредитна історія в Україні. Відповідь варто шукати на сайті найбільшого бюро — УБКІ, де говориться про те, що кредитна історія зберігається протягом 10 років з моменту, коли позичальник виконав свої зобов'язання за кредитним договором. Аналогічний термін зберігання кредитної історії і у інших кредитних бюро, що функціонують на території України.

Ви можете виправити помилки в кредитній історії

Якщо ви помітили помилку у своїй КІ, згідно чинного законодавства, ви можете не чекати, коли оновиться кредитна історія, а відразу звернутися в бюро з проханням виправити наявні неточності.

 

Для цього потрібно направити свої заперечення в БКІ, приклавши до них документи, що підтверджують вашу правоту (наприклад, квитанції, що підтверджують оплату заборгованості або довідку про закриття кредитного договору). Після цього бюро зобов'язане звернутися до банку-кредитору для уточнення інформації, і якщо ваші заперечення будуть підтверджені — внести відповідні зміни в КІ, а також проінформувати про внесення виправлень всі організації, які робили запит на оцінку вашої фінансової історії.

 

Після того, як кредитна історія відновлена, візьміть за звичку своєчасно погашати наявні фінансові зобов'язання і не оформляти позики, які ви не можете обслуговувати. Це дозволить зберегти високий кредитний рейтинг і назавжди забути про таке поняття, як погана КІ, і проблеми, що з нею пов'язані.