РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

22.11.2018

3911 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Інфляція в Україні: тенденція зміни індексу інфляції в останні роки

Найчастіше подорожчання вартості всіх видів послуг і товарів пов'язують з інфляцією. У цій статті поговоримо про те, що ж таке інфляція, про рівень інфляції в Україні, її динаміці, вплив на всі сфери життя країни.

 

Що таке інфляція, які бувають види інфляції і як вона вимірюється

 

Що таке інфляція, які бувають види інфляції і як вона вимірюється

Інфляція - це зростання загального рівня цін і в реальному житті вона показує, як зменшується купівельна спроможність національної валюти. Можна простежити, як з кожним роком все менше послуг і товарів можна купити, наприклад, на 200 гривень. Процес супроводжується надмірним збільшенням паперових грошей і їх стрімким знецінюємо.

Економісти виділяють такі види інфляції і вимірюють у відсотках за рік:

  • Нормальну (до 5%);

  • Помірну (до 10%) - цей вид інфляції вважається корисним для країни, адже разом з ростом грошової маси зростає ділова активність, яка сприяє інвестуванню та призводить до загальному економічному зростанню;

  • Галопуючу (більше 10%);

  • Гіперінфляцію (більше 50%).

Крім того, інфляція може бути відкритою (уряд не стримує темпи зростання інфляції) і пригніченою (уряд застосовує політику контролю цін).

Чим загрожує висока інфляція? Це сприяє погіршенню економічного рівня країни, населення; зменшенням рівня виробництва, супроводжуване перенаправленням грошових інвестицій з виробництва в торгівлю; різкі скачки цін у бік збільшення супроводжуються зростанням спекуляції і ослабленням грошової системи; в рази скорочується, а то і припиняється, процес кредитування операцій і т.д. Результат: погіршення життя населення, зростання панічного настрою і соціальної напруги.

 

Що таке індекс інфляції?

Вимірюють інфляцію за допомогою індексу інфляції, інша назва - індекс споживчих цін. Це значення вважається найважливішим, але далеко не єдиним, яким можна виміряти цей показник. Індекс здатний показати зміни рівня цін на споживчі товари і послуги, а також вимірює сукупну вартість потребнабора без поділу його на окремі складові.

Що таке індекс інфляції розібралися, тепер давайте розглянемо, як розрахувати індекс інфляції.

Індекс інфляції в Україні розрахує Державна служба статистики - їх методика розрахунку вважається основною і ці показники використовуються для проведення різноманітних моніторингів та аналізів, складання прогнозів цінових економічних процесів. Існує розрахунок індексу інфляції від Нацбанку, але він класифікується, як допоміжний, найчастіше дані збігаються з розрахунками Держстату.

 

Механіка розрахунку індексу інфляції:

  • Служба статистики становить набір з товарів і послуг, які є однаковим для всіх регіонів країни. У набір входять товари та послуги, частка яких 0,1% в загальних споживчих витратах жителів країни, і є найбільш стратегічно важливими. Перелік переглядається 1 раз в 5 років, але можуть бути і винятки.
  • Проводиться відбір 84 міст, в яких вибирають підприємства для спостереження за цінами. У список таких «пунктів спостереження» не потрапляють магазини luxury сегменту і підприємства з низькоякісним і дешевим товаром.
  • Реєстрація та перевірка цін: спочатку вважаються ціни за звітний і попередній періоди в самих містах, далі проводять розрахунок середніх цін в регіонах і тільки після цього, регіональні індекси масштабують до національного рівня.
  • Оголошення отриманих індексів цін на інтернет майданчику Держстату.

 

Динаміка індексу інфляції в Україні

Динаміка індексу інфляції в УкраїніСоціологічні опитування свідчать про те, що середньостатистичний українець володіє помилковим уявленням про реальну ситуацію в статистиці інфляції, і вважає, що в 2019 році рівень інфляції досягне 30%. Насправді ж, наприклад, в липні спостерігалося зменшення цін у порівнянні з попереднім місяцем на 0,7%. З серпня по жовтень 2019 року індекс споживчих цін зріс на 1,7%. А з початку року він виріс приблизно на 4%. Можемо також порівняти індекс інфляції в березні 2019 і індекс інфляції в березні 2019, вони склали відповідно 101,8% та 101,1%, бачимо динаміку на користь зменшення.

Станом на кінець січня річний індекс інфляції 2019 становить 107,4%. Але попереду ще 3 місяці, так що показник зміниться.

До 2016 року індекс споживчих цін стрімко підвищувався. У 2015 році показник склав 143,3%. Уже в 2016 році цей показник склав 112,4. Швидше за все, на показники вплинула деяка стабілізація ситуації після подій 2014 року, який поділили життя і економіку країни на «до і після». У той рік стрибок індексу інфляції склав більше 24 відсотків.

Тим часом в проекті держбюджету країни на наступний рік уряд заклав інфляцію на рівні 7,4. Економісти також прогнозують, що рівень інфляції 2019 Україна буде становити не більше 8%. На це вплинуть збільшення списку адміністративно регульованих цін і тарифів, серед яких чільне місце займають тарифи на газ, які планують прирівняти до європейських.