РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

17.09.2020

3025 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Що таке фінансова грамотність і як її підвищити?

Уміння управляти своїми фінансами — найважливіший навик в житті сучасної людини. Адже володіючи фінансовою грамотністю перед вами відкривається світ з великими можливостями, де ви зможете придбати потрібні вам речі і забезпечити собі безбідну старість. Як наслідок, ви станете спокійніше, щасливіше і впевненіше в завтрашньому дні.

 

Підвищення фінансової грамотності — це безперервний процес, адже світ і все навколо постійно змінюється. Тому читайте корисну літературу, завжди шукайте можливості для примноження ваших коштів А для вас БистроЗайм зібрав найбільшу базову і корисну інформацію про фінансову грамотність в одній статті.

 

Що таке фінансова грамотність?

Напевно не кожен зуміє правильно відповісти на це питання. Можливо це здається складним або є переконання, що цією інформацією повинні володіти співробітники банку або інших фінансових організацій. Адже навіщо звичайній середньостатистичній людині думати про це? Але насправді фінанси оточують нас повсюди, тому так важливо в цьому розбиратися. Особливо це питання стоїть гостро в рамках окремих соціальний груп, наприклад, жінок, людей похилого віку або людей з низьким рівнем освіти.

 

Фінансова грамотність — це рівень знань і навичок в галузі фінансів, особистих заощаджень і методів управління ними. Відповідно від рівня цих знань залежить і рівень вашого життя. Для того щоб стати фінансово незалежним і грамотно управляти грошима, потрібно цьому вчитися.

Основи фінансової грамотності

1. В першу чергу задовольняйте базові потреби.

Насамперед покривайте витрати на їжу, житло, навчання та автомобіль, а вже тільки потім на подорожі, розваги і дорогі гаджети. Тоді у вас не виникне питання, як же краще розпорядитися частиною грошей — відкласти на придбання власної квартири або ж витратити на чергову поїздку.

 

 

2. Скажіть "ні" спонтанним покупкам.

Три головних загадки в житті — звідки береться пил, де пропадають шкарпетки і куди діваються гроші. Останнє можна виправити за допомогою відстеження та планування своїх витрат. На початку місяця виділіть кошти на обов'язкові платежі (транспорт, комунальні послуги, інтернет, мобільний зв'язок, виплата кредитів), їжу та інші категорії. Це допоможе вам уникнути спонтанних емоційних покупок.

 

3. Завжди намагайтеся заробляти більше, ніж витрачаєте.

Намагайтеся не витрачатися на дорогі для вас речі і і живіть за коштами. Так, наприклад, немає потреби купувати iPhone останньої моделі, якщо його вартість дорівнює вартості ваших трьох заробітних плат. Також буде ідеально, якщо вартість вашого автомобіля не буде перевищувати розміру вашого окладу за 12 місяців, а квартира — за 3-4 роки. Таким чином ви зможете без труднощів виплатити кредит за кілька років, а паралельно ще й створювати фінансові резерви.

 

4. При покупці потрібно враховувати не тільки вартість товару, а й витрати на його утримання.

При покупці автомобіля потрібно враховувати витрати на бензин, страхування, техобслуговування, запчастини. А вирушаючи в подорож за кордон, важливо розуміти, що кошти слід виділити не тільки на тур, але і на сувеніри, додаткові екскурсії та інші форс-мажори.

 

5. Економте.

"Бути економним" не дорівнює "бути скнарою". Перед покупкою необхідної вам речі не кидайтеся відразу купувати перший-ліпший товар. Спочатку вивчіть ринок і виберіть більш вигідну пропозицію. Так, ви витратите на це більше часу, проте так ви виробите звичку на цьому заощаджувати. Користуйтеся можливими дисконтними програмами, картками, кешбеком і взагалі всім, за допомогою чого можна економити. Тільки важливо робити це без фанатизму, не перегинаючи палицю, адже у всьому важлива міра.

 

6. Створюйте фінансові резерви.

Будь-яка держава і будь-яка компанія має свої резерви в бюджеті. Навіщо це потрібно? Світ непостійний і непередбачуваний і ми не завжди знаємо, що нас чекає завтра. Фінансові кризи, раптова втрата роботи, хвороба, пандемія — це все те, що може значно вдарити по вашому гаманцю і спустошити його повністю. Тому так важливо накопичувати і створювати свої фінансові резерви на випадок непередбачених ситуацій.

 

 

7. Купуйте те, що дорожчає і не купуйте того, що дешевшає.

З труднощами можна назвати вдалими такі покупки, як частка в погано розвиваючому бізнесі або ділянка землі в зовсім незатребуваною локації. А ось постійну тенденцію до зростання мають дорогоцінні метали і камені, іноземна валюта, нерухомість. Менш стабільними є акції та біткоіни.

 

8. Відстежуйте свої доходи та витрати.

Записуйте та аналізуйте всі свої доходи та витрати. Подивіться від яких витрат можна відмовитися. Це істотно дозволити вам заощадити. Для їх фіксації рекомендується користуватися спеціальними програмами або додатками (наприклад, Money Lover, Money Manager, Bills Monitor, Money Wallet, Monefy і т. п.).

 

9. Захистіть свої накопичені кошти.

Пройшли ті часи, коли для того, щоб зберегти кошти потрібно було їх просто закопати або заховати під матрац. У сучасному світі інфляції не уникнути, тому зберігайте частину грошей готівкою, в іноземній валюті і вкладайте в депозит в декількох надійних банках.

 

10. Завжди шукайте джерела пасивного доходу.

Останній пункт, але і найважливіший. Адже тільки за допомогою нього можна досягти справжньої фінансової свободи. Всі попередні поради були просто схожі на ��росту економію. Відкладаючи кошти, з часом у вас повинен накопичитися невеликий капітал, який може послужити створенню пасивного доходу. З цього моменту потрібно постійно шукати способи для інвестування своїх грошей. Це може бути що завгодно — депозит, бізнес, цінні папери, акції. Адже головна мета — отримувати гроші без вашої участі.

 

Постійно дотримуючись цих порад, ви зможете підвищити свою фінансову грамотність і в кінці знайти фінансову незалежність.

Типові помилки, які більшість роблять на шляху до фінансової грамотності

 

  • Отримувати все і витрачати все. Таким чином ви не можете сформувати резерв грошей.
  •  

  • Необдумані покупки на емоціях. Ви часто робите необдумані покупки, якими і зовсім не користуєтеся. Так вам складно створити хоч якийсь мінімальний грошовий резерв.
  •  

  • Хотіти тільки самого кращого, а іншого не треба. Ви принципово хочете тільки іномарку і інші варіанти не розглядаєте зовсім. Або, наприклад, купуєте тільки телефони останніх моделей, а на бюджетні варіанти навіть не дивитеся. Таким чином ви постійно збираєте гроші на покупку, яку не можете дозволити собі відразу або швидко. Як наслідок ваш рівень життя погіршується так, як доводиться багато в чому собі відмовляти.

Кращі книги по фінансовій грамотності

Ці книги просто обов'язкові до прочитання, якщо ви починаєте або вже почали свій шлях до фінансової незалежності.

 

 

1. "Багатий тато — бідний тато" Роберт Кіосакі.

Ця книга зможе змінити світогляд після її прочитання, адже уявлення про гроші у багатьох стереотипні. Найпопулярніша і головна помилка багатьох людей в тому, що вони витрачають рівно стільки, скільки і заробляють. Тобто з підвищенням доходів, людина тут же збільшує свої витрати. Виходить, що вона працює на гроші, а не вони на неї. У книзі повідомляється, що різниця між бідним і багатим в наявності активів, тобто доходи, які не вимагають особливих зусиль.

 

2. "Квадрант грошового потоку" Роберт Кіосакі.

Роберт Кіосакі є визнаним світовим експертом в галузі фінансів і великих грошей. Чому так виходить, що одні люди працюють на ненависній роботі все життя і отримують за це копійки, а інші живуть вільним життям, докладаючи мінімум зусиль. А все просто. Багаті люди знають і активно використовують ті методики та принципи, які залучають гроші в їхнє життя. Книга допоможе навчитися правильному поводженню з грошима і освоїти головні секрети успішних людей.

 

 

3. "Найбагатша людина в Вавилоні" Джордж Клейсона.

Ця книга — просто ліки від злиднів. Щоб стати багатим, це книга допоможе вам зрозуміти суть фінансових проблем і добитися успіху. Як жити гідно і при цьому регулярно відкладати частину грошей? Як зробити так, щоб капітал приносив прибуток? Всі ці відповіді ви знайдете в книзі Джорджа Клейсона.

 

4. "Думай і багатій" Наполеон Хілл.

Дана книга, написана Нобелівським лауреатом Наполеоном Хіллом, була продана тиражем більше 20 мільйонів екземплярів. І це не дивно, адже її основна мета довести, що думки матеріальні і 10 основних причин в невдачах. Все почалося з того, що коли автор був зовсім юним, то зовсім випадково Дейл Карнегі поділився з ним таємною формулою успіху. Він зміг її вивести, грунтуючись на досягненнях великих людей. З тих пір Наполеон Хілл зміг досягти успіху не тільки у фінансовій, а й в особистій сфері.

 

Також нагадуємо, що у БистроЗайм ви зможете швидко і без проблем взяти гроші в позику за найвигіднішими ставками навіть у вихідні та святкові дні. Сума до 15 000 гривень без будь-яких прихованих комісій надійдуть вам на карту протягом декількох днів після заповнення короткої анкети. Просто переходьте за посиланням та залишайте заявку на позику. Так просто!