РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

10.06.2021

1210 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Літо 2021: куди поїхати у відпустку і як отримати свідоцтво про вакцинацію

отдых на море 2021 COVID-19 вплинув майже на всі сфери життя, в тому числі і й можливість виїжджати за кордон. Втім, літо ніхто не відміняв, як і бажання змінити картинку і провести відпустку далеко від дому. В які країни можуть поїхати українці, які додаткові документи для цього знадобляться і де їх отримати, розберемося в цій статті.

Сертифікат COVID-19

Зараз всі обговорюють імунний паспорт або ж цифровий сертифікат COVID-19 свідоцтво про вакцинацію міжнародного зразка. До того ж, 9 червня Європарламент остаточно затвердив його введення в ЄС. Там система цифрових COVID-сертифікатів почне діяти вже з 1 липня.

В Україні ж такий документ лише у процесі розробки. За основу взяли європейські документи Digital Green Certificate ЄС і Smart Vaccination Certificate ВООЗ. Запустити сертифікат наразі планують в липні.

 

У ньому зазначається:

  • дата вакцинації із зазначенням препарату;

  • відомості про захворювання на COVID-19 і одужання;

  • інформація про негативні результати ПЛР-тестів.

 

Документ видаватиметься в електронній та паперовій формі, з QR-кодом. Перший варіант можна буде отримати в додатку «Дія», другий  в медичних установах.

 

При цьому МОЗ планує випускати два варіанти паспортів: внутрішній буде використовуватися для поїздок по Україні, зовнішній для подорожей за кордон. 

 

Водночас міжнародне свідоцтво про вакцинацію можна отримати вже зараз. Видавати його стали зовсім недавно в червні.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію

Отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію можуть громадяни, які отримали дві дози будь-якої з вакцин, схваленої Всесвітньою організацією охорони здоров'я. В Україні це Pfizer, CoronaVac і AstraZeneca декількох виробників.

 

Наразі свідоцтво надається виключно у письмовому вигляді.

Видають документ всі медичні установи, які проводять вакцинацію і підключені до електронної системи охорони здоров'я. Це ж свідоцтво можна отримати у сімейного лікаря. Саме цей документ необхідно пред'явити при перетині кордону.

 

Важливо: якщо використовується багатодозна вакцина, отримати свідоцтво можна лише після отримання всіх доз. 

Заповнюється документ на одній з двох іноземних мов: англійською або французькою. Також записи дублюються українською.

 

Що включає в себе свідоцтво:

  • особисті дані пацієнта;

  • відомості про вакцинацію з датами і назвою препарату;

  • підпис лікаря і штамп установи, яка видала документ;

  • підпис пацієнта або його представника.

 

За запитом пацієнта в медустанові документ надрукують і оформлять відповідно до міжнародних вимог.

 

Факт: свідоцтво дійсне протягом року і тільки за умови, що вакцина схвалена ВООЗ. Термін дії документа може бути продовжено.

Винятки

За умови, що у людини є протипоказання до щеплення від COVID-19, їй видається письмовий документ, де описуються всі причини, що вплинули на відмову від вакцинації.

Куди українці можуть поїхати вже зараз

куда поехать в отпуск из Украины в 2021

В ефірі телеканалу «1 + 1» міністр закордонних справ Дмитро Кулеба акцентував увагу на тому, що необхідність зробити ПЛР-тест для перетину кордону не є причиною відкладати подорож.

 

Нагадаємо, залежно від медустанови ПЛР-тест становить 850-1100 грн, а ось вакцину можна отримати безкоштовно. А також, що «БистроЗайм» завжди поруч і якщо ви повернулися з відпустки, а в кишені порожньо, ми завжди готові надати позику на картку або готівкою.

 

Тож куди поїхати відпочивати влітку 2021 з України? На сьогодні найбільш відкрита країна для українських туристів — Туреччина.

 

Сертифікат дозволить туристам податися до гостинної Грузії і Молдови, також є домовленості з Угорщиною. Після введення Covid-паспортів українцям відкриють ще більше кордонів. 

 

Проходять переговори з Іспанією, Албанією і багатьма іншими курортами, які так люблять наші громадяни.

 

Незважаючи на погоду та інші особливості цього літа, можливість подорожувати і отримувати нові враження ніхто не відміняв.