РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

22.11.2018

5354 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Скільки коштує біометричний паспорт в Україні: довгоочікуваний безвіз?

Півтора роки тому наша країна отримала такий довгоочікуваний безвізовий режим для відвідування країн Європейського Союзу. Основною умовою безвізових подорожей, окрім достатнього фінансового забезпечення, є присутність у громадянина України біометричного закордонного паспорта. Про те, що необхідно знати для оформлення даного документа, поговоримо в цій статті.

 

 

Що таке біометричний паспорт і навіщо потрібні відбитки пальців?

Що таке біометричний паспорт і навіщо потрібні відбитки пальців?

Почнемо з самого початку. Біометричний паспорт являє собою документ у вигляді книжечки і засвідчує особу громадянина. Паспорт «прошивається» спеціальним електронним пристроєм, так званим чіпом, який зберігає в собі біометричний дані його власника. Обкладинка паспорта оформлена спеціальним знаком, який вказує на те, що документ оснащений чіпом.

Чіп заповнюють такими даними:

  • оцифровані фото і підпис;
  • особиста інформація (ПІБ, місце і дата народження, громадянство);
  • відбитки пальців (є варіант оформлення паспорта і без відбитків, але в такому випадку власнику документу не буду доступні умови безвіза з країнами ЄС). Крім того, присутність в документі відбитків пальців гарантує, в разі втрати, захист від використання паспорта іншою людиною;
  • інформація про паспорт - номер, дата видачі та дата завершення його дії;
  • по бажаню можливо вказати і інші відомості, наприклад резус-фактор крові.

Наявність названої вище інформації в документі в рази спрощує процес ідентифікації громадянина під час проходження ним паспортного контролю на кордоні.

Біометричний паспорт в Україні, як і закордонний паспорт старого зразка, має певний термін дії, а саме 10 років.

Впровадження в обіг «боіметрики» не скасовує дію звичайного закордонного паспорта з актуальними термінами придатності. Але, при плануванні поїздки в країни Європи, власнику без чіпованого закордонного паспорта доведеться витратити час і гроші на відкриття візи у візовому центрі.

Біометричний паспорт в Києві оформляють в підрозділі міграційної служби, також можна звернутися в документ-сервіс «Готово».

 

Як оформити біометричний паспорт?

Оформити біометричний паспорт має можливість будь-який громадянин України, у якого немає подвійного громадянства.

Розрізняють два види чіпових закордонних паспортів:

  • дитячий (діти до 16 років, діє 4 роки)

  • дорослий (особи старше 16 років, діє 10 років).

Для оформлення паспорта громадянин повинен особисто звернутися в один з підрозділів ДМС, яке повинно бути забезпечено необхідним обладнанням. У великих обласних центрах таких офісів може бути кілька, наприклад, оформити біометричний паспорт в Києві можна в 11 центрах. Фахівці міграційної служби запевняють, що українці мають право звернутися в найближчий зручний для них підрозділ служби, без прив'язки до місця проживання або прописки. Всього на території України працюють більш ніж 500 підрозділів служби. Більше інформації про всі офісах ГМС можна знайти на інтернет-сайті відомства.

Варто зауважити, що в деяких містах обласного значення працюють паспортні сервіси, де також можна оформити закордонний паспорт з чіпом. Тут, звичайно ж, менше черги і сам процес оформлення буде комфортніше, але вартість послуги буде дорожче на кілька сотень гривень. Що стосується термінів оформлення, то вони однакові, що в підрозділі ГМС, що в приватному сервісі.

Інформацію про те, де оформити біометричний паспорт в Києві, можна дізнатися на спеціальному ресурсі за адресою http://www.pasport.kiev.ua/. На сайті розміщені каталоги організацій, яка надає цю послугу в столиці. Інформація розбита по районам міста, що допомагає швидко зорієнтуватися, і робить користування сайтом дуже зручним.

 

Які документи подають на біометричний паспорт?

Список документів на біометричний паспорт самий стандартний і не вимагає особливих зусиль і все папірці можна зібрати за пару годин:

  • заява-анкета (подається особисто або за допомогою законного представника);
  • оригінал і дві копії паспорта громадянина України (особи, що досягли 14-річчя);
  • свідоцтво про народження (діти до 14 років);
  • платіжки про сплату консульського збору або документи, які свідчать про звільнення від нього;
  • оригінал і одна копія довідки про присвоєння ідентифікаційного коду.

Які документи подають на біометричний паспорт?Фотопослуги включаються у вартість оформлення, і надається на місці. При оформленні дитячого документа або паспорта для особи з проблемами зі здоров'ям (необхідно підтвердження відповідною довідкою) - фотознімок можна надати свій (два фото в кольорі 3,5 * 4,5 см і один 10 * 15 см.).

У листопаді поточного року міграційною службою було відкрито можливість онлайн подачі заяви для оформлення закордонного паспорта на офіційному сайті організації. Послуга надає можливість часткового надання документів, а значить, особисте відвідування офісу ГМС ніхто не відміняв, адже необхідно зробити фотографії, оцифрувати підпис і відсканувати відбитки пальців. Але, навіть не дивлячись на це, керівники служби вважають, що така онлайн послуга здатна скоротити час подачі документів. Звертаємо також увагу, що на офіційному сайті ГМС ви можете записатися в електронну чергу.

Отже, які документи потрібні на біометричний паспорт з'ясували, а тепер поговоримо про розцінки.

 

Скільки коштує зробити біометричний паспорт?

Сьогодні вартість чіпового закордонного паспорта становить:

  • 557,32 грн, виготовлення 20 робочих днів (3 тижні);
  • 810,32 грн, виготовлення 7 робочих днів.

Можливий варіант оформлення за 3 дні (тільки в деяких випадках: термінове лікування, супровід хворіє на лікування, відвідування похорону родича, що жив в іншій країні), вартість буде така ж - 810, 32 грн.

У приватних паспортних сервісах доведеться заплатити на пару сотень гривень дорожче, але швидкість і якість обслуговування того варті.

Тепер ви знаєте, скільки коштує біометричний паспорт в Україні. По термінах виготовлення ситуація не однозначна і тут все дуже умовно. Якщо пощастить, вдасться отримати паспорт в рамках регламентованих термінів, якщо не пощастить, доведеться чекати 2-3 місяці. Як повідомляє прес-служба ДМС, не всі українці поспішають забирати свої готові паспорти, тисячі документів місяцями лежать на зберіганні в підрозділах. Швидше за все, не поспішають ті, хто не планують термінових поїздок за кордон, якщо ж ви вже визначилися з датами подорожі, радимо потурбуватися про оформлення «біометрії» заздалегідь.

Давайте відкривати світ разом! Сучасний і кваліфікований сервіс надання оперативних грошових позик «Бистрозайм» допоможе вам здійснити мрію про подорожі. Адже тільки у нас безвідсоткову позику для нових клієнтів! Більше не потрібно чекати - рішення про надання позики приймається за лічені хвилини. Крім того, до послуг постійних клієнтів великий вибір додаткових послуг, спеціальні пропозиції та вигідні умови кредитування.