РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

08.12.2020

1827 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Податки в Україні в 2020: хто і скільки платить

 

 

Кожен громадянин України зобов'язаний вчасно платити податки, які можуть бути загальнодержавними та місцевими. У першому випадку гроші відправляються в казну країни, у другому — залишаються в області.

Які податки потрібно платити в Україні

З системою оподаткування розібратися не так важко, як може здатися на перший погляд. Всі види податків в Україні перераховані нижче.

 

До групи загальнодержавних податків відносять:

 

  • Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) — 22% від доходу фізичної особи;
  • Податок на додану вартість (ПДВ) — 20% за загальним правилом, 7% для медичних товарів;
  • Акцизи — для виробництва та реалізації окремих груп товарів (тютюн, алкоголь, пальне тощо). Як і ПДВ, акцизи впливають на кінцеву вартість товарів;
  • Екологічний податок — для підприємств, діяльність яких негативно впливає на навколишнє середовище;
  • Рентні платежі — плата за право користування ресурсами України (видобуток і транспортування корисних копалин, користування водними ресурсами та ін.);
  • Податок на доходи фізичної особи (ПДФО) — 18%. Працівникові не потрібно самостійно перераховувати ПДФО державі — за нього це зробить керівник. Податок платиться не тільки з зарплати, а й з інших доходів, які потрібно вказати в податковій декларації і передати її в державний орган;
  • Мита;
  • Військовий збір (ВС) — 1,5% від доходу;
  • Податок на прибуток підприємств — 18%.

 

До місцевих податків відносяться:

 

  • Паркувальний збір — в деяких містах (особливо великих) доведеться сплатити в місцеву казну податок за місця для паркування;
  • Туристичний збір — деякі регіони беруть плату з туристів;
  • Податок на майно;
  • Єдиний податок — його платять підприємці, які обрали для себе спрощену систему оподаткування.

 

Які податки потрібно сплатити з заробітної плати

Для того щоб розібратися, який податок сплачує роботодавець за працівника в Україні, потрібно з'ясувати, з чого складається заробітна плата:

 

  • До основної зарплати відносять оклад і відрядні виплати;
  • Додаткова зарплата включає в себе премії, відпускні, доплати за стаж, компенсації за невикористану відпустку і т.д.

 

Всі інші виплати (матеріальна допомога, лікарняні, компенсації і т.д.) не належать до зарплати, але податки з них утримуються за тими ж правилами.

 

Із зарплати роботодавець утримує 2 види податків: на доходи (18%) і військовий збір (1,5%).

 

Підприємство в свою чергу зобов'язана сплатити єдиний соціальний внесок з власних коштів за кожного працевлаштованого. Раніше бухгалтеру доводилося самостійно розраховувати, скільки платити в пенсійний фонд за кожного співробітника. Тепер всі страхові внески сплачуються разом — їх об'єднали в ЄСВ, який становить 22% за загальним правилом.

 

Приклад розрахунку податків з зарплати

Василь за жовтень заробив 7000 гривень. З його зарплати утримали ПДФО і військовий збір. На руки він отримає: 7000 − (7000 * 19,5%) = 5635 гривень. Додатково роботодавець сплатив за нього ЄСВ: 7000 * 22% = 1540 гривень. Держава отримала більше половини (51,5%) від суми, яку отримав Василь.

 

Якби зарплата Василя не перевищувала прожитковий мінімум в 1,4 рази, він міг би претендувати на податкову соціальну пільгу. Базова пільга обчислюється за формулою: мінімальний прожитковий мінімум/2.

 

Зарплата Василя за місяць — 2800 гривень. Щоб визначити, чи може Василь претендувати на податкову пільгу, помножимо прожитковий мінімум на 1,4: 2189 * 1,4 = 3064 гривні. Працівник може претендувати на пільгу, тому ПДФО він заплатить з наступної суми 2800 − (2189/2) = 1705 гривень. Податкова пільга не діє на військовий збір — його доведеться сплатити з повною зарплати. Роботодавцю при цьому доведеться внести ЄСВ не з 2800 гривень, а з мінімальної зарплати, розмір якої визначений державою, тобто з 5000 гривень.

 

Податок на нерухомість

 

Не всім власникам нерухомості потрібно платити податки. Якщо площа квартири не перевищує 60 кв.м. (для приватного будинку — 120 кв.м.), податок платити не потрібно. У разі якщо площа перевищує максимальну, потрібно заплатити тільки за ту площу, яка виходить за рамки. Наприклад, власник квартири площею 100 кв.м. заплатить тільки за 40 кв.м.

 

Для власників нерухомості, яка використовується для отримання прибутку, правило максимальної площі не діє. Вони будуть зобов'язані заплатити за квартиру або будинок будь-якої площі, навіть за 20 кв.м.

 

Ставка податку визначається місцевими органами влади, але вона не може перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати, яка встановлена державою.

 

Ті, у кого у власності є нерухомість, площа якої перевищує максимально встановлену в 5 разів, будуть платити більше. За кожен такий об'єкт доведеться заплатити на 25 тисяч гривень більше.

 

Податок на автомобіль

Транспортний податок потрібно платити не всім власникам автомобілів, а тільки тим, чиє авто випущено протягом останніх 5 років, а його вартість перевищує 375 мінімальних зарплат.

 

Всі платять однаковий податок, рахувати нічого не потрібно: 25 000 гривень. Податок потрібно платити не щомісяця, а тільки раз на рік. За право користування автомобілем платять не тільки фізичні особи, а й організації, на балансі яких стоять транспортні засоби.

 

Податок на депозит

Власники вкладів в банках обов'язково платять податки: ПДФО 18% і військовий збір 1,5%. Податок розраховується не з усього вкладу, а тільки з доходу.

 

Наприклад, у Василя є вклад у банку — 10 000 гривень. Він його відкрив на 1 рік, поповнював протягом цього року, а депозитна ставка була 12% річних. За рік Василь отримає прибуток — 1200 гривень. З цього прибутку він повинен сплатити податок: 1200 * 19,5% = 234 гривні.

 

Податки фізичної особи-підприємця (ФОП)

В Україні підприємці можуть вибрати систему оподаткування, за якою вони будуть працювати: загальна або спрощена. Якщо ФОП вибрав загальну систему, він буде платити податок на прибуток: 5% або 3%, якщо являється платником ПДВ. На спрощеній системі оподаткування ФОП не платить податок на прибуток, замість нього застосовують єдиний податок. При цьому розмір єдиного податку залежить від групи оподаткування, до якого належить підприємець.

 

Незалежно від того, яку систему оподаткування використовує ФОП, він сплачує «за себе» податок до пенсійного фонду для приватних підприємців, який включили до складу єдиного соціального внеску.

 

Підприємець сплачує ЄСВ в розмірі 22% від річного доходу. Але ця сума не може бути менше МРОТ (мінімальний розмір оплати праці) * 22%.

 

Розмір єдиного податку

Держава визначає, скільки платити єдиний податок підприємцям за наступною схемою:

 

  • Підприємці, що входять в першу групу оподаткування, сплачують податок залежно від розміру мінімального прожиткового мінімуму, але не більше 10%. Процентна ставка визначається місцевими органами влади;
  • Друга група передбачає сплату податку в сумі, що не перевищує МРОТ * 20%. Розмір також визначає місцевий уряд;
  • Третя група платить 5% від доходу або 3%, якщо ФОП сплачує ПДВ;
  • Четверта група платить податок з кожного гектара землі, використовуваної для підприємницької діяльності. Розмір податку залежить від типу земель і їх розташування: не більше 6,33% кадастрової вартості.

 

Для того щоб визначити, які групи оподаткування може застосовувати підприємець, необхідно вивчити вимоги. Уряд України регламентує максимальний розмір виручки і вид діяльності, яким може займатися ФОП в кожній групі.

 

Де взяти гроші на сплату податків

В Україні платити податки зобов'язаний кожен громадянин. Якщо не заплатити вчасно обов'язковий внесок до скарбниці країни, можна отримати штраф, який може перевищувати розмір податку багаторазово. Іноді простіше оформити невеликий кредит і розтягнути платежі в часі, ніж заплатити весь податок відразу і думати, де взяти гроші на повсякденні потреби. Можна оформити позику в Бистрозайм на привабливих умовах.