РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

23.01.2020

3209 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Як правильно розподілити бюджет, якщо зарплата не більше 8000

Не рахувати гроші бажають всі, але дозволити таке може далеко не кожен. Більшості доводиться працювати за 7-8 тис. грн. на місяць і економити буквально на всьому.

За статистикою, з такою проблемою стикається 62% громадян. Причина — фінансова неграмотність. Наша стаття допоможе навчитися розумно розподіляти бюджет і балувати себе приємними подарунками.

Суть проблеми

Більшість людей вважає, що якщо їхні доходи є меншими ніж 1000 доларів, то вони не можуть нічого відкласти. Це психологічний блок, який зрештою призводить до того, що ми живемо «від зарплати до зарплати».

Поки це налаштування не випарується з вашої голови, економити й накопичувати гроші не вийде. Ви, звичайно, можете посперечатися і поскаржитися на низькі зарплати та рівень цін. Але даний факт уже неодноразово доведено десятками соціологічних і психологічних тестів.

 

Є й інша крайність. Багато людей настільки бояться залишитися без грошей, що просто складають їх на поличку і сидять буквально на хлібі й воді. Історія неодноразово доводила абсурдність такої тактики. Згадайте рублі, карбованці, купони, «книжку» та інші аналогічні події. Всі вони в один момент знецінювали заощадження.

 

Ніхто не заперечує, що гроші треба відкладати, але сума має бути завжди пропорційною вашим заробіткам і не заважати перекривати важливі життєві потреби, які включають не тільки їжу. Розглянемо питання докладніше.

Як зрозуміти, на що витрачати гроші

Ще в 1943 році видатний американський психолог Абрахам Маслоу вивів закономірності, що визначають основні людські потреби. Тільки при задоволенні всіх цих пунктів можна відчувати себе щасливим і задоволеним життям. Ця концепція названа «Пірамідою Маслоу».

Складається з 7 рівнів:

  1. Перший — базові потреби з підтримки життєздатності. У перекладі на економічну мову йдеться про харчові продукти, наявність житла, одягу і предметів першої необхідності.
  2. Другий — безпека. В даному випадку мова йде про мінімальний комфорт: якісні, теплі речі, предмети особистої гігієни, ліки, в тому числі, резервні кошти «на чорний день».
  3. Третій — потреба у любові й соціальній визначеності. Погодьтеся, ви навряд чи звернете увагу на неохайного чоловіка у рваному взутті та неохайних речах. Те ж стосується і представників сильної статі. Увагу чоловіків приваблюють доглянуті дівчата, які вміють за собою стежити. А це косметика, засоби догляду, духи.
  4. Четвертий — повага і статусність. Всі люди хочуть, щоб їх поважали. Одні для цього купують дорогі іграшки, інші гідно поводяться. Для прикладу: на похорон мого діда прийшли близько 600 осіб, хоча він все життя ростив і продавав томати. Коли помер багатий сусід, то провести його в останню путь зібралися тільки родичі. Це наочно демонструє, що повага і добре ставлення не залежать від статусу і рівня ваших доходів.
  5. П'ятий — пізнання. В даному випадку мова йде про те, чому ми можемо навчитися. Наприклад, нової мови, культури іншої країни, ремеслу. Для подорожей і курсів, звичайно, потрібні гроші.
  6. Шостий — задоволення естетичних потреб. Це можуть бути походи в музеї, купівля картин або предметів декору, витрати на інші речі, які зроблять ваше житло більш затишним.
  7. Сьомий — самореалізація. Цей аспект не носить фінансового відтінку і передбачає вдосконалення ваших навичок, соціальне і кар'єрне зростання, становлення і розкриття вас як самодостатньої особистості. Фактично підводить вас до того, що ви розумієте сенс слова «щастя» і відчуваєте себе відповідно.

Розглянемо, як при зарплаті до 8000 грн. реалізувати всі пункти «Піраміди Маслоу». Забігаючи трохи наперед, скажемо, що це більш, ніж реально. —

Як планувати продуктовий кошик

Що ви зазвичай купуєте і на скільки людей? Не відповідайте відразу, заведіть блокнот і робіть записи. А за місяць ознайомтеся з результатами статистики. Тільки пишіть все, аж до дрібних витрат.

 

Тепер випишіть основні продукти й те, що купуєте заради задоволення. Другу групу викресліть з основних витрат і складіть довгострокове меню на місяць. Можете використовувати звичний раціон або скористатися порадами дієтологів.

У будь-якому випадку ви на 25-35% зменшите витрати на їжу. І не забувайте дивитися на акційні товари. Якщо у вашому магазині немає знижок, спробуйте зайти в супермаркет через дорогу або за пару кварталів від будинку.

 

Основний упор робіть на каші й супи — це дешева і корисна їжа. Вживайте багато зелені, а в теплу пору року — овочі. При такому плануванні раціону ви зможете щовихідних влаштовувати барбекю, і це не вдарить болісно по бюджету.

Почуття безпеки й готовності до труднощів

Якщо у вас є своє житло, досить трохи раціоналізувати використання води, газу і світла — витрати на комунальні зменшуватимуться. Для цього не шкодуйте грошей на сучасні економічні прилади й технологічні рішення.

Наприклад, розумна розетка при ціні в 600-1000 грн. за рік заощадить близько 400 грн., а може і більше, якщо ви живете в сім'ї. Гарантія на неї — 2 роки, а реальний термін служби — 5-8 років. Далі рахуйте самі.

 

Припиніть економити на одязі, особливо верхньому. Купіть класний пуховик на гусячому пуху, і він прослужить вам 5-10 років. При цьому буде мати стильний зовнішній вигляд. Це набагато економніше, ніж купувати одноразові речі на сезон. Особливо це стосується взуття.

 

Речей має бути кілька, щоб можна було міняти гардероб протягом сезону. Але не варто гнатися за модними трендами. Будьте реалістом, при маленькій зарплаті виглядати «від кутюр» неможливо. Але якщо ви обираєте класику, то завжди будете одягнені з голочки.

Косметика і засоби догляду

Цікаво, але статистика показує, що дівчата, які користуються недорогою, але якісною косметикою, часто виглядають краще за тих, хто бездумно скуповує бренди в спеціалізованих фірмових бутиках.

Краще витратьте гроші на курси візажу, макіяжу, манікюру, педикюру і т.д. Запишіться на семінари з косметології та дієтології. Первинні вкладення можуть бути великими. Але це тільки на перший погляд. Отримані знання дозволять вам економити на послугах салонів краси й правильно скласти домашню косметичку.

 

У перерахунку на гроші це збереже вам зайвих 15-20% від зарплати. І ще один важливий момент: косметики повинно бути достатньо. Перебір або недобір призведе до вчинення спонтанних витрат, які виведуть ваше фінансове становище з рівноваги.

Як економити на орендованому житлі

Для тих, хто змушений винаймати квартиру, доброю порадою буде скористатися американською моделлю. Пам'ятайте серіал «Друзі»? Жити з сусідами або господинею не завжди погано.

Навіть більше, ви можете скласти спільний графік прибирань, готування і взагалі розподілити побутові обов'язки. Це не тільки заощадить гроші, але і вивільнить величезну кількість вільного часу.

 

Приклад: середня ціна оренди однокімнатної квартири у великому місті — 4000 грн. Якщо хочете додаткові зручності, відносно новий ремонт та інші умови, доведеться розщедритися на 6-8 тис. грн. А це, як ви розумієте, вся ваша зарплата.

 

Оренда кімнати коштує вдвічі дешевше. За ті ж 3000 грн. можна винайняти шикарні апартаменти в приватному будинку або у квартирі з господинею всього за 5 хвилин від роботи. Вирішуйте самі: жити в полоні стереотипів або користуватися прогресивними трендами.

Підбиваємо підсумки та дивимося цифри

Звичайно, ви можете сказати, що чули про все це і раніше, але чи намагалися ви дотримуватися цих порад протягом хоча б кількох місяців? За день або навіть тиждень великих змін не варто очікувати. Пам'ятайте про це.

 

А тепер почнемо рахувати. Припустимо, що ваш ліміт обмежено до 8000 грн. на місяць. Як розподілити ці гроші відповідно до наших рекомендацій:

  • їжа — до 2500 грн./місяць, на 1 людину така сума є цілком достатньою і включає, крім каш і овоч��в, рибу, молочні продукти, м'ясо, фрукти;
  • одяг — до 500 грн./місяць, мова не йде про великі, дорогі покупки;
  • косметика — до 300 грн./місяць, духи не входять;
  • комунальні або оренда — до 600/3000 грн. місяць.

        

Разом отримуємо 3600 грн. для тих, хто має житло, і 6600 — для тих, хто винаймає апартаменти. У першому випадку залишається 4400 грн., у другому — 1400 грн.

 

Як бачимо, ті, хто мають своє житло, можуть відкладати половину на реалізацію додаткових потреб. З цих грошей 30% збирайте на вартісні речі й періодично радуйте себе покупками. Ще 20% відкладайте як резерв. А решту грошей витрачайте на хобі, розваги й отримання нових корисних навичок.

 

Винаймаючи житло, ви не зможете зробити великих накопичень. З огляду на те, що оплата апартаментів — це майже половина ваших витрат, спробуйте знайти дешевший варіант.

 

А якщо у вас вже є своя сім'я, варто замислитися над іпотекою. Життя не закінчується ані через рік, ані через 10, зате через цей час ви більше не будете прив'язані до нескінчених і непомірних витрат на оренду житла.

 

І наостанок можемо порадити користуватися послугами мікрокредитування. Не потрібно розгойдувати маятник фінансової стабільності. Якщо терміново потрібна сума, якої немає на руках, візьміть позику і поверніть декількома платежами.

 

Щастя вам і фінансового процвітання. А ще пам'ятайте, що наші поради допоможуть вам стати щасливішими й відкритішими до людей. Це дозволить отримати більш високооплачувану роботу і поліпшити матеріальне становище.