РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

28.05.2021

2258 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Світлана розгублена: їй раптово перестали видавати онлайн кредити. Вона має престижну і високооплачувану роботу з білою зарплатою, позики повертає без прострочок. Та на всі звернення банк відповідає відмовою.

 

Якщо ви зіткнулися з аналогічною ситуацією — не панікуйте. Швидше за все, в кредитній історії було допущені помилки, через що фінансові установи оцінюють вас як позичальника неправильно.

 

У цій статті ми спробуємо з'ясувати, звідки беруться такі помилки і чи можна очистити кредитну історію, та спочатку визначимо, що з себе представляє кредитна історія і для чого вона необхідна.

Навіщо потрібна кредитна історія

Кредитна історія (КІ) — це щось на кшталт досьє позичальника, в якому містяться дані про всі попередні та поточні кредити та дисципліну їх оплати.

 

Така інформація зберігається в бюро кредитних історій (БКІ) — організаціях, що збирають і консолідують відомості про позичальників від банків і мікрофінансових організацій (МФО). Далі вона може використовуватися:

 

  • кредиторами — для оцінки благонадійності потенційних позичальників;
     

  • роботодавцями — для оцінки дисциплінованості, відповідальності та ділової репутації кандидата;
     

  • страховими компаніями — щоб оцінити надійність позичальника і, якщо вона залишає бажати кращого, встановити більш високий страховий тариф

 

Детальніше про КІ і про те, скільки зберігається кредитна історія в Україні, можна прочитати тут.

 

Де дізнатися кредитну історію і скільки це коштує

Щоб дізнатися свою кредитну історію, позичальник має направити відповідний запит в кредитне бюро. Згідно з чинним законодавством, кожен українець може один раз на рік направити запит в бюро кредитних історій безкоштовно.
 

Якщо відомості про КІ потрібні більше ніж один раз за рік, за неї доведеться заплатити. Сума, яку потрібно внести, встановлюється кожним кредитним бюро виходячи з внутрішніх тарифів. Так, щоб перевірити кредитну історію через Українське бюро кредитних історій (УБКІ) потрібно заплатити 50 грн. Крім цього, тут можна придбати й абонемент на безлімітну кількість перевірок та додаткових переваг — коштує така послуга від 500 грн на рік.  

 

Бюро

Офіційний сайт

Ціна 2 і кожного наступного запиту протягом року

Українське бюро кредитних історій

www.ubki.ua

50 грн

Перше всеукраїнське бюро кредитних історій 

www.pvbki.com

50 грн

Українське кредитне бюро

www.creditua.com

н/д

Міжнародне бюро кредитних історій

www.credithistory.com.ua

25 грн

Як звернутися до бюро кредитних історій

Звернутися до БКІ можна:

 

  • онлайн. Для цього подайте заявку на офіційному сайті бюро;
     

  • у письмовому зверненні. Направте лист із заявою встановленого зразка в офіс бюро;
     

  • особисто завітавши до офісу компанії. Тільки не забудьте паспорт та ІПН.

 

У першому випадку інформація про кредитну історію з'явиться на екрані вашого смартфона або комп'ютера, після чого її можна буде зберегти або роздрукувати. У другому — вона буде надіслана рекомендованим листом з відміткою «Вручити особисто», а в третьому — її роздрукують і передадуть вам у руки безпосередньо в офісі БКІ.

Чому можуть виникати помилки в кредитній історії

помилки в кредитній історії

В бюро кредитних історій надходить інформація з сотень різних фінансових компаній (банки, мікрофінансові організації, ломбарди тощо.), тому не виключено, що в ній можуть бути помилки.

 

Світлана оформила кредит готівкою в «Х-банку», інформацію про який він надіслав до бюро кредитних історій. Через півроку вона повністю погасила кредит, та через технічний збій замість відомостей про закриття позики в БКІ надійшла інформація про прострочення. Для «Х-банку» вона залишилась бажаним клієнтом і благонадійним позичальником, а для інших користувачів БКІ — ні.
 

Згодом Світлана звертається в інший банк, який бачить в БКІ прострочення і відмовляє їй у наданні нової позики.

 

Оцінюючи кредитну історію позичальника, банк не зобов'язаний перевіряти надану в ній інформацію, оскільки за замовчуванням вважається, що у БКІ надходять і відображаються виключно достовірні дані. Наявність помилок в КІ, враховуючи дефолт у кредитній історії, має контролювати і виправляти сам позичальник.

Як виправити помилки у кредитній історії

Якщо ви виявили помилку у власній кредитній історії, згідно чинного законодавства України, ви можете вимагати від кредитних бюро, щоб інформація, яку вони надають на запит фінансових установ щодо оцінки вашої платоспроможності, була правильна і повна. Для цього потрібно:

 

1. Надіслати в бюро свої заперечення, додавши до них будь-які підтверджуючі документи (наприклад, квитанцію про сплату боргу, довідку про закриття кредитного договору або кредитної картки тощо);

 

2. Протягом 15 днів після отримання листа з недостовірним, на вашу думку, пунктом кредитної історії, БКІ має ініціювати перевірку інформації і надіслати кредитору відповідний запит;

 

3. Якщо протягом 15 днів кредитор не відповідає на запит, БКІ зобов'язане внести зміни, спираючись на інформацію з вашого заперечення;

 

4. Коли кредитор погоджується з вашим заперечення, БКІ вносить відповідні зміни до кредитної історії і надсилає письмовий звіт про результати перевірки та копію вашого звіту.

 

Якщо будь-який пункт звіту про вашу КІ було визнано помилковим, бюро має розіслати виправлені копії всім кредиторам, які робили запит щодо оцінки вашої кредитної історії протягом останніх 12 місяців.

 

Також ви також можете оскаржити дії БКІ та кредитора, які порушують ваші права, в судовому порядку.

Висновок

В інтернеті зустрічається все більше запитів про те, які банки не перевіряють кредитну історію. На жаль, для позичальників з поганою кредитною історією гарних новин у нас немає: таких банків не існує. Тож радимо відповідально ставитися до власної кредитної історії: своєчасно вносити оплати і не брати позики на суми вищі, ніж ви зможете повернути.