РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

21.12.2020

1726 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Допомога на дитину: який розмір виплат матерям-одиначкам в Україні

 

У Міністерстві соцполітики повідомили, що з 1 липня 2020 року буде переглянуто умови отримання допомоги на дітей — вимоги істотно зміняться. Інформація про нововведення в законодавстві викликала хвилю обурення з боку матерів-одиначок.

 

Незважаючи на те, що державна допомога, призначена раніше, виплачується до закінчення періоду дії, — зміни мало кого порадували. Найбільше зацікавлених обурило, що безробітні працездатні матері-одиначки не зможуть претендувати на грошову соцдопомогу. На сайт президента посипалися петиції з проханнями скасувати останні зміни.

Дитячу допомогу в Україні: граничний розмір державної виплати

З липня 2020 року сума наданої допомоги змінилася. Більш того, багато одиноких матерів тепер не зможуть отримати ці гроші. Держдопомогу не отримають безробітні матері-одиначки. Виняток — якщо ці жінки доглядають за інвалідом, пенсіонером від 80 років і старше. Виплата не призначена тим сім'ям, у яких більше двох машин, будинків, квартир та іншого майна.

Хто залишився без виплат: матері-одиначки, яким не належать соціальні виплати на дитину

Згідно зі змінами в законодавстві соціальна допомога на дитину не надається, коли:

 

  • в родині є 18-річний працездатний член сім'ї без трудового стажу, який ніде не вчиться, не працює, не перебуває на військовій службі;
  •  

  • одним з членів сім'ї була куплена земельна ділянка, машина, будинок, квартира або укладена угода, загальною сумою від 50 000 грн і вище;
  •  

  • у кого-небудь з членів сім'ї є нерухомість на території АР Крим або в окупованих областях на сході країни;
  •  

  • на балансі сім'ї числиться один, два і більше транспортних засобів, яким 15 і менше років;
  •  

  • навмисне або ненавмисно були приховані доходи.

 

Щоб розрахувати розмір державної соцдопомоги, потрібно визначити загальний дохід сім'ї і відняти його з певного прожиткового мінімуму, призначеного дитині відповідно до віку.

Розмір допомоги: як розрахувати допомогу матері-одиначки на дітей в 2020

 

Загальний прибуток, дохід сім'ї за весь місяць розраховується на підставі офіційного Порядку, який був затверджений Кабміном після впровадження нововведень. У 2020 сума прожиткового мінімуму дітей віком до 23 років в Україні трохи збільшилася:

 

  • неповнолітнім дітям до 6 років належить 1921 грн, раніше було — +1859 грн, різниця становить 62 грн;
  • дитина 6-18 років тепер отримає 2395 грн, раніше сума становила 2318 грн, різниця — 77 грн;
  • підліткам 18-23 років, які навчаються у ВНЗ, коледжі на стаціонарі належить 2197 грн, замість 2102 грн, різниця — 95 грн.

 

З 1 липня 2020 р виплати працюючим матерям-одиначкам розраховуються на підставі загального місячного доходу сім'ї та нового прожиткового мінімуму.

 

На підставі того, скільки отримує працююча мати-одиначка і інші повнолітні члени сім'ї, розрахуємо суму виплат на реальному прикладі.

 

Перший приклад з сукупним доходом сім'ї в 4000 грн:

 

  • в сім'ї дитина 8 років і мати-одиначка;
  • їх дохід в місяць — 4000 грн, тобто по 2000 грн на кожного;
  • дитина отримає 395 грн = 2395 грн – 2000 грн.

 

Другий приклад з доходом сім'ї 2200 грн:

 

  • сім'я з 3 чоловік: матері, двох дітей 15 і 4 років;
  • дохід сім'ї за місяць всього — 2200 грн;
  • загальну суму 2200 грн/3 = 733,33 грн на 1 члена сім'ї;
  • дитині 4 років належить 1187,67 грн = 1921 грн – 733,33 грн;
  • на дитину 15 років 1667,67 грн = 2395 грн – 733,33 грн.

 

Кожен випадок індивідуальний, але з 2020 року в Україні новий посібник на дітей вигідно лише людям з мінімалкою або частковою зайнятістю.

Куди звернутися по допомогу для матері-одиначки в Україні?

Усі працюючі працездатні самотні матері можуть претендувати на офіційну допомогу від держави на дитину до 18 або 23 років, за умови, що він вчиться на стаціонарі. Щоб знайти законний статус матері-одиночки збирають необхідні документи і відправляються в Управління прав соціального захисту населення (УПСЗН) свого району за пропискою або за місцем проживання. Держструктура підпорядковується адміністрації міста. Управління працює на підставі законодавства і підпорядковується Міністерству соцполітики України.

Які документи потрібно надати для нарахування дитячої допомоги в 2020?

1. Заява в письмовому або електронному вигляді про призначення грошової виплати за зразком, формі заявленої Міністерством соцполітики.

 

2. Одна ксерокопія свідоцтва про народження дитини.

 

3. Достовірна довідка про доходи сім'ї за півроку до моменту звернення.

 

4. Декларація про майно, доходи всіх членів сім'ї.

 

5. Витяг про реєстрацію дитини з Державного реєстру.

 

6. Батьки, які взяли прийомну дитину, подають довідку про усиновлення.

Як реалізовуються виплати на дитину 2020 на Україні згідно з новим законом?

Якщо у дитини до 23 років помер один з батьків, інший може отримати виплату від держави. Непрацюючий самотній батько чи мати не можуть претендувати на отримання соціальної допомоги.

 

Сума виплати = прожитковий мінімум дитини конкретного віку – весь загальний дохід сім'ї за 1 місяць.

 

Якщо в родині хтось не працює, але йому вже є 18 років, допомогу на дитину призначається таким чином:

 

1. На два квартали по 6 місяців. Умова актуально, якщо: в сім'ї є інвалід, який потребує регулярного догляду; немає джерел для життя через хворобу члена сім'ї. Подальше поводження з можливістю отримання грошової допомоги можливе не раніше, ніж через півроку.

 

2. Один раз на півроку. Умова актуально для багатодітних сімей, якщо непрацююча мати-одиначка потребує призначення виплати в період з моменту початку дії закону до кінця 2020 року.

 

Під час карантину заяву на отримання грошової допомоги облямовують поштою або звертаються до найближчого управління за попереднім записом.

Хто може претендувати на допомогу одиноким, скільки отримує непрацююча мати-одиначка?

З 1 липня 2020 року оформити допомогу на дітей можуть:

 

1. Незаміжні матері-одиначки, які проживають одні. В даному випадку варто відзначити, що в законодавстві відбулися зміни, згідно з якими цивільний шлюб тепер прирівнюється до законного. Тому, якщо жінка проживає з чоловіком — його доходи теж враховуються.

 

2. Одинокі усиновителі, але тільки якщо у свідоцтві про народження не зазначено інформацію про біологічних батьків дитини.

 

3. Вдівці після смерті одного з батьків, які не одержують пенсію на дитину або іншу соціальну допомогу згідно із законом.

 

Непрацююча одинока людина на виплату претендувати не може. Закон виключає навіть можливість права претендувати на виплату без офіційного працевлаштування.

Терміни виплат дитячої допомоги Україніа

Допомога на дитину одиноким матерям призначається з 1 числа поточного місяця, коли був поданий весь пакет документів в УПСЗН свого населеного пункту. Виплати здійснюються в установленому щомісяця розмірі до досягнення 18 років. Допомога надається до тих пір, поки дитина, яка навчається на стаціонарі у ВНЗ, коледжі не досягне 23 років або закінчить навчальний заклад.

 

Коли допомоги матерям-одиначкам не виплачують?

Видача допомоги зупиняється або припиняється в таких випадках:

 

1. Дитина тимчасово працевлаштована і отримує гроші.

2. Смерть одержувача, дитини державної допомоги.

3. 18-23-річна дитина уклав шлюб.

4. Одержувач виплати позбавлений волі за вироком суду.

5. Дитина поступила на 100% державне утримання.

6. Матір-одиначку за судовим рішенням позбавили батьківських прав.

7. Дозвіл про усиновлення визнали недійсним або скасували.

8. Дохід матері-одиначки більше прожиткового мінімуму дитини.

 

Якщо випадок, за яким припинилися виплати допомоги вже неактуальний, — нарахування виплати поновлюється. Для цього одержувач допомоги пише письмову заяву в держорган, який призначає соціальну виплату. Допомога може призначатися з наступного місяця — тобто є з тих пір, як дія певних обставин припинилася.

 

З огляду на стан економіки та постійне зниження державних виплат, актуально подумати заздалегідь, де взяти решту суми грошей. Для цих цілей підходять умови МФО «Бистрозайм» — споживчий офлайн кредит на карту за 10 хвилин, доступний всім цілодобово.