РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

30.07.2021

4242 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

 

Що буде, якщо не платити кредит

что будет если не платить кредиты отзывы

Через постійне зростання цін і низьку зарплату українців в Україні дуже розвинулися послуги кредитування. До того ж, за необхідності оформити кредит на певну суму можна вдатися як до послуг банків, так і альтернативних учасників фінансового ринку — кредитних організацій і ломбардів.

 

На жаль, частина людей, які оформили позику, навіть не замислюються про те, що буде, якщо не платити кредит. Вони вважають, що з ними таке не може трапитися, однак життя уміє підносити несподівані "подарунки", тому краще заздалегідь знати, що буде, коли позика є, а грошей, щоб її закрити немає. Про це і поговоримо в цій статті.

Що буде, якщо не платити кредит в Україні

  • Якщо позичальник перестає сплачувати позику, фінансові компанії вдаються до плюс-мінус можна порівняти дій:
  •  
  • Роз'яснювальна бесіда з позичальником. На цьому етапі співробітники фінансової організації зв'язуються з боржником і ввічливо розповідають йому про наслідки несплати по кредиту. Відгуки на різних форумах свідчать, що такі роз'яснення досить ефективні, після них люди зазвичай знаходять кошти або домовляються з кредитними організаціями про відстрочку платежу.
     
  • Спілкування з контактними особами. Після вступу в силу нового закону про колекторів, останнім офіційно дозволили телефонні розмови не тільки з боржником, а й його контактними особами, які в законі фігурують як представники позичальника. Це можуть бути як родичі і друзі, так і колеги.
     
  • Звернення до суду. Якщо бесіда з позичальником і його представниками не приводить до погашення заборгованості, фінансова компанія, будь то банк або кредитна організація, можуть звернутися до суду з вимогою примусового стягнення боргу. Раніше в мережі можна було зустріти багато гучних заяв позичальників нашквалт: "я не плачу кредит Приватбанку і мене ніхто не змусить його платити", та зараз вони зустрічаються вкрай рідко, адже фінансові установи регулярно виграють суд і неблагонадійним платникам доводиться оплачувати не тільки наявний борг, а й судові витрати.
     
  • Передача прав вимоги заборгованості третім особам. До таких вимушених заходів часто вдаються як кредитні організації, так і банки, які не хочуть витрачати свій час на суди, адже вони можуть тягнутися по кілька років. Наприклад з тими, хто не повертав кредит в Манівео або не платив по рахунках Приватбанку, через час виходили на зв'язок співробітники колекторських агентств, чиї методами стягнення заборгованості були вже не такими ввічливими, це були й нічні дзвінки, неприємні листи рідним і близьким тощо. 

Відповідальність позичальника за несплату позики

что будет если не платить кредит 3 года

Абсолютно всі фінансові компанії, що надають позики в Україні, застосовують санкції до неблагонадійних позичальників, які не дотримуються графіка платежів за кредитним договором. По відношенню до них застосовуються штрафи і нараховується пеня (все це прописується к кредитному договорі). 

 

Тож яка відповідальність чекає на боржників за несплату позики в банку, ломбарді і кредитній організації? 

Що буде, якщо не платити кредит ПриватБанку

Якщо позичальник відмовляється сплачувати кредит, Приватбанк, як і будь-який інший український банк, може нарахувати пеню і збільшити річну відсоткову ставку. Так, на момент написання статті, у разі прострочення по кредитній карті "Універсальна" клієнту нараховується пеня в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла на момент нарахування пені, за кожен день прострочення, а процентна ставка може бути збільшена максимум з 36% до 84 % річних (залежить від суми використаного кредитного ліміту).

 

До речі, для розрахунку суми пені можна скористатися онлайн калькулятором підрахунку заборгованості та штрафних санкцій.

 

Якщо клієнт продовжує ігнорувати вимоги фінансової установи, кредитор може:

  • почати процес стягнення боргу через суд;

  • продати проблемний договір третім особам;

  • передати інформацію про неблагонадійного клієнта в бюро кредитних історій (БКІ), що в подальшому ускладнить отримання нових позик.

Що буде, якщо не платити кредит в Манівео

Кредитні організації, до яких належить і Манівео, також нараховують штрафу неблагонадійним позичальникам. Так, якщо користувач не погашає кредит у терміни, встановлені кредитним договором, за кожен день прострочки йому нараховується штраф у розмірі 2,3% від суми заборгованості, що залишилася. Крім того, компанія також може передати право вимоги боргу третім особам, звернутися до суду і повідомити інформацію про проблемного позичальника в бюро кредитних історій.

 

Окремо відзначимо, що фінансові організації крім штрафних санкцій можуть нараховувати і пеню, як у вигляді фіксованої суми, так і у вигляді відсотка від суми кредиту.

Що буде, якщо не повернути гроші в ломбард

Взяти кредит в ломбарді можна як без застави, так і під заставу майна. У першому випадку при несплаті заборгованості буде нарахований штраф, а в другому — заставне майно може бути продано. До того ж, ломбарди також можуть проінформувати БКІ про неблагонадійність клієнта і звертатися за допомогою для стягнення заборгованості до колекторських компаній і третіх осіб.

Позовна давність: чи варто на неї розраховувати

что будет если не платить кредит в быстрозайм отзывы

Позовна давність за кредитом — це термін, протягом якого кредитор може звернутися до суду для стягнення боргу з позичальника. Згідно з чинним законодавством позовна давність в Україні становить 3 роки, тож більшість українців задаються питанням, що буде якщо не платити кредит 3 роки.

 

Чимало позичальників вважають, що по закінченню терміну позовної давності кредитори про них забудуть, та це не так. Насправді ж навіть через 3 роки, визначених законодавством, кредитор має право звернутися до судового органу, за рішенням якого терміни вимог про стягнення заборгованості можуть бути подовжені.

 

Більш того, кредитор може довести, що ще при оформленні позики позичальник мав намір не оплачувати позику, після чого суд може визнати факт шахрайства з боку позичальника і притягнути його до кримінальної відповідальності.

 

З огляду на вищезазначене, ми рекомендуємо підходити до  кредитування відповідально, тверезо оцінюючи власні фінансові можливості і прораховуючи свої дії в разі настання форс-мажорних обставин. Тому якщо ви не впевнені, що зможете погасити кредит, краще його не брати.