РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

28.12.2021

1656 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

 

Навіщо вчитися фінансової грамотності?

 

 

Управління фінансами – важлива частина життя сучасної людини. Сьогодні гроші безпосередньо впливають на кожну сферу життя, на її якість. Тому дуже важливо розуміти, навіщо потрібна фінансова грамотність. Це не просто зведення рекомендацій, це розуміння тенденцій сучасного життя.

Суспільство та фінанси

Як приклад, за соціалізму вивчення фінансової грамотності був необхідним. Тому що людина, яка живе в такому суспільстві знала, що вона вже має соціальні гарантії. Це навчання, робота, пенсія тощо. Сьогодні в нашій державі збереглися деякі залишки минулого, проте ринок та мислення змінилися остаточно. Ми стали вільнішими у плані фінансів. І сьогодні питання полягає не в тому, добре це чи погано, а в тому, що робити і як пристосуватися. Тепер кожен повнолітній мешканець нашої країни відповідає за свої фінанси особисто.

Чому цьому не вчать у школі?

Так, у школі багато чого не вчать, зокрема, як поводитися з фінансами. Так, є математика та економіка, але вони дають лише базові засади розуміння. Чому нас не вчили у школі не лише, як заробляти гроші, а й, як множити свій капітал, наприклад. Як накопичувати заощадження? Тому дуже важливо займатися самоосвітою у будь-якому віці.

Навіщо вчитись, якщо я вже дорослий?

Це хибна установка. Вчитися ніколи не пізно. Все у ваших руках та голові, ви можете змінити своє життя у будь-який момент. Фінансова грамотність – це критично необхідні знання у світі. Відкрийте будь-яку соціальну мережу, і ви побачите безліч прикладів багатих і успішних людей. Вони народилися такими? Ні. Якщо ви не керуєте своїми фінансами, ними керуватиме хтось інший.

Що робити, якщо гроші мене не цікавлять?

Якщо ви не цікавитеся грошима, це не означає, що гроші не цікавляться вами. Так, далеко не всі люди народжуються з потягом до фінансової діяльності. Але мир та суспільство диктують свої умови. Без грошей сьогодні прожити практично неможливо. А фінансова грамотність – важлива складова соціального життя кожної людини. Це можливості, які можуть бути доступні для кожного.

 

Не обов'язково бути фінансистом або мати вищу економічну освіту, щоби керувати особистими фінансами. До цього потрібно ставитись відповідально. Ваші особисті фінанси – це основа благополучного та щасливого життя.