РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

24.12.2018

3547 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Допомога по безробіттю в Україні: наскільки реально її отримувати

Не секрет і те, що під час оформлення виплат можна зіткнутися з певними труднощами, а то й знати всіх тонкощів. Будьте готові заздалегідь до всіх питань і нюансів. Наші юристи розібралися, як оформити допомогу і нижче все вам розповідають зрозумілими словами.

Люди, які залишилися без роботи, стурбовані питанням про те, яку підтримку можна отримати від країни під час пошуків нового робочого місця, адже цей процес іноді затягується на кілька тижнів, а то і місяців. Роботу зараз знайти часом дуже важко, особливо в регіонах і віддалених невеликих містечках. Чи є можливість у тимчасово не працевлаштованих громадян на підтримку від українського уряду? Так, і такі виплати називаються допомогу з безробіття. Хочете знати на які суми розраховувати, як оформити і куди звертатися - вся інформація є в нашій статті.

 

 

Допомога по безробіттю в Україні: наскільки реально його отримувати

 

Допомога по безробіттю в Україні: загальні відомості

Допомога по безробіттю належить раніше працюють зі страховим стажем, і тим, хто тільки почав пошуки роботи, закінчивши навчання. Для того, щоб претендувати на допомогу з безробіття в Україні, треба звернутися в Державний Центр зайнятості та оформити відповідний статус. Зараз не обов'язково звертатися в органи за місцем реєстрації, так як вже кілька років постановка на облік безробітних здійснюється незалежно від місця проживання завдяки впровадженню Єдиної інформаційно-аналітичної системи державної служби зайнятості. Надавши пакет документів, людина отримує статут безробітного і на нього заводиться картка з усіма даними і зазначенням причини звільнення. Тільки після проходження всіх процедур та перевірок фахівець Центру зайнятості починає розрахує, скільки ж вам належить платити в місяць.

Є критерії, за якими надається статус безробітного (согл. Статті 43 Закону України «Про зайнятість населення»). Нарахування допомоги по безробіттю належить:

  • людям працездатного віку (до призначення пенсії), які готові працювати, але не можуть працевлаштуватися;
  • людей, молодших 16 років, якщо вони були звільнені у зв'язку з ліквідацією компанії або скороченням штату;
  • людям з інвалідністю (до призначення пенсії).

Документи, які треба буде зібрати заздалегідь і надати до Центру зайнятості:

  • український паспорт разом з ІПН;
  • довідку про сплату податків;
  • трудовий договір або трудову книжку (в залежності від того, з якої угоди ви працювали);
  • документ з навчального закладу, який ви закінчили;
  • довідка з останнього місця роботи із зазначенням посади та зарплати (дані за останні 6 місяців).

В особливих випадках можуть запросити і додаткові документи (той же військовий квиток), тому рекомендуємо заздалегідь уточнити за доступними телефонами, що ще можуть від вас вимагати.

Суми виплат, звичайно, мінімальні, але для безробітного це краще, ніж взагалі нічого, особливо якщо немає відкладених заздалегідь грошей. Але є і хороші новини для всіх тимчасово безробітних: можна розраховувати на збільшення допомоги по безробіттю в Україні вже в 2019 році. Уряд пообіцяв з першого січня збільшити його, тому мінімальний розмір піднімається на 190 гривень і буде виплачуватися сума в 1630 грн. Максимальний не може перевищувати 4 прожиткові мінімуми, тому сума буде дорівнює 7 364 гривням.

Ті ж, хто отримує зараз 544 гривні, зможуть розраховувати на 610 гривень.

 

Як відбувається виплата допомоги по безробіттю?

Як відбувається виплата допомоги по безробіттю?Всім безробітним варто пам'ятати, що допомогу виплачують не безкінечне. Тому багато років жити на виплати допомоги по безробіттю не вийде. «Фінансування» здійснюється з прив'язкою до терміну, протягом якого людина вважається на біржі праці:

протягом перших 90 днів люди без можуть отримувати 100% допомоги;

наступні 90 днів держава виплачує 80% від суми допомоги;

��ісля того, як пройде 180 днів c моменту отримання статусу безробітного, можна розраховувати на 70% від допомоги.

Порядок виплати допомоги по безробіттю так само зобов'язує безробітного:

  • відвідувати Центр зайнятості мінімум один раз на місяць протягом усього періоду;
  • ходити на співбесіди (завдання Центру зайнятості Вас працевлаштувати і підібрати посаду відповідно до рівня Вашої кваліфікації, тому співробітники пропонують актуальні вакансії);
  • навчатися на курсах підвищення кваліфікації, якщо того вимагає Ваша ситуація.

Людям з інвалідністю теж пропонують роботу, але при підборі вакансій враховують індивідуальні особливості претендента, висновки лікарів та побажання людини за умовами.

Є одна умова: якщо в шестимісячний термін українець так і не зміг знайти роботу (сам або з допомогою співробітників ЦЗ), такій людині пропонують пройти курси перекваліфікації. Роботу пропонують кілька разів, але якщо двічі відмовляється здобувач, то такого громадянина просто знімають з обліку і вже повторно стати в ЦЗ можна не раніше, ніж через 3 місяці. Ще однією причиною для зняття з обліку може бути ваш «прогул»: не прийшли на зустріч з вашим куратором чи пропускали заняття на курсах.

Якщо цікаво, як платять допомогу по безробіттю, то враховуйте:

перші гроші можна побачити приблизно через тиждень після постановки на облік в ЦЗ, але це якщо Вас звільнили за статтею або ви пішли самі, а також виплата допомоги по безробіттю при звільненні за згодою сторін здійсниться після 3 місяців з дати оформлення.

 

Як в регіонах платять допомогу по безробіттю?

Багатьох цікавить питання: а як в регіонах платять допомогу по безробіттю і чи є особливості постановки на облік в ЦЗ, якщо це маленьке місто або обласний центр.

Різниці ніякої немає, всі документи і терміни однакові як для столиці, так і для інших міст, так як КЗпП для всіх один.

А ось з хорошою роботою в регіонах справа йде гірше. Тому, всім, хто потребує додаткової фінансової підстрахування на випадок непередбачуваних життєвих обставин, рекомендуємо познайомитися з сервісом миттєвого онлайн кредитування Бистрозайм.

 

Як розрахувати і отримати допомогу по безробіттю?

При розрахунку враховують наявність стажу (беруть до уваги два показника - розмір за 12 місяців і загальна кількість за всі роки роботи), скільки років до пенсії, який у вас був дохід за останні 6-12 місяців і причину, по якій ви залишилися без роботи (звільнення за статтею, самостійно або через скорочення / в разі ліквідації компанії):

  1. Мінімальна допомога по безробіттю, а це 544 грн, отримують ті, кого звільнили за статтею, які щойно закінчили навчальний заклад і при цьому не мають досвід роботи; ті, хто працював менше 6 місяців (по трудовій книжці або трудовою угодою), а також демобілізовані.
  2. У тих, хто має стаж більше 6 місяців (по трудовій книжці або трудовим договором), а також якщо людина перестала працювати по серйозної причини (наприклад, необхідний догляд за інвалідом), то розрахунок допомоги по безробіттю в Україні прив'язаний до середнього доходу і стажу. Нижче ми підготували таблицю, по якій можна зорієнтуватися в сумі виплат:

Трудовий стаж (років)

% Суми виплат (від вашого офіційного заробітку)

  • 2

50

Від 2 до 6

55

Від 6 до 10

60

  • 10

70

  1. Всі, хто потрапляє під інші критерії оцінки, можуть очікувати суму, виходячи з розміру мінімальної зарплати.

Про всі інші тонкощі і нюанси розрахунку допомоги в Україні, можна прочитати в нормативних документах на сайті Центру зайнятості