РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

08.09.2021

886 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Накопичувальна пенсія та недержавний пенсійний фонд (НПФ)

Негосударственный пенсионный фонд (НПФ)

Хоча уряд щорічно анонсує підвищення соціальних виплат, пенсіонери все ще отримують копійки. А у 2021 році під час виступу у Львівському політехнічному інституті  прем'єр-міністр Денис Шмигаль відкрито заявив, що через 15 років майбутнім пенсіонерам держава буде неспроможна виплачувати пенсії. 

 

Європейські країни давно знайшли оптимальне рішення для пенсіонерів і запровадили обов'язкову накопичувальну пенсію. Хоча законопроект № 2683, що передбачає затвердження обов'язкових накопичувальних пенсій, в Україні все ще не прийнято, існує надія, що вже у 2022 році Верховна Рада розгляне і затвердить його. 

 

Попри невизначеність із законодавчим регулюванням накопичувальних пенсій, сьогодні в Україні зареєстровано 64 недержавних пенсійних фондів (далі — НПФ), які допомагають майбутнім пенсіонерам завчасно подбати про свою старість і зробити відчутні накопичення. Поговоримо про діяльність НПФ докладніше. 

Що таке недержавний пенсійний фонд (НПФ) 

Недержавні пенсійні фонди — це організації, які створюють умови для накопичення коштів для нормального рівня життя людини після того, як вона завершить свою трудову діяльність і вийде на пенсію. Це некомерційні організації, метою яких не є отримання прибутку. 

 

Головна місія НПФ — за допомогою невеликих внесків, які їх учасники вносять регулярно протягом тривалого періоду, накопичити капітал для забезпечення життєдіяльності пенсіонера. Накопичені кошти виплачуються учаснику фонду після досягнення ним пенсійного віку.

 

Але недержавний пенсійний фонд може також надавати й інші послуги. Наприклад, інвестувати кошти з метою збільшення накопичення учасників. Для цього фонд запрошує професійну компанію з управління активами фонду. 

 

Найчастіше кошти НПФ інвестують у банківські депозити, цінні папери, нерухомість, акції українських підприємств, облігації внутрішньої державної позики. Якщо компанія, що взяла на себе зобов'язання з управління активами (КУА), працює незадовільно і накопичення учасників фонду не примножуються, НПФ може прийняти рішення про заміну керуючої компанії.

Як працює НПФ

Діяльність НПФ регулюється Законом України «Про недержавне пенсійне забезпечення». Відповідно до якого, кожен фонд здійснює свою діяльність за участю трьох компаній:

1. Адміністратор — компанія, уповноважена укладати контракти про накопичення для пенсії з учасниками фонду;

 

2. Компанія управління активами — шукає оптимальні способи інвестувати кошти з метою збільшення накопичень учасників;

 

3. Банк — фінансова установа, на яку покладено завдання обслуговувати рахунки фонду та зберігати активи вкладників. 

 

Вкладником може стати будь-який повнолітній громадянин України, іноземець або особа без громадянства, незалежно від того, скільки років йому залишилося до виходу на пенсію.

 

Для накопичення недержавної пенсії потрібен страховий період не менше 10 років. При цьому накопичення учасник фонду отримає не раніше настання пенсійного віку. Цей фактор часто є стримуючим і не дозволяє вкладникам вивести свої накопичення з фонду раніше, ніж вони досягають пенсійного віку.

 

Вкладники (фізичні особи, приватні компанії або підприємства) роблять внески на пенсійний рахунок певного учасника фонду. Поступово кошти накопичуються, а також примножуються завдяки інвестиційним програмам. За фактом настання пенсійного віку учасник фонду отримує право на пенсійні виплати зі свого рахунку. 

 

Законодавством передбачені деякі ситуації, при настанні яких учасник НПФ має право отримати свої накопичення до виходу на пенсію:

  • Еміграція в іншу країну;

  • Погіршення стану здоров'я і потреба у дорогому лікуванні;

  • Отримання статусу інваліда. 

 

Як стати учасником НПФ

Стати учасником фонду дуже просто. Для цього потрібно вибрати відповідний НПФ і укласти з ним контракт. Для підписання контракту потрібні особисті документи майбутнього учасника — паспорт та ідентифікаційний код.

 

Також передбачена можливість укласти контракт про накопичення додаткових коштів на пенсію для своїх родичів. Наприклад, діти або онуки можуть оформити контракт про накопичення коштів для батьків, бабусь чи дідусів. Для цього потрібні особисті документи вкладника, а також паспорт та ідентифікаційний код родича, на ім'я якого буде відкрито накопичувальний рахунок. 

 

Можлива й інша ситуація — коли батьки прагнуть зробити накопичення для своїх неповнолітніх дітей. Тоді для оформлення контракту з НПФ потрібні документи одного з батьків, а також свідоцтво про народження та ідентифікаційний код неповнолітньої дитини. 

 

Сьогодні наймолодшим учасником НПФ в Україні є дитина, якій на момент відкриття рахунку виповнився 1 рік.

Накопичувальна пенсія: поняття та особливості нарахування

Накопичувальна пенсія в Україні — це щомісячна і довічна виплата накопичень, які були сформовані шляхом внесків вкладників, а також доходу, отриманого в результаті інвестування вкладів. 

 

Сьогодні ж пенсійна система України передбачає традиційний формат: працевлаштовані громадяни щомісяця сплачують податки до Пенсійного фонду України, з якого після завершення їх трудової діяльності формуються соціальні виплати. Розмір забезпечення залежить від численних факторів: терміну трудової діяльності, виду зайнятості, середньої заробітної плати, кваліфікації. Накопичувальна пенсійна система вибудовується за іншим форматом, і підсумкові виплати залежатимуть від розміру вкладів і тривалості накопичення. Власником накопичень є працівник, а не держава або фонд. 

 

Уряд України пропонує універсальну формулу: щомісяця учасник НПФ робить внесок у розмірі 2% від свого місячного доходу, і роботодавець вносить на його рахунок ще 2%. Якщо така система розрахунків виявиться успішною, Міністерство соціальної політики України пропонує збільшити вклади до 4% з кожного боку (працівника і роботодавця). Однак учасники НПФ можуть і самостійно вибирати графік виплат: один раз на місяць, квартал або півріччя. 

 

Накопичувальна пенсія не просто буде зберігатися на рахунку учасника, а буде заробляти для нього додатковий дохід. Інвестиції в економіку України призведуть до позитивних змін у житті як пенсіонерів, так і країни у цілому. +

Пенсійна реформа для працюючих пенсіонерів

Пенсійна реформа торкнулася і працюючих пенсіонерів. З 1 квітня 2021 року пенсійний вік для жінок збільшився до 60 років. Це фінішне підвищення віку у рамках реформи. А з 1 червня 2021 року оголошено про перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів.

 

Нововведення стосуються понад 700 тисяч працюючих пенсіонерів, які відтепер зможуть отримувати  соціальних виплати на 180-190 грн більше. Мінсоцполітики нагадує: підвищення виплат закладено в держбюджеті і проводитиметься кілька разів на рік.

 

Як відбувається перерахунок? За основу беруть «чисту пенсію», яку людина отримала за всі роки трудової діяльності. Розмір пенсійних виплат обчислюється за формулою «пенсія = середньомісячна заробітна плата * робочий стаж * індивідуальний коефіцієнт заробітку». 

 

Також тепер знято всі обмеження щодо виплат пенсій працюючим пенсіонерам. Якщо раніше пенсія становила понад 10 прожиткових мінімумів, то вона оподатковувалася податком 18% і військовим збором 1,5 %. Тепер всі обмеження зняті і гроші можна отримати у повному обсязі.