РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

22.09.2021

1129 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Правила безпечного інтернет-шопінгу

Згідно з дослідженням компанії CBR, близько 35% людей, які здійснюють онлайн-покупки, стикалися з різними формами шахрайства або проблемами з придбаним товаром. Лише третина з них змогла вийти з цих ситуацію без істотних втрат. Щоб купувати в інтернеті безпечно, дотримуйтесь певних правил. Полягають вони в наступному.

 

1. Ніколи і нікому не передавайте пароль від карти, CVV або коди із смс-повідомлень.

Це основа мережевої безпеки, про яку повинні знати абсолютно всі. Навіть працівники банків, картами яких ви користуєтеся, ніколи не запитають у вас ці дані. Якщо вони чогось потрібні продавцеві — це привід негайно припинити взаємодію з метою уникнення подальших проблем. Бо для розрахунків в інтернеті пін-код взагалі не потрібен.

 

2. Не вводьте особисті дані, підключившись до безкоштовної або громадської мережі WiFi.

До них можуть бути прикріплені спеціальні програми-шпигуни, що записують інформацію, яку ви вводите, і відправляють її зловмисникам. Про це нас також регулярно попереджають правила безпечного онлайн-шопінгу.

 

Якщо дуже треба, використовуйте VPN-сервіси або браузери, в яких він вбудований за замовчуванням для шифрування всієї інформації, яку ви передаєте або отримуєте.

 

3. Не зберігайте дані карт на неперевірених сайтах.

У великих маркетплейсах з величезними оборотами, на кшталт «Розетки», працює служба безпеки, яка ретельно стежить, щоб конфіденційні дані клієнтів були надійно захищені. Там можна завести постійний аккаунт з доступом до спрощеної оплати (наприклад, прив'язати Google Pay або Apple Pay). На невеликих і маловідомих сайтах краще цього не робити. Навіть якщо продавець чесний, без належного захисту сайт можуть зламати зловмисники.

 

4. Встановлюйте безпечні ліміти онлайн-шопінгу.

Майже кожен банк дозволяє встановити власний ліміт на суму покупки в мережі. При її перевищенні ви отримаєте повідомлення з кодом підтвердження. Це так звана «двофакторна аутентифікація», завдання якої підвищити безпеку активів. 

 

Навіть якщо злочинець отримає дані вашої карти, він не матиме доступу до вашого телефону або електронної пошти. Якщо ж він спробує перевищити ліміти на покупки при онлайн-шопінгу або зняти всі гроші з карти, ви про це відразу дізнаєтеся. І зможете зв'язатися з банком, щоб той заблокував скомпроментовану картку.

 

5. Обережніше ставитеся до великих знижок і «неймовірно вигідних» пропозицій.

Бізнес повинен бути вигідним для продавця, а не для покупця. Це те, на чому базується капіталізм. Якщо ви бачите повідомлення про «феноменальну знижку в 99% тільки для вас», будьте обережні. У кращому випадку це реклама товарів низької якості. У гіршому посилання приведе на копію сайту, створену зловмисниками для збору приватної інформації. Тож замовляйте лише у перевірених магазинах і не ведіться на «халяву».

 

6. Читайте відгуки, але не вірте їм беззаперечно

Ні перевірити, ні приміряти, ні потримати в руках товари при закупах онлайн не можна, тож доводиться покладатися на удачу, інтуїцію та відгуки інших покупців.


Однак правила безпечного інтернет-шопінгу свідчать: «Читайте відгуки, але не вірте всьому». Хоча б тому, що вони часто куплені. 


Один з небагатьох способів отримати достовірну інформацію — спеціально вишукувати критику і негативні відгуки. У справжнього продукту їх буде 10-25 % від загалу. Не тому що товар поганий, а тому що негативні відгуки люди пишуть набагато охочіше, ніж нейтральні або позитивні.


Якщо ж ваші батьки або знайомі лише починають знайомитись зы світом онлайн-шопінгу, розкажіть їм про можливі загрози та способи, як їх мінімізувати. А ще краще — покажіть цю статтю. Основи поведінки в мережі Інтернет варто знати кожному. Не соромтеся нагадувати про ці правила аж доки ці знання не стануть звичними і «очевидними».