РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

20.05.2020

1480 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Рано чи пізно трапляється ситуація, коли людина змушена скористатися кредитними послугами банку, мікрофінансових організацій або ж купити товар у розстрочку. Але не завжди може впоратися зі своїми фінансовими зобов'язаннями. Що може призвести до штрафів, зіпсованої фінансової репутації і навіть до судового розгляду.

 

У даній статті ми розповімо, як дізнатися свою кредитну історію в УБКІ безкоштовно, скільки вона зберігається в їх базі даних, як часто оновлюється кредитний рейтинг та кредитна історія, як його підвищити, а також чи можна оскаржити кредитну історію УБКІ.

 

 

Як дізнатися свою кредитну історію безкоштовно в УБКІ?

 

Що таке УБКІ - всы кредитні історії зберігаються в базах даних спеціалізованих бюро, найпопулярнішим з них є УБКІ.

 

Потрібна інформація знаходиться у відкритому доступі. Ви можете звернутися в бюро подавши заявку в будь-який час онлайн, раз на рік абсолютно безкоштовно, наступні запити будуть коштувати 50 грн. Щоб отримати звіт про фінансові зобов'язаннями, Вам потрібно заповнити анкету на сайті та надіслати копію документів: паспорта та ІПН.

 

Для зручності клієнтів було створено кілька сервісів, які швидко допоможуть Вам отримати потрібну інформацію: Додаток «Моя кредитна історія» від УБКІ, також подібна послуга існує в інтернет банкінгу ПриватБанк.

 

Також Ви можете скористатися сервісом "СтатусКонтроль", даний сервіс допоможе Вам перевіряти фінансову репутацію без обмежень. Плюс якщо в Вашими фінансовими зобов'язаннями будуть відбуватися якісь зміни Ви завжди будете про це проінформовані за допомогою смс.

 

Як довго зберігається погана кредитна історія?

 

У БКІ інформація про кожного позичальника зберігається не більше 10 років. Однак погана КІ зберігається назавжди. Ви можете перевірити хто цікавився інформацією про Вас на сайті даного бюро, також потрібно пам'ятати знати що без вашої згоди ніхто не мають права вимагати звіт за Вашими фінансовими зобов'язаннями.

 

Як часто оновлюється кредитна історія і кредитний рейтинг в УБКІ?

 

Кредитний рейтинг - це оцінка фінансової репутації позичальника. Так само як і КІ, кредитний рейтинг відіграє дуже важливу роль в отриманні наступних позик. На КР впливають кілька факторів: чи є у позичальника прострочені позики, наявність боргів, не погашені позики рідних і знайомих позичальника в яких він виступає поручителем.

 

Оновлення КІ також як і КР відбувається під час своєчасного погашення боргів. Якщо у позичальника відкрито кілька позик це не погіршує його фінансову репутацію і рейтинг, їх можуть погіршити тільки не виплати по заборгованостях. Своєчасне погашення боргів дозволяє оновити КІ і КР в кращу сторону.

 

Як підвищити кредитну історію і кредитний рейтинг?

 

Зіпсована фінансова репутація дуже сильно впливає на отримання наступних позик, але завжди є можливість, їх підвищити, розповідаємо як це зробити:

 

  • подати заявку на отримання позики в мікрофінансової організації;
  • отримати швидку позику;
  • не витрачати отримані гроші;
  • повернути гроші раніше зазначеного терміну;
  • повторити ту ж процедуру через деякий час.

 

Також потрібно пам'ятати, що після погашення боргу фінансова організація повинна оновити інформацію в бюро УБКІ, тому потрібно завжди перевіряти себе в базах даних бюро. Не варто перевіряти базу відразу після погашення першого позики, для того щоб база даних УБКІ оновилася потрібен деякий час.

 

Чи можна оскаржити кредитну історію УБКІ?

 

Бувають ситуації коли клієнт вважає себе зразковим, з ідеальною КІ, але його турбують колектори, банки не видають позики і після перевірки виявляється що у нього зіпсована КІ. Тоді її потрібно оскаржити в УБКІ. Репутація клієнта може бути зіпсована з кількох причин:

 

Втрата документів - позика могла бути оформлена на викрадені документи, про існування якої людина навіть не підозрювала. Щоб уникнути подібної ситуації потрібно, після втрати документів написати заяву в поліцію, а також сповістити в УБКІ.

 

Технічні збої - клієнта могли внести в УБКІ абсолютно випадково працівники банку, під час передачі даних. Через те що інформація про всіх позичальників міститься на тисячі сторінках, можуть відбуватися збої в системі.

 

Якщо Ви потрапили в базу УБКІ абсолютно випадково, обов'язково потрібно звернутися в банк, який міг надати некоректну інформації. Також можна звернутися в УБКІ, але в таких ситуаціях бюро як правило перенаправляє цю проблему в банк. Якщо помилка була з їхнього боку, вони її повинні виправити, і тоді інформація оновиться автоматично. В ситуації коли банк відмовляється допомогти, запит в банк можна зробити безпосередньо через бюро. Тоді банк повинен Вам відповісти протягом 10-45 днів.

 

Щоб оскаржити інформацію в УБКІ, Вам знадобиться написати заяву, і прикріпити документи які будуть підтверджувати що сталася помилка.

 

Ми рекомендуємо звертатися тільки в перевірені фінансові організації, а також ставитись відповідально до виконання своїх зобов'язань, що допоможе Вам зберегти вашу фінансову репутацію і позбавлять від непотрібних проблем у майбутньому.