РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

27.02.2020

2955 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Економія бюджету, що є в розпорядженні сім'ї протягом місяця — це необхідний захід, навіть якщо заробітної плати «вам вистачає». Перш за все тому, що гроші ніколи не бувають зайвими.

 

Кругленьку заощаджену суму можна витратити на поліпшення житлових умов, поїхати на відпочинок або ж побалувати себе новим гаджетом. Далі ми розберемо, як правильно планувати сімейні витрати, щоб не жити від зарплати до зарплати.

Базові лайфхаки з планування бюджету

В основі економії лежить раціональне витрачання грошових коштів, а також дотримання нехитрих правил. Крім того, дуже зручно планувати бюджет на місяць. В цілому всі витрати можна розділити на наступні категорії:

  • Обов'язкові платежі. До даної групи належать платежі по кредиту, оплата комунальних послуг, витрати на школу, дитячий сад або ж якісь секції). Витрати на продукти, оплату проїзду або придбання бензину. Цю групу можна визначити як витрати першої необхідності.

  • Раптовими витратами можуть стати покупка медикаментів, оплата лікування, або ж невеликий, але терміновий ремонт.

  • До статті планових витрат можна включити кошти на придбання побутової техніки або меблів, поїздки на відпочинок або ж планове медичне обстеження.

  • Разові витрати (покупка аксесуарів або ж оплата розваг).

16 способів економії

Заощадити велику кількість коштів можна, якщо трохи змінити звичний спосіб життя. Не варто переживати через кожну витрачену гривню, адже масштабна економія передбачає трохи іншу специфіку. Розглянемо основні правила раціонального витрачання сімейного бюджету:

  1. Ведіть облік витрат і аналізуйте їх доцільність. За допомогою нехитрих записів можна зрозуміти, куди буквально «спливають» зароблені кошти. Якщо ретельно вести облік витрат хоча б на протязі двох місяців, то можна досить просто розрахувати основні статті витрат і зрозуміти, на чому можна заощадити. Також можна завантажити зручний додаток для смартфона і вести записи в електронному вигляді. Це спростить аналіз даних.

  2. Не купуйте зайвого. Ви отримали аванс або переказ за останнє замовлення? Не варто поспішати в супермаркет. Згідно зі статистикою, більше необдуманих витрат відбувається якраз в день зарплати. Все тому, що наявність грошей в гаманці робить витрати практично незначними. Саме на подібні відчуття розраховані практично всі програми по маркетингу. Тому слід розпланувати отримані кошти і тільки потім відправлятися в магазин. 

  3. Зібралися за покупками? Напишіть список. Наявність переліку необхідного вбереже вас від необдуманої покупки різних, часто непотрібних, товарів. Найважливіше - дотримуватися складеного списку. Оптимальним варіантом є «контрольна закупівля», яку можна проводити 1-2 рази в тиждень. Виняток із правила - хліб, молоко та інші продукти з коротким терміном зберігання.

  4. Заведіть звичку розплачуватися готівкою. Витратити кошти з карти набагато простіше, оскільки на більшості карт встановлений досить великий ліміт. У разі оплати покупок готівкою ви набагато швидше зрозумієте, коли вже пора зупинитися.

  5. Дисконти та знижки працюють на вашу користь. По можливості використовуйте знижки, акції або постійний дисконт для придбання продуктів, предметів одягу та взуття, а також товарів першої необхідності. Абонемент на відвідування спортивній секції або будь-якого гуртка вигідніше купувати на тривалий період.

  6. Робіть закупівлі оптом. Відмінним способом заощадити є закупівлі, проведені в точках оптової торгівлі. За оптом вигідно купувати крупи, борошно або цукор, а також товари побутової хімії. Не лякайтеся словосполучення «оптовий продаж», вам буде досить закупити необхідні товари на місячний термін. Спробувавши одного разу, ви зрозумієте, що економія від цього способу досить істотна.

  7. Покупки не по сезону. Якщо ви не є прихильником скороминущої моди, то можна купувати предмети взуття і одягу під час сезонних знижок. В окремих випадках економія може скласти близько 50% від первісної вартості. Якщо слідувати цим раді в покупках для всієї родини, то на зекономлені кошти вийде добре відпочити, відвідавши розважальний центр або яку-небудь екскурсію.

  8. Спробуйте онлайн-шопінг. Велика кількість інтернет-магазинів пропонує якісні товари за цінами, які значно нижчі в звичних магазинах. Крім того можна заощадити і на доставці. Оскільки при замовленні на певну суму багато магазинів організовують безкоштовну доставку.

  9. Слідкуйте за витратою по комунальним платежам. Регулярні перевірки лічильників на газ, воду або опалення допоможуть істотно скоротити витрати на оплату «комуналки». Згідно зі статистикою, людина не витрачає протягом місяця ту кількість води, яка розрахована працівниками комунальних служб.

  10. Економте кіловати. Не слід залишати включеними ті електроприлади, якими ви не користуєтеся протягом дня або ж під час тривалої відсутності. Це допоможе не переплачувати за зайву електроенергію, а також запобігти коротке замикання через стрибки напруги.

  11. Купуйте медикаменти уважно. Ні для кого не секрет, що аптеки при медичних клініках отримують відсоток від кількості проданих препаратів. Саме тому, що не соромтеся запитати у фармацевта дешевші аналоги.

  12. Послуги інтернету і мобільного зв'язку. Слідкуйте за пропозиціями від свого оператора. Визначтеся з вигідним тарифом, можливо вам підійде сімейний: платите один раз, а користуєтеся разом з близькими. При виборі тарифу необхідно орієнтуватися тільки на свої потреби, а не побажання оператора.

  13. Почніть збирати. Дрібні гроші, що залишаються після покупок, багато хто недооцінює. Якщо відкладати невелику частину монеток, то у важкі часи можна використовувати запас на покупку необхідних товарів.

  14. Відмовтеся від кредитів. Виплата по кредитах становлять значну статтю витрат щомісяця. Тому пам'ятайте, що до послуг банківського кредитування слід вдаватися тільки в крайніх випадках. Але, якщо ви і вирішили скористатися коштами банку, необхідно ретельно розрахувати умови і способи виплати. При визначенні терміну, протягом якого ви будете виплачувати кредит, не рекомендується вибирати максимальний термін. Також слід підбирати прийнятну суму щомісячного платежу, щоб в разі чого погасити кредит раніше терміну. Особливо потрібно подумати про те, для чого ви берете кредит. Чи варто ця покупка декількох місяців виплат, адже фінансове становище зараз далеко від стабільності.

  15. Відкладайте. Щомісяця отримуючи заробітну плату або ж кошти з інших джерел доходу, візьміть за звичку відкладати близько 10% від загальної суми. Саме таку кількість коштів можна безболісно виключити з бюджету. В середньому саме таку суму людина витрачає на те, без чого може спокійно обійтися. Якщо відкладати протягом довгого часу, то можна і не витрачатися на літню відпустку або покупку будь-якого гаджета.

  16. Нехай гроші приносять дохід. Якщо ви володієте зайвими грошовими коштами, то найбільш раціонально вкласти їх у справу або відкрити депозит. Також можна придбати цінні папери або скласти гроші в валюту.

На чому не можна економити

Якщо ви вирішили економити кошти з сімейного бюджету, то не варто доходити до крайніх заходів. У щомісячному плані витрат є кілька статей, на яких категорично не можна економити. До них відносяться:

  • Питання, що стосуються здоров'я. Не слід економити на обстеженні, профілактиці захворювань або ж оздоровчих процедурах. Економія на даному сегменті витрат може призвести до ще більших витрат, адже як говорить народна мудрість: «скупий платить двічі».

  • Якість продуктів. Візьміть за звичку харчуватися здоровою, свіжою, а головне корисною і простою їжею.

  • Освіта. Витрати на навчання або ж саморозвиток є інвестиціями в майбутнє, а тому економити на даному пункті ніяк не можна.

Під час економії обов'язковим пунктом є дотримання балансу. Не слід вважати кожен витрачений рубль, набагато ефективніше буде раціонально витрачати зароблені важкою працею гроші.