РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

21.04.2020

1566 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Дуже часто відбуваються ситуації, коли банки відмовляються видавати кредит чи роботодавець не став брати вас на роботу. А причина може критися в поганій кредитній історії. У цій статті описано основні і головні моменти, які повинен знати кожен позичальник. Також ми підкажемо, як поліпшити свою кредитну історію.

 

 

Що таке кредитна історія і кредитний рейтинг?

 

Кредитна історія – це інформація про позичальника про всі взяті ним кредитах, а також своєчасність їх погашення, тобто це фінансова репутація конкретної людини. Такі організації, як українські бюро кредитних історій (УБКІ) ведуть всі дані історії. Кожен банк або мікрофінансова організація має право вибрати будь-яке БКІ, куди вони будуть передавати інформацію про позичальників кредитної установи. З їх допомогою банки вирішують чи варто видавати позику черговому клієнту. Навіть якщо ви повністю впевнені, що з вашою історією кредитів все добре, перевірити її обов'язково варто. Раз на рік це можна зробити безкоштовно.

 

МФО або банки можуть вибрати одне з десяти зареєстрованих в Україні БКІ, але по факту звернення для перевірки кредитної історії можливо тільки в чотири працюючі на даний момент організації. На початок 2020 року найбільш популярним є УБКІ.

 

Кредитний рейтинг – це числова оцінка, яка складається на основі вашої конкретної кредитної історії. З його допомогою можна оцінити шанси на отримання наступного кредиту. Банки часто перевіряє в першу чергу кредитний рейтинг, так як кредитна історія може містити більше 20 кредитів, на перегляд яких витрачається велика кількість часу.

 

Протягом якого часу зберігається кредитна історія в Україні?

 

Це питання цікавить багатьох потенційних позичальників. У нашій країні термін зберігання кредитної історії не перевищує 10 років з моменту погашення останнього кредиту. В основному цікавлять дані про кредити беруться за останні кілька років. А ось така негативна інформація, як непогашені кредити, зберігається протягом необмеженої кількості часу.

 

 

Кредитна історія в більшості випадків складається з 4 частин:

 

  1. 1. Титульна частина містить особисту інформацію (ПІБ, ІПН, дані паспорта, дата і місце народження, СНІЛС).
  2.  

  3. 2. Основна частина. У ній ви вказуєте всі дані про кредити, наявність або відсутність прострочення, заборгованостей. Також наявна інформація на випадок визнання громадянина недієздатним. Включений в цей розділ і рейтинг позичальника, який розраховується за допомогою власних спеціальних методик для прояснення конкретно вашої історії кредитних зобов'язань.
  4.  

  5. 3. Додаткова (закрита) частина включає дані про організації, які надавали вам кредит, відомості про установи, які цікавилися вашою кредитною історією.
  6.  

  7. 4. Інформаційна частина. З неї можна дізнатися дані про видачу позик і відмови в них. У разі відмови надається причина. Протягом 120 календарних днів фіксуються відомості про прострочених заборгованостей в тому випадку, якщо є наявність мінімум дві пропущені поспіль виплати.

 

Як погасити кредит і поліпшити свою кредитну історію?

 

Ви не зможете щось стерти зі своєї особистої кредитної історії, але її можна значно поліпшити. Команда Bezdolgoff, яка спеціалізується на реструктуризації і закритті боргів фізичних осіб і фізичних осіб підприємців, зможе допомогти вам пройти процедуру позбавлення від боргів. У підсумку, ви отримаєте хорошу кредитну історію і високі шанси на отримання позик у майбутньому.

 

Рекомендуємо вам звертатися тільки в перевірені організації і запитувати тільки ту суму, яку в змозі виплатити, здійснювати платежі вчасно і ви раз і назавжди забудете про таке поняття, як погана кредитна історія.