РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

20.05.2020

3482 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Багато громадян хоч раз у житті, але все ж брали кредити, хтось з нас виконував обов’язок по кредитному договору справно, а хтось ні. Один з батьків в разі розлучення завжди повинен сплачувати аліменти. Або ж наприклад штраф за перевищення швидкості, чи ближча тема - штраф за порушення правил карантину. Раніше, для того щоб дізнатись чи є у громадянина якась заборгованість, потрібно було б перевіряти в різних державних інстанціях, яких до речі не так вже й мало. Але з 2016 року, в Україні почав працювати з Єдиний реєстр боржників, що це таке, та чи є можливість себе перевірити, ви дізнаєтесь в цій статті.

 

Що таке єдиний реєстр боржників

З початку жовтня 2016 року, в Україні діє Єдиний реєстр боржників - це онлайн база даних, про заборгованість по штрафам водіїв, платників податків та аліментів, кредитних боргів та інші види заборгованості. Інформація з єдиного реєстру боржників доступна на сайті міністерства юстицій України https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors.

З початку діяльності та по сьогодення кількість боржників невпинно росте. До реєстру відомості вносятся одразу та лише з постановою про відкриття виконавчого провадження.

Як перевірити себе у реєстрі боржників

Перевірити себе на наявність у реєстрі можливо, спершу перейдіть за вказаним посиланням, потім виберіть тип боргу (банківські боржники, аліменти, заробітня платня чи перешкоджання в побаченні з дитиною) пошук інформації здійснюється двома способами:

  • ввести Ваше ПІБ, дату народження та реєстраційний номер (за його наявності);

  • назву та ідентифікаційний код юридичної особи;

 

Важливо наголосити, що серед наслідків, які можливо будуть застосовані до особи, що знаходиться в реєстрі - це відчуження майна, до того ж дані в реєстрі у відкритому доступі, і їх може перевірити навіть кредитор.

Крім того в залежності від виду боргу на Вас можуть бути накладені такі обмеження:

  • заборона відкриття рахунку в банку;

  • заборона виїзду з країни (в більшості випадків стосується платників аліментів);

  • заборона здійснювати угоди у нотаріуса;

  • блокування банківських рахунків на можливе списання з ниї боргів;

  • виключається можливість розлучення з поділом майна

Чому банки не поспішають вносити неплатників у чорний список боржників по кредитах в Україні

Кожен громадянин, який бере кредит у банку, стає банківським клієнтом. Відповідна кожна фінансова структура зацікавлена у добрих відносинах з тими кого кредитує. У випадку коли погашення кредиту неможливе через брак коштів, або боржник порушив умови договору, банки намагатимуться з’ясувати причину несплати, а також задля збереження відносин можуть піти на поступки та не вносити одразу до чорного списку, щойно Ви порушили умови кредитного договору. Проте така ситуація не стосується тих, хто уникає контакту із банківськими співробітниками, та всіляко намагається уникнути поверненню боргу. 

Як вилучити запис з реєстру боржників

Так можливе, система виключає з реєстру одразу в день коли вноситься відповідна постанова:

  • Про закінчення виконавчого провадження (можливе коли суд визнає відмову від примусового виконання судового рішення, затверджена мирова угода сторонами, закінчення строку відповідальності боржника та інше);
  • Про повернення виконавчого документа стягувачу (можливе за умови якщо у боржника відсутнє майно для стягнення, неможливо встановити особу боржника, закон забороняє  стягнення майна у боржника, є відстрочка від виконання рішення і т.д.) ;
  • Про скасування заходів примусового виконання;

Як сплатити заборгованість

В разі настання такої ситуації головне не залишати все як є, гадаючи що банк забуде про Ваш борг. Проте маючи заборгованість існує декілька способів, як її сплатити без судової тяганини:

  • Рефінансування - завжди можна оформити нову позику в іншому банку для закриття поточного кредиту. Проте в цьому випадку потрібно бути обережним, інакше можете отримати другу заборгованість вже в іншому банку.

  • Реструктуризація - така пропозиція є в кожному банку, якщо виникли проблеми з оплатою. Це звичайна зупинка нарахувань відсотків і штрафів, та поділ суми на певний період з регулярною проплатою. Це досить ефективна можливість сплати заборгованості.

  • Розповісти про ситуацію банку - краще раніше це зробити, особливо до того, коли не настав час чергової сплати по кредиту, обов’язково візьміть з собою документи - паспорт та ІПН, а також  документи що підтверджують ваші слова, наприклад довідку з лікарні в разі хвороби, або ж трудову при звільненні. Не гарантуємо, що саме цей спосіб спрацює, але у банків багато інструментів, які б могли б вам допомогти при сплаті заборгованості.