РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

05.11.2018

3130 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Тарифи на газ в Україні: газова незалежність 2019

З 01 січня 2019 року тарифи на газ будуть збільшені на 23,5% - це вже друге підвищення за поточний рік. До цього, з 01 квітня 2018 року було встановлено такі ціни: 6900 грн за тисячу кубометрів, тепер же, з початку листопада, українці будуть платити 8550 грн за цей же обсяг.

 

 

Тарифи на газ в Україні: газова незалежність 2018

 

Рішення про прийняття нових тарифів на газ для населення далося нелегко, переговори з МВФ тривали майже рік, і уряду України вдалося знизити початковий відсоток підвищення майже вдвічі. Нагадаємо, що спочатку МФВ вимагав прирівняти вартість природного газу українцям до вартості для європейців, а це віщувало підвищення тарифів відразу на 60%.

 

Порівняння нового і старого тарифа
Категорія споживачів
Старий тариф (грн. За 1 тис. М3 з ПДВ)
Новий тариф (грн. За 1 тис. М3 з ПДВ)
Для всіх видів використання природного газу
6900 8550
Для релігійних організацій

 

3707.55 4815,20

 

Навіщо ж Україні змінювати тарифи на природний газ? Вся справа в кредитах від МВФ, які так необхідні країні для проведення економічних реформ, в тому числі і для реформ на газовому ринку. За умовами договору про співпрацю з Міжнародним валютним фондом, тарифи дна газ ля населення в Україні повинні відповідати ринковим цінам. Представники Фонду стверджують, що саме завдяки рівняння цін на газ в Європі, Україні вдасться створити ринок з конкурентними умовами, провести реформу НАК «Нафтогаз України», вивести на ринок нових гравців, які не стануть піднімати ціни для споживачів, а будуть робити їх нижче для виробників. Це дозволить досягти встановлення справедливих ринкових тарифів, крім того, підняття цін дозволить зменшити дефіцит державного бюджету, нагадаємо, що в 2019 році Україна повинна виплатити чергову частку за кредитними зобов'язаннями, плюс відсотки.

Слабким, але єдиною розрадою для українців може бути той факт, що навіть після листопадового підвищення, тарифи на газ 2019 року, все одно залишаються нижчими, ніж у наших європейських сусідів. Там платять за це благо цивілізації в 2-3 рази дорожче, але у них і зарплати вище, тому доводи для заспокоєння так собі. Тут, звичайно, можна згадати про субсидії, які надаються «бідним» українцям з рівнем доходу нижче середнього, до слова, таких у нас майже половина. Але вимоги до відбору кандидатів на пільги щороку посилюються, і щоб отримати субсидію, потрібно докласти багато зусиль, пройшовши складну бюрократичну ланцюжок з безлічі довідок і чиновницьких кабінетів. Ніхто не знає, що чекає Україну в майбутньому, але експерти стверджують, тарифи на природний газ для населення в Україні будуть підніматися і далі.

 

Читайте також: Як заробити на квартиру в Україні: в 2019 році чи є перспективи 

 

Нові тарифи на газ - скільки і коли почнемо платити?

Отже, майбутнє підвищення тарифів на газ в категорії: для всіх видів використання природного газу, починаючи з 01 січня 2019 року, становить 8, 5500 грн за 1м3 з ПДВ. Нагадаємо, що до травня 2016 року діяла диференціація цін за обсягом споживання, також ціна залежала від наявності в квартирах лічильників газу, газового нагрівача води і т.д. З травня 2016 року диференціація була скасована і вступили в дію єдині тарифи для населення на газ.

 

Диференціація цін за обсягом споживання

 

Сьогодні новий тариф на газ складається з трьох складових: товарної вартості сировини, вартості розподілу і транспортування плюс ПДВ.

У країні розпочався опалювальний сезон 2019 рр, в нього ми увійшли з підвищеними тарифами на блакитне паливо. А це значить, що в листопадових платіжках, які українці отримають у грудні поточного року, будуть вказані суми з застосуванням нових тарифів на газ для населення.

 

Читайте також: Середня зарплата в Україні, країнах Європи і світу в 2019 році

 

Тарифи на газ по містах України: чи є різниця в ціні?

Підвищення тарифів на газ далося нелегко, ми вже писали про це вище, але з огляду на ситуацію із зовнішніми боргами країни і ситуацією на газовому ринку України, уряд вважає, що на даний момент це єдина можливість уникнути тотального падіння гривні.

Варто відзначити, що на відміну від інших видів комунальних платежів, тарифи на газ для населення по Україні однакові. Немає різниці, в якому місті ви живете: платити всім доведеться за новими цінами.

Нові тарифи на газ в Україні тягнуть за собою підняття вартості на весь спектр послуг, які передбачають використання цього природного ресурсу: опалення, гаряча вода, природний газ для побутових потреб (приготування їжі, використання бойлера). Крім того, цієї осені українці почнуть більше платити і за холодну воду, в середньому ціни зростуть на 12%. Так, водоканали багатьох українських обласних центрів, вже підняли ціни на свої послуги. Раніше сім'я з трьох осіб платила за воду приблизно 150 грн, тепер сума в квитанції на оплату комунальних виросте на 20 грн. Рішення про підняття цін місцеві водоканали приймають не самостійно, спочатку вони узгоджують його з міською владою, а потім і з Національною комісією у сфері енергетики і комунальних послуг. У Києві ціни на водопостачання готуються підняти з 2019 року, з січня кияни платитимуть 23,1 грн за кубометр, замість сьогоднішніх 16,7 грн. Причин перегляду кілька: зростання заробітної плати, подорожчання ремонтного обслуговування, електроенергії, підстрибнули ціни на хлор, яким знезаражують воду.

Ну що ж, діючі тарифи на газ з листопада змусять українців затягнути пасок, але заощадити, значно зменшивши комунальні платежі, цілком реально. Про ефективні способи енергозбереження читайте в наступних матеріалах. Ну а якщо на оплату комунальних вам не вистачає (затримали зарплату або з'явилися непередбачені витрати), завжди можна взяти швидкий позику на карту або готівкою на порталі Бистрозайм.

 

Читайте також: Прожитковий мінімум в Україні в 2019 році, сума і порівняння з іншими країнами

 

 

 

Фінансово аналітичний відділ  Bistrozaim.ua

© bistrozaim.ua, 2019