РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

24.09.2018

4258 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Середній клас: хто з українців потрапляє в цю категорію?

Середній клас: хто з українців потрапляє в цю категорію?

Середній клас в Україні істотно відрізняється від європейського і основна причина - це низький рівень життя всього населення. Основні критерії, за якими співвідносять людей до того чи іншого класу: який дохід, рівень освіти і громадянська позиція. Коли в одній країні середня зарплата 1500 євро, а пенсія 2200 євро, а в іншій ледве досягає 600 доларів, при цьому ціни на житло, їжу та проїзд взагалі не можна порівнювати, доводиться враховувати реалії життя в конкретному місці.

У великій країні визначення «середній клас» також може значно відрізнятися: в містах-мільйонниках вищий рівень життя і є робо��а, чого не скажеш про села.

Середній клас в Україні - критерії оцінки рівня життя

Є два підходи, які використовують для оцінки і за першим враховують тільки фінансове становище, яке дозволяє нормально жити, харчуватися, відкладати заощадження або здійснювати великі покупки. За другого підходу до матеріального аспекту додають ще загальноприйняті основні критерії (освіта, самоідентифікація і соціальна активність) і додаткові (цінності, заощадження, можливість їздити у відпустку, медстраховка і тд).

Другий підхід нам здається більш достовірним і релевантним для жителів України, так як важливо враховувати не тільки доходи, а й витрати, спосіб життя, цілі і загальну ситуацію по країні.

Дохід представників середнього класу в Україні

Через різницю в підходах до оцінки, експерти до цих пір не прийшли до єдиної думки, який відсоток людей відноситься до середнього класу в Україні. Одні зараховують тих у кого середньомісячний дохід складає 6800 грн на людину, інші стверджують, що допустима сума заробітків повинна бути набагато вище - не менше 1000 доларів або 28 тисяч гривень. Крім усьoго необхідна наявність освіти, власної нерухомості, машини і можливість подорожувати за кордон. Ще важливий фактор: співвідношення витрат на їжу і побутові потреби не повинно перевищувати 25% від усіх витрат.

Який же стиль життя представників середнього класу

Велика частина українців відносить себе до середнього класу виключно грунтуючись на власному сприйнятті і бажанні «же не бути бідним». Але світові експерти стверджують, що зарахувати до цього середнього класу можна не більше 5% жителів нашої країни. Стиль життя представника середнього класу в Україні не можна назвати розкішним, але поїздки закордон, спонтанні покупки одягу, регулярні виходи в ресторан і зони відпочинку така людина може собі дозволити.

Стає зрозумілим, що класичного середнього класу в Україні дуже мало, адже доходи більшості жителів країни всього кілька тисяч гривень на цілу сім'ю. Таких людей регулярно виручає компанія Бистрозайм, кредитуючи навіть студентів і пенсіонерів.

 

Читайте також:

Середня зарплата в Україні, країнах Європи і світу в 2019 році

Де українцю взяти гроші в кредит