РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

23.07.2021

1286 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Навіщо потрібна фінансова грамотність

основи фінансової грамотності

Фінансова грамотність - це рівень знань в галузі фінансів, особистих заощаджень і способів керування ними. У цьому листі ми розповімо про основи фінансової грамотності, які допоможуть Вам стати фінансово незалежними та грамотно керувати коштами.

Основи фінансової грамотності для початківців

Існує п'ять правил, виконання яких дозволить Вам домогтися фінансової незалежності:

1. Витрачайте завжди менше, ніж заробляєте.

2. Намагайтеся купувати те, що дорожчає.

3. Намагайтеся не купувати те, що дешевшає.

4. В першу чергу задовольняйте базові потреби.

5. Враховуйте не тільки вартість речі, але і витрати на її утримання.

 

Наприклад, з даних правил випливає, що в першу чергу необхідно вирішувати проблему з житлом. Без власної нерухомості складно створити сім'ю, вижити в старості і т.д. Але придбати квартиру або будинок вкрай складно через високі ціни, тому обзаводитися житловою площею потрібно в першу чергу.

 

Купувати потрібно житло, яке буде дорожчати в майбутньому. Робити ремонт - такий, що допоможе Вам реалізувати квартиру максимально швидко й дорого. Тому не варто робити дизайнерський ремонт, якщо Ви не збираєтеся жити в цій квартирі довго - у разі продажу дизайнерський ремонт не окупиться та навіть може ускладнити реалізацію квартири.

 

Навпаки, витрачати гроші на купівлю дорогої автівки або подорожі потрібно в останню чергу, коли вирішені базові проблеми (житло, гарна освіта, здоров'я). У випадку автомобіля необхідно враховувати вартість експлуатації, а не тільки ціну машини. Ви можете «вичавити» себе та купити дороге авто - і розоритися на його утриманні (автострахування, податки, дорогі запчастини та сервіс, аксесуари і т.д.).

З чого почати вирішувати фінансові проблеми?

Крім основних правил, існують додаткові правила та рекомендації, які допоможуть Вам стати фінансово грамотною людиною і не допускати типових помилок. Нижче знаходиться інформація, яка дозволить Вам почати ефективно керувати особистими коштами.

Чи варто брати кредити?

Кредит можна брати в трьох випадках:

  • На житло.

  • На засоби виробництва.

  • На лікування.

Кредит не рекомендують брати на автівку, розваги, техніку (якщо вона не потрібна для роботи), одяг і т.д. Кредитними картами слід користуватися вкрай обережно або не користуватися зовсім. Новий кредит можна брати тільки після виплати попереднього. Поєднувати два, три і більше кредитів не можна. Це стосується як кредитів до зарплати, так і інших.

Вартість квартири та машини

Максимальна вартість автівки повинна становити розмір доходу за 12 місяців. Якщо Ви заробляєте 20 тис. грн. в місяць, максимальна вартість машини складатиме 240 тис. грн. Таке авто буде комфортним в утриманні та не стане фінансовим тягарем. Все, що дорожче, Ви купуєте невідповідно до своїх статків.

 

Максимальна вартість житла дорівнює сімейному доходу за 4 роки. Наприклад, якщо Ви та Ваша друга половинка отримуєте по 20 тис. грн., Ваш сумарний дохід складає 40 тис. грн. в місяць. Дохід за 4 роки буде на рівні 1920000 грн. За ці гроші можна купити 2-4-кімнатну квартиру в залежності від міста проживання.

квартира в кредит

Фінансові резерви

Будь-якій людині необхідно мати резерви, які можна витратити під час форс-мажорних ситуацій.

  • Мінімальний розмір резервів - дохід за 6 місяців.

  • Оптимальний - дохід за 1 рік.

 

Цей розмір резервів дозволить Вам комфортно пережити тимчасові труднощі або змінити професію у разі необхідності.

 

Якщо Ви плануєте заводити дитину, розмір резервів потрібно збільшувати. Ви не зможете повноцінно працювати якийсь час, при цьому Ваші витрати можуть значно зрости через збільшення в родині.

Типові фінансові помилки

Основи фінансової грамотності допоможуть уникнути типових помилок, які роблять люди. Ви не будете страждати через непосильні кредити та думати, як повернути борги. Нижче ми зібрали популярні помилки, які роблять люди з особистими фінансами:

Витрачаю все!

Ви витрачаєте все, що заробляєте. Резерви не формуються. Вирішення житлових проблем відбувається із залученням максимального кредиту, що збільшує витрати на відсотки та знижує рівень життя.

Хочу - куплю!

Ви часто купуєте на емоціях і потім не користуєтеся купленими речами. Чимало покупок відбувається із залученням кредитів, в тому числі - споживчих з найвищим відсотком. Ви працюєте не на себе, а на банки.

Хочу лише найкраще, а іншого не треба

Ви принципово хочете купити іномарку, не розглядаючи покупку вітчизняної машини. Вам потрібна відразу 3-кімнатна квартира, а 1-кімнатна не влаштовує. Ви завжди хочете купити те, що наразі є недоступним, і не купуєте те, що реально можете собі дозволити. Подальші події можуть йти за двома варіантами:

  • Ви купуєте те, що хочете, але в кредит, і даний кредит розоряє Вас.

  • Ви відкладаєте покупки на потім, і внаслідок живете гірше, ніж могли б (не купуєте власну, нехай і невелику, квартиру і живете з батьками).

До пенсії не доживу

Ви не формуєте резерви, оскільки вважаєте, що до пенсії далеко або до пенсії Ви все одно не доживете. Проблема призводить до того, що людина пересувається на вкрай низький рівень життя в старості.

пенсионные накопления

Як покращити фінансову грамотність?

1. Проаналізуйте Ваші доходи та витрати. Перевірте, від яких витрат Ви можете відмовитися і відповідно яку суму заощадити. Оптимізувати потрібно всі витрати, в тому числі невеликі.

 

2. Користуйтеся спеціальними програмами для фіксації доходів і витрат. Приклади й опис таких програм ми розглянемо в наступному листі.

 

3. Дотримуйтеся правил, описаних в блоці про основи фінансової грамотності для початківців.

 

4. Збирайте гроші та вчіться їх інвестувати. Крім банківських вкладів, можна вкладати гроші в облігації, нерухомість, свій бізнес.

 

5. Акуратно користуйтеся кредитами. Намагайтеся швидко віддавати борги і жити за коштами.

Резюме: навіщо потрібна фінансова грамотність?

Знання фінансів та вміння керувати особистими коштами дозволить Вам накопичувати багатство і поступово підвищувати свої фінансові можливості. Вам не буде потрібно брати великі кредити, щоб купити потрібні речі. Вам буде простіше вирішувати такі проблеми, як купівля авто і нерухомості. Ви станете спокійнішим і впевненішим в житті, будете менше турбуватися про завтрашній день.

 

Підвищення фінансової грамотності є постійним процесом. Тому читайте корисні книги, вивчайте світ фінансів, користуйтеся різними можливостями для примноження власних коштів. Проект Фінздоров’я допоможе Вам зробити перші кроки в правильному напрямку!