РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

20.02.2020

2806 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Світ високих технологій максимально спрощує повсякденну рутину. Але у застосування сучасних технологічних рішень є і зворотна сторона медалі. Шахраї використовують знання в області роботи з комп'ютерами, щоб безкарно обманювати довірливих людей і красти гроші з їх банківських карт. Розберемося, як вони це роблять і що потрібно, щоб захистити свої заощадження.

Хто такі телефонні шахраї

Є кілька категорій ошуканства по телефону. Частина з них відноситься до старої школи, інша спрямована на уразливості в системі онлайн платежів. До першої групи належать, як правило, укладені. Вони застосовують стару, але до сих пір робочу схему — дзвонять «жертві» і вимагають гроші.

Найчастіше історії стосуються того, що близький родич потрапив в поліцію і терміново потрібно перевести гроші, щоб уникнути покарання. Також в топі причин:

  • ДТП з постраждалими;

  • оплата рахунків в лікарні;

  • борги банку.

Шахраї беруть нахабством і великим потоком інформації. Людина губиться і починає діяти, замість того, щоб тверезо оцінити ситуацію. Але по факту, захистити себе від такої омани не складає труднощів.

 

Якщо зіткнетеся з подібним, перед тим, як переводити гроші, просто зателефонуйте рідним і перевірте інформацію. Не варто вірити всьому, що чуєте по телефону. Особливо, якщо вам дзвонить невідомий номер.

 

До другої категорії відносяться кардери і стіллери. Уберегти кошти від цих шахраїв, що використовують високі технології, дещо складніше. Тому розглянемо кожну групу окремо.

Хто такі кардери

З появою онлайн магазинів виник новий тип шахрайства - кардинг. Його суть полягає в тому, що ошуканці оплачують товар з вашої картки і потім отримують його на підставну особу. Далі продукція перепродається на чорному ринку за зниженою ціною. Відстежити рух товару практично неможливо, тому аферисти виходять сухими з води.

 

Щоб зрозуміти, як відбувається ошуканство, потрібно розібратися з особливостями онлайн платежів з банківської карти. Багато магазинів використовують спеціальний протокол, який дозволяє зберегти інформацію про платіжні дані і здійснювати наступні покупки без повної верифікації карти.

 

На практиці це означає, що шахраям досить знати ваше прізвище, ім'я, по батькові та номер кредитної картки. Щоб перевірити цю інформацію, аферисти можуть зателефонувати. Тому ніколи не повідомляйте незнайомим людям ПІБ і номер карти.

 

Навіть якщо ваш співрозмовник назве ваші дані правильно, скажіть, що він помилився. У таких ситуаціях також рекомендується заблокувати карту і відкрити нову. Якщо шахраї відчують невпевненість в вашій відповіді, вони спробують списати гроші з карти.

Хто такі стіллери

Дана категорія шахраїв є чимось середнім, між двома попередніми. Стілери дзвонять власникам банківських карток і під виглядом співробітників фінансових установ запитують дані по карті. В першу чергу їх цікавлять:

  • номер картки;

  • до якого місяця і року дійсна;

  • CVV.

Ні в якому разі не повідомляйте ці дані. Вони дозволяють отримати повний контроль над вашою банківською картою. Шахрай протягом 2-3 хвилин зможе списати всі кошти через сервіси електронного обміну грошей.

 

Крім «співробітника банку», вам можуть зателефонувати турагенти, представники лотереї, соціальні служби. Шахраї використовують різні варіанти, щоб втертися до вас у довіру. Тому будьте пильні і не розголошуйте дані по карті.

Ексклюзивні способи телефонного шахрайства

Знаєте як влаштований роумінг? Дзвінок з одного телефону через місцевого оператора переадресовується на оператора-посередника, який вже перенаправляє сигнал на оператора, в зоні дії якого знаходиться абонент. Оскільки задіяно відразу кілька учасників, вартість дзвінка зростає до кількох доларів за хвилину.

 

Але в деяких випадках оператори-посередники встановлюють ціну за з'єднання в розмірі 100 або навіть 1000 доларів. Відповідно якщо абонент візьме трубку, всі гроші з рахунку моментально зникнуть. Розберемося, як це працює в реальному житті.

 

Наприклад, вам дзвонить прихований або іноземний номер телефону. Якщо візьмете трубку, всі кошти з рахунку за пару секунд зникнуть і будуть переведені на користь оператора-посередника. Далі шахраям залишиться тільки поділити гроші.

 

Цей спосіб ошуканства користувався популярністю в 2010-2012 роках, але поліцейська статистика показує, що в 2020 він знову стає актуальним. Тому якщо у вас немає друзів або колег за кордоном, не беріть трубку, коли бачите, що дзвонить підозрілий номер.

Ошуканство з соцопитуваннями

На жаль, багато державних чиновників нижчої ланки не задоволені своєю роботою, тому не соромляться йти на посадові злочини. Мова в даному випадку йде про співробітників паспортних столів і центрів надання адмінпослуг.

 

Досить часто вони зливають в мережу бази даних з паспортними даними громадян. Ця інформація в умілих руках може бути використана шахраями для отримання кредиту. Ошуканці проводять відбір найбільш перспективних «позичальників», перевіряють їх кредитну історію, а потім роблять контрольний дзвінок.

 

Справа в тому, що більшість МФО прагне захистити клієнтів і себе від аферистів. Тому перед видачею кредиту інспектор телефонує позичальнику і перевіряє зазначені в анкеті дані. Також задаються і інші питання, які допомагають підтвердити, що гроші просить реальна людина, а не злодій.

Щоб не потрапити в халепу, шахраям потрібно підготуватися до діалогу. Тому під виглядом співробітників соціологічної служби вони обдзвонюють «жертв» і вивуджують з них потрібну інформацію. Тому не повідомляйте незнайомим людям по телефону адресу прописки і проживання, номери найближчих родичів і друзів.

 

А якщо у вас раптом вирішать уточнити чи правильні дані паспорта вказані в «базі» - пригрозіть, що зверніться в поліцію. Навіть Державне бюро статистики не має доступу до цієї інформації.

Гучні і найнебезпечніші телефонні ошуканства

Описані вище варіанти шахрайства, як правило, не здатні завдати непоправного удару по вашому фінансовому добробуту. Оскільки не можна списати більше грошей, ніж у вас є на карті. А у випадку з мікрокредитуванням, початкові суми, які видають МФО новим клієнтам в режимі онлайн — невеликі.

 

Зовсім інша справа — елітні ошуканства від професійних аферистів. Найчастіше їх жертвами стають дівчата. Суть в тому, що вас запрошують на безкоштовну процедуру в салон краси. Якщо погодьтеся, по ходу виконання косметологічних процедур вам запропонують купити продукцію для догляду.

 

Гіпноз, наркотичне сп'яніння, акупунктура — ось тільки декілька варіантів, які використовують шахраї, щоб жертва погодилася на пропозицію. Коли туман в голові розсіюється, людина залишається з паперами, за якими має сплатити десятки, а іноді і сотні тисяч доларів.

 

Даний метод ошуканства гримів в 2017-2018 роках, але і досі залишається актуальним. Тому будьте пильні і пам'ятайте, що безкоштовний сир тільки в мишоловці.

Як захистити себе від телефонних шахраїв

Ми провели власне розслідування, опитали постраждалих і ознайомилися з порадами експертів з фінансової безпеки. Це дозволило розробити просту, але дієву інструкцію. Беззаперечно виконуйте її пункти і жоден шахрай не добереться до ваших грошей:

 

1. Якщо дзвонить невідомий номер, з��еріться з думками і заспокойтеся, перед тим, як взяти трубку.

2. Якщо співрозмовника ви не знаєте, уточніть хто він і де взяв ваш номер. Без відповіді на ці два питання не продовжуйте розмову.

3. Якщо дзвонить іноземний номер не беріть і не скидайте трубку.

4. Якщо по ходу діалогу у вас починають цікавитися даними банківської карти, припиняйте розмову.

5. При найменшій підозрі про те, що ви зіткнулися з шахраями, телефонуйте в банк і блокуйте карту.

 

Також рекомендується встановити ліміт для оплати в інтернеті. Можливо це не дуже зручно, зате на 100% захищає від несанкціонованого списання коштів.

Підводимо підсумок

Як бачите, варіантів шахрайства по телефону безліч. Ми розібрали лише найпоширеніші випадки, але кожен день аферисти працюють над створенням нових, ще більш витончених схем обману.

 

Пам'ятайте, що жоден шахрай не отримає доступ до ваших грошей, якщо ви самі це йому не дозволите. Уважно ставтеся до своїх фінансів і не розповідайте про ваші платіжні реквізити. У більшості випадків цього достатньо, щоб не стати жертвою шахраїв.