РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

07.05.2020

3606 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

З 28 квітня 2020 року в Україні почав діяти закон – неможливість поповнення карти на суму понад 5 000 гривень без ідентифікації особистості. Також це нововведення торкнулося безготівкових платежів, переказів готівкою, оплати в інтернеті і навіть грального бізнесу.

 

Як тепер переводити гроші з картки на картку вище 5 000 гривень? Як оплачувати покупки з інтернет-магазину? Які документи для ідентифікації вимагають у банку при виконанні операції?

 

Навіщо зараз потрібен такий фінансовий моніторинг?

 

У 2001 році в Україні з'явився перший закон про фінансовий моніторинг після терористичних актів у вересні в США того ж року. Закон був введений з метою запобігання фінансування тероризму і розповсюдженню зброї.

 

Пізніше закон почав діяти з метою виявлення тих, хто ховається від виплати податків і виступає протидією легалізації коштів, отриманих злочинним або незаконним шляхом.

 

В чому полягають нововведення закону?

 

Такі операції, як поповнення або переказ коштів готівкою та сумою понад 5 000 гривень неможливі для осіб, які не пройшли ідентифікацію, тобто не пройшли процедуру встановлення особи. Анонімно можна тепер відправляти гроші на рахунки інших осіб, поповнювати карти за допомогою грошових терміналів, оплачувати покупки при отриманні (наприклад, при оплаті товару на пошті післяплатою) на суму, яка не перевищує встановлений ліміт.

 

 

Закон не вимагає підтвердження походження коштів, якщо клієнт пересилає в відділенні банку суму вище наданого ліміту. Від нього вимагається тільки надання паспорту.

 

Нові правила не діють на оплату комунальних послуг, податків, оплату товарів онлайн, штрафів, поповнення кредитних карт до 30 000 гривень без ідентифікації.

 

Банки отримують значну перевагу після введення нового закону, так як ідентифікація клієнтів почала відбуватися легше і простіше. Тепер для відкриття рахунку не потрібно буде відвідувати відділення банку, замість цього можна зв'язатися по відеодзвінку. Усі необхідні документи, які підтверджують особу, можна відправити електронною поштою.

 

ВІДПОВІДІ НА НАЙПОПУЛЯРНІШІ ЗАПИТАННЯ.

 

Як тепер оплачувати рахунки за комунальні послуги?

 

Як уже згадувалося вище, проводити ідентифікацію на оплату комунальних послуг не потрібно, як і на інші подібні платежі.

 

Як перевести родичу більше 5 000 гривень на картку або готівкою?

 

Ніяких проблем з переказом з картки на картку виникнути не повинно, навіть якщо це 5 000 або 15 000 гривень. Банк володіє вже всією необхідною інформацією власника карти, тому він вже ідентифікований.

Переказати кошти готівкою можна у відділеннях банку, але для цього від вас зажадають пред'явлення паспорту. Другий варіант – самостійно поповнити карту через платіжний термінал. Переказати будь-яку суму можна в тому випадку, якщо термінал має зчитувач даних з карти. Якщо дана функція відсутня, то операція буде відбувається в межах ліміту, тобто до 5 000 гривень.

 

 

Як можна купити, наприклад, недешеву техніку онлайн?

 

Якщо ви відразу оплачуєте товар не сайті – то нічого нового. А от у випадку оплати при отриманні товару, наприклад в поштовому відділенні, вам потрібно буде пред'явити документ.

 

Звісно цей закон не стосується отримання позик в мікрофінансових організаціях, так як від позичальника завжди потрібні основні документи.

 

БистроЗайм підготував 11 найкращих пропозицій від партнерів, де ви без проблем можете оформити позику швидко і легко.

 

Переходьте за посиланням та обирайте відповідну організацію, проте ми рекомендуємо вам відразу звернутися в кілька компаній для збільшення шансів отримання кредиту за зовсім короткий період часу.