РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

15.05.2020

10202 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Приклади резюме, які гарантовано допоможуть отримати роботу

На початку 2020 найбільший сайт з пошуку роботи в СНД HeadHanter провів дослідження актуальних тенденцій ринку працевлаштування. Цікавим фактом стало те, що на 1 вакансію припадає від 30 до 100 претендентів. Ситуація характерна для Росії, України, Білорусі та Казахстану. У зв'язку з цим, вміння написати грамотне резюме - ключовий момент для отримання бажаної посади. Прочитавши CV HR-менеджер повинен зрозуміти, що весь час шукав саме вас і інші кандидати йому не цікаві. Розберемося, як скласти резюме, яке реально дозволить отримати роботу мрії.

Резюме - що це

В теорії всі знають для чого і як складається особиста анкета здобувача. На практиці ж можливі питання. Резюме - документ, це перше, що необхідно засвоїти. Як будь-яка формальний папірець, він має загальноприйняту структуру і вимоги до заповнення.

У той же час немає єдиної методики, як скласти резюме для роботи. Тому часто користувачі мережі завантажують перший-ліпший зразок, змінюють в ньому дані і розміщують на сайтах пошуку роботи. Такий спосіб має місце бути, але розраховувати на позитивний результат не варто. Коли HR -менеджер бачить, що здобувач халатно підійшов навіть до того, щоб правильно скласти резюме, він задається питанням чого хорошого можна очікувати від такого співробітника?

Задовольнити сподівання керівника відділу кадрів не складно. Розглянемо, що з себе представляє стандартний вид резюме.

Найменування

Опис

Аутентифікаційні дані

Прізвище, ім'я та по батькові. Дата і місце народження, стать, національність.

Дані про навчання

Вказується вчений ступінь, вуз, факультет, також додаткові курси, семінари, навчальні програми.

Досвід роботи

Перераховуються компанії, посади, період зайнятості, обов'язки. Важливий аспект - відзначити власні досягнення на зайнятій посаді.

Персональні навики

Володіння мовами, рівень користувача ПК, все-те, чим ви можете бути корисні роботодавцю.

Персональні якості

Відповідальність, педантичність, креативність, будь-які інші риси характеру, які можуть виділити вас на тлі інших претендентів.

Інформація про себе

Хобі, чим захоплюєтеся, як проводите вільний час, що читаєте або дивитеся, чи любите театр.

Цілі

Навіщо вам потрібна ця робота і чого ви хочете досягти, якщо отримаєте місце.

Маленькі хитрощі, великі результати

Як скласти резюме для чайників розібралися, тепер конкретизуємо деякі моменти:

  • Багато претендентів пишуть 5-10 або 20 місць попередньої роботи, для HR - це сигнал, що брати такого співробітника не має сенсу. Навіть якщо раніше міняли посади як рукавички, не вказуйте більше 3-4 варіантів. Краще виберіть ті періоди, де домоглися високих результатів.
  • Розписуючи персональні навички уникайте загальних фраз, краще чесно написати: можу копати, можу не копати, ніж вводити роботодавця в оману розпливчастими формулюваннями. Наприклад, впевнений користувач ПК, вільний серфінг в інтернеті і пошук даних за допомогою Яндекс, Google, DuckDuckGo, знання MS Office, PhotoShop і т.д. Описувати, що конкретно і на якому рівні вмієте робити.
  • Відповідаючи на питання, як скласти резюме в 2019,не можна обійти стороною розділ персональних якостей. Перед тим, як створити свою версію, ознайомтеся з тим, що пишуть інші претенденти. Переглянувши 20-30 прикладів, здивуєтеся одноманітності і сірості. Уявіть себе на місці HR, чому з натовпу креативних, сумлінних, виконавчих, відповідальних, він повинен вибрати саме вас? Може ви troubleshooter, бо вмієте з гумором вийти з будь-якої ситуації, подумайте над цим серйозно.
  • Коли говоримо про те, як скласти резюме на роботу,не можна обійти стороною питання інформації про себе. Більшість компаній розраховує знайти фахівця, який наступні «надцять» років буде працювати в штаті. Тому роботодавця цікавлять не тільки хороші кадри, а й однодумці по духу або інтересам. Це, по-перше, здорова атмосфера в колективі, по-друге, можливість спілкуватися за межами офісу. Тут як на суді, говоріть правду, тільки правду і нічого крім правди!
  • Зразки ідеальних резюме,як правило, містять глобальні цілі, наприклад, збільшити дохід компанії в 100 разів, стати кращим в світі айтішником і т.д. Будьте простіше, вказуйте реальні цілі. Більшість працює заради грошей, які планує витратити на відпустку, покупку iPhone, ремонт в квартирі. Конкретний підхід покаже HR, що ви розумієте, заради чого працюєте. А це вже великий плюс перед «глобалістами».
  • Складати резюмебез вказівки повного переліку ваших навчальних досягнень - нерозумно. З іншого боку, крім профільного диплома, кожні курси, семінари, практикуми повинні підтверджуватися сертифікатами. Якщо подивилися вебінар, але не отримали довідки, не вказуйте інформацію в анкеті.

Як правильно скласти резюме без досвіду роботи? Скористайтеся наведеними вище порадами і подавайте заявки на пропозиції молодих компаній, нехай зарплата буде менше, зате шанси отримати посаду зростуть в рази. Від загальних речей перейдемо до детального розбору того, як скласти резюме правильно і ефективно.

CV - що це і в чому відмінність від резюме?

Інтернет дозволяє знайти роботу не тільки в межах рідного міста, а й по всьому світу. В зв'язку з цим з'являється нова термінологія. CV - що це? Питання справді ��ктуальне, оскільки багатьох роботодавців вже не влаштовує звичайне резюме.

CV, кажучи простою мовою, - розширена версія резюме. Різниця між СВ і резюме в тому, що перший документ включає не тільки професійний досвід і компетенції, а й коротку біографію. Кожен момент зі звичайного резюме розкривається більш детально. CV для роботи запитують рідко, оскільки час читання такого паперу набагато більший, ніж звичайного резюме.

Якщо у вимозі до вакансії вказано, що необхідно представити CV файл - це в більшості випадків означає, що роботодавець чекає звичайне резюме, але допускає більш докладний опис ключових на ваш погляд особливостей, які повинні підказати HR, що саме вас слід взяти на вакансію.

Також в практиці поширене, що CV - резюме англійською мовою. Як написати Сіві в цьому випадку? Також, як і резюме, але вже використовуючи ту мову, який вимагає роботодавець. Це робиться з метою перевірити фактичний рівень володіння іноземною мовою. Якщо бачите, що не справляєтеся, робота не для вас. Запишіться на мовні курси і поліпшіть свої навички.

Визначивши, що таке cv резюме, можемо сміливо рухатися далі. Наступна зупинка стосується того, яким чином пишеться резюме і які рішення для цього пропонує інтернет.

Де скласти резюме: топ 6 програм і сайтів

Безумовно можна піти перевіреним шляхом: скласти і відправити резюме в вордівському документі. Але чи буде це унікальним і чи допоможе звернути на вас увагу? Питання риторичне - звичайно ні. Щоб виділиться на тлі загальної маси претендентів, знадобиться програма для резюме, безкоштовно можна скористатися наступними варіантами:

  • Vizualize - дозволяє робити інфографіку з даних профілю LinkedIn, Facebook, Twitter. По суті, весь текст ви переносите на інформативні картинки. Виглядає свіжо і дозволяє швидко обробити вашу анкету. У пам'яті HR точно затримайтеся.
  • Pathbrite - програма створення резюмеорієнтована на випускників без досвіду роботи. Функціонал дозволяє прив'язати до анкети все те, чого ви досягли за час навчання.
  • ResumUP - дуже цікавий варіант, що дозволяє збирати унікальну інфографіку. З його допомогою можете не тільки розповісти про свої досягнення, а й показати роботодавцю, які плани маєте на майбутнє.
  • Zerply - соціальна мережа, в якій можна розміщувати приклади робіт. Дозволяє знайти нових замовників для фрілансерів.
  • CVmaker - програма дозволяє зробити стильне класичне резюме. Підійде юристам, банкірам, медикам та іншим професіям, де вітається стриманість і манірність.
  • І нарешті безумовний лідер рейтингу LinkedIn. Це соціальна мережа, метою якої є об'єднати представників бізнесу та налагодити між ними комунікацію. По суті, створення і заповнення профілю - вже резюме.Більш того, воно публікується на майданчику з дуже широким охопленням аудиторії і прямими роботодавцями. Але цей варіант підійде тим, хто вже відбувся як фахівець і знаходиться більше в пошуку партнерів, а не роботодавців.

В якій програмі краще зробити резюме - вирішувати вам. Але при виборі врахуйте, що зовнішній вигляд документа, його наповнення та що міститься інформація повинна бути достатня, щоб роботодавець запросив вас. Крім того, щоб привернути увагу, його необхідно ще й утримати.

Приклади резюме для студентів та інших фахівців

Приклади резюме в Україні нічим не відрізняються від загальноприйнятих у всьому світі стандартів. Проте, в залежності від типу вакансії або досвіду здобувача, є невеликі тонкощі, які дозволять добитися кращого результату. Розглянемо конкретні приклади резюме.

Резюме студенту

Правильне резюме для студента - квиток в доросле життя. На першому курсі здається, що найскладніше позаду, але за статистикою в професії залишаються тільки 20% випускників. Ця цифра актуальна як для юристів, так і для фізиків-ядерників. Резюме студента малоінформативне, компанії хочуть співробітників з досвідом. Це головна причина відмов.

Щоб з нею впоратися, претендентові необхідно докласти лист керівника практики з розгорнутим відгуком-рекомендацією. Бажано, щоб папір написав особисто директор і затвердив її печаткою. На практиці тільки 3-5% випускників користуються цією фішкою, тому їм отримати роботу легше. Приклад резюме студента можна скачати тут .

Резюме програміста

Резюме початківця програміста нічим не буде відрізнятися від студентського, тому можна скористатися посиланням вище. Досвідчені айтішники знають, що конкуренція в цій сфері висока. З одного боку пропозицій більше, ніж претендентів, з іншого - гідний рівень оплати пропонують деякі компанії.

Резюме для програміста повинно включати повний список професійних навичок і вмінь, а також приклади конкретних робіт, які реально дозволяють оцінити майстерність здобувача.

Гарне резюме програміста повинно містити пояснення причин звільнення з попереднього місця роботи, а також рекомендаційний лист директора. Якщо були звільнені за статтею, знайти роботу буде складно. Приклад резюме програміста можна скачати тут .

Резюме викладач англійської мови

Резюме вчителя англійської мови може відрізнятися в залежності від вакансії, на яку претендуєте. Для шкіл та державних навчальних закладів найбільше значення має педагогічний досвід і наявність профільної освіти.

Якщо резюме вчителя англійської готується для приватних навчальних центрів, увагу слід приділити професійним навичкам: рівень володіння мовою, наявність розмовної практики з носіями, вимова і наголос. Резюме вчитель англійської мови буде набагато яскравішим і цікавішим, якщо вкажіть, що можете навчити «кокні» або «американської манері».

Резюме викладача іноземної мови виділиться ще і в тому випадку, якщо вкажіть, що добре володієте сленгом і жаргонізмами. Це особливо важливо для курсів, які готують профільних фахівців: моряків, інженерів, юристів.

Зразок резюме викладача англійської мови можна завантажити тут.

Резюме оператор ПК

Для оператора ПК найважливішим умінням є знання MSOffice, але не зайвим буде вказати вміння користуватися 1С і іншими спеціалізованими програмами. Резюме оператора ПК також має включати інформацію про швидкість набору тексту і тих обсягах роботи, які фахівець може виконувати протягом робочого дня. Ключові навички оператора ПК:

  • уважність;
  • скрупульозність;
  • самонавчання;
  • швидка адаптація до нововведень.

Приклад резюме оператора ПК можна завантажити тут.

Зразок резюме юриста

Як правильно скласти резюме юриста, зразок додається в кінці розділу, але для початку розглянемо базові нюанси. Для початку важливо визначиться з посадою і галуззю права. Юрист - термін збірний. Під ним розуміється:

  • юрисконсульт - фахівець середньої ланки, який надає загальну правову підтримку, вакансія підходить випускникам;
  • фахівець в галузі цивільного, господарського, житлового права (або інших галузей) - підходить сформованому фахівця, який знає, в якому напрямку хоче рости;
  • адвокат - також присутній поділ за галузями права, але основна спеціалізація - цивільні і кримінальні справи.

Резюме юрисконсульта може бути складено за зразком резюме для студента. Фахівцю в області права обов'язково потрібно вказати досвід правозастосування та представити рекомендації з попереднього місця роботи. Резюме юриста адвоката повинно містити відомості про судову практику і відсоток виграних справ. Зразок резюме юриста можна скачати тут.

Резюме графічного дизайнера

Графічний дизайн - одна з галузей IT. Відповідно хороший приклад резюме графічного дизайнера повинен містити зразки розроблених проектів. Посилання на сайт, фотографії, а також фіксацію етапів робіт. Це дозволить підтвер��ити, що саме ви є автором підсумкового проекту. Прикладати файли не варто, швидше за все у роботодавця вони просто не відкриються в силу відсутності спеціалізованого програмного забезпечення. Приклад резюме графічного дизайнера можна скачати тут.

Резюме дизайнера інтер'єру

Як і в попередньому випадку, резюме дизайнера інтер'єру повинно бути підкріплене прикладами. Крім фотографій не зайвими будуть відгуки попереднього керівництва і безпосередніх клієнтів. Останнє має визначальне значення. Також необхідно вказати причину, по якій вирішили змінити роботу. Хороші фахівці в цій сфері просто так не звільняються. Резюме дизайнера інтер'єру зразок можна скачати тут.

Зразок резюме бухгалтера

Для бухгалтера важливо визначити вакансію, під яку пишеться резюме. Варіанти можливо два:

  • головний;
  • штатний.

Резюме головного бухгалтера зразок для України можна завантажити тут. Ключовий момент крім досвіду - практичні навички ведення бухгалтерії великого підприємства. На головбуха відповідальності трохи менше, ніж на директора. Тому в резюме потрібно вказати, що кандидат розбираєтеся абсолютно у всьому: від оформлення товарно-транспортних накладних, до здачі звітності за всіма типами податків і повернення ПДВ.

Для звичайного бухгалтера вимоги нижче. Тому досить розписати про наявний досвід і професійні навички. Зразок резюме бухгалтера 2019 можна завантажити тут.

Ще один напрямок діяльності - економіст. Дані фахівці займаються оптимізацією внутрішніх витрат і прагнуть максимізувати прибуток. Хорошим плюсом для резюме стане вказівка того факту, що ваша робота дозволила збільшити прибутковість фірми на 10-20 або 100%. Але щоб підтвердити факт, знадобиться супровідний лист. Зразок резюме бухгалтера економіста можна скачати тут.

Резюме продавця консультанта

Багато продавців заробляють непогані гроші, але для цього потрібно скласти резюме продавця-консультанта, яке буде підходящим в бутіках, парфумерних магазинах або салонах дорогих авто. Який в даному випадку буде визначальний фактор для резюме продавця-консультанта? Уміння продавати! По суті, вся анкета зводиться до того, що ви повинні продати себе. Якщо це вийде зробити - робота в кишені. Уважно розберіть кожне речення, складіть план, за яким будете пропонувати «товар» і доведіть його до ідеалу. Використовуйте всі відомі вам принципи психології продажів. Шаблон резюме продавець-консультант можна скачати тут, а далі адаптуйте його під себе, щоб створити ідеальний зразок резюме продавця-консультанта.

Зразок резюме водія

Яким буде ідеальний зразок резюме водія? Без шкідливих звичок, стаж водіння 15 років, зір 2 одиниці, реакція як у мангуста, аварій, штрафів, порушень ПДР немає. Для багатьох роботодавців також важливим критерієм є наявність власного автотранспорту, це обов'язково потрібно вказувати. Якщо ваш приклад резюме водія далекий від ідеалу, вказуйте тільки позитивні моменти. Зразки резюме водія можете завантажити тут.

Якщо вас цікавить вакансія далекобійника, на додаток до зазначених вище відомостями, вкажіть наявність закордонного паспорта, медичний огляд, досвід роботи на різних моделях фур (стать не має значення). Резюме водія далекобійника зразок можна скачати тут.

Приклад резюме англійською

Далеко не для всіх професій за кордоном потрібне ідеальне знання іноземної мови. Різноробочі, будівельники, працівники сільського господарства та обслуговуючий персонал можуть виїхати на заробітки, навіть не володіючи англійською мовою. але resume in English знадобитися в обов'язковому порядку. Як його зробити?

Найбільш простий спосіб скомпілювати CV in English взяти резюме російською або українською мовою і за допомогою Google перекладача перетворити вихідний текст в англійський. Для більш високої якості перекладу рекомендується вставляти в програму по 2-3 пропозиції. Інакше на виході можна отримати абсолютно нечитабельний текст.

Також претендентів не повинна лякати фраза if you interested in, send us curriculum vitae, приклад перекладу (цієї та інших подібних формулювань) - надішліть нам резюме, якщо зацікавилися вакансією. Також ви можете скачати приклад резюме англійською тут.

Скористайтеся наведеною в статті інформацією і шаблонами резюме, щоб зробити свою анкету привабливою, особливою і такою, що запам'ятовується. Це істотно підвищить шанси отримати бажану роботу, навіть якщо ваші навички відверто не дотягують до ідеальних.