РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

26.05.2020

9491 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Як гарантовано зареєструвати дитину в кращий садок в 2020 році?

Ті хто зіткнувся з проблемою визначення дитини в дошкільний навчальний заклад не з чуток знають, на скільки це важка, часом нездійсненна, процедура. Не важливо в великому чи маленькому місті ви живете, черга в садок розписана на кілька років вперед.

Для столиці проблема особливо актуальна, оскільки місто розширюється швидкими темпами, а за даними газети «Сегодня» за 2018 рік народилося понад 35 тис. малюків. Електронна черга в дитячий сад в Києві допоможе потрапити дитині в ДНЗ, коли прийде час. Щоб записатися, досить доступу в інтернет.

На думку експертів, найближчі 10 років черга в сад буде тільки рости, тому ми підготували інструкцію по роботі з електронним реєстром і пропонуємо порівняти процедуру з класичним способом.

Як зареєструвати дитину в садок? Подача заявки

В Україні діє закон «Про дошкільну освіту», який визначає правила і порядок реєстрації в сад. Згідно з цим нормативним документом кожна дитина має право на початкову дошкільну освіту на безкоштовній основі. Існує два типи груп:

  • Ясла - для дітей від 2 місяців до 3 років.
  • Групи - від 3 до 6 років.

Реєстрація в дитячий сад на загальних підставах відбувається шляхом подачі заявки директору навчального закладу. Єдина причина для відмови - відсутність вільних місць. На практиці це поширене явище. Тому не варто дивуватися, якщо в найближчому до будинку ДНЗ не опиниться вакантних місць. Щоб уникнути маніпуляцій службовим становищем з боку директора садка, вимагайте відмову в письмовому вигляді. Якщо документ дадуть, значить розраховувати дійсно нема на що.

Реєстрація в садок в Києві можлива по досягненню дитиною двомісячного віку. Візьміть паспорт, свідоцтво про народження, виписку з ЖЕКу про склад сім'ї, в якій вказана дитина, і вирушайте в обраний садок.Відмовити в постановці на чергу директор ДНЗ не має права.

Реєстрація в дитячий сад Київа можлива і на пільгових підставах. Першочерговим правом користуються:

  • інваліди та ветерани ЧАЕС;
  • сироти віком від 18 до 23 років;
  • неблагополучні сім'ї, при наявності довідки з комісії у справах неповнолітніх;
  • судді і прокурори, по пред'явленню довідки з місця роботи.

За квотою розподіляється 20% від загальної кількості місць. Також на пільгових підставах зареєструвати дитину в садок можуть:

  • поліцейські;
  • військові за контрактом;
  • інваліди;
  • багатодітні сім'ї.

В 2019 відбулися серйозні інновації в питанні реєстрації в садок. Дітей без київської прописки опустили вниз електронної черги. Цей момент принципово важливий, оскільки в Україні діє єдина електронна черга.

Навіть якщо ви особисто звернетесь до директора ДНЗ, ваша заява буде переведена в електронний вигляд. Тому доцільність ходить по садах і намагатися домовиться сенсу немає, краще перейти на сайт reg.isuo.org і вибрати відповідну установу онлайн.

Електронна черга в садок. Оформлення онлайн

Щоб скористатися електронною чергою в садок, необхідно зареєструватися в особистому кабінеті. Також на сайті представлено актуальний список пільговиків і осіб, що мають пріоритетне право на оформлення дитини в ДНЗ.

Електронна черга в садок

Щоб скористатися електронною чергою в дитячий сад Києва після реєстрації натисніть на кнопку «Розпочати роботу» і виберіть область на карті:

Електронна черга в дитячий сад Києва

Система відразу ж показує, скільки ДНЗ є доступними для запису. Далі необхідно вибрати Київську область. У меню, є два типи відображення даних: на карті та списком. Зручніший другий варіант, оскільки можна ознайомитися з відгуками про навчальний заклад і подивитися, чи є вільні місця.

Електронний запис в дитячий сад

Електронна черга в садок Київа формується на підставі динамічних даних, тому відсутність вільних місць означає, що їх немає в звітному році, це не заважає подати заяву. Система досить нова, тому відгуків про більшість ДНЗ немає, але це не означає, що установи погані. Вибирайте той сад, який найближчий до будинку або до місця роботи. Вибравши підходящий варіант перейдіть в кабінет ДНЗ, ознайомтеся з даними і натисніть «Подати заявку на вступ»:

Електронна черга в садок Києва

Звертайте увагу на кількість необроблених заявок і причину. Якщо жодне звернення з початку року не було розглянуто, зателефонуйте за контактним телефоном і уточніть інформацію. Електронна черга в садок тільки формується, тому практики щодо її використання немає ні у батьків, ні у адміністрації ДНЗ.

Для електронного запису в дитячий сад необхідно вказати тільки загальні відомості про дитину і батьків. Якщо є пільги, слід прикріпити копії підтверджуючих документів. Важливий момент - наявність обов'язкових щеплень. Це підтверджується довідкою від педіатра на момент надходження, щоб в майбутньому не виникло проблем, пропонуємо ознайомитись з календарем вакцинації:

Календар щеплень в дитячий садок

Також слід зазначити, що садки при формуванні електронної черги не враховують кількість поданих заявок. Система не має обмежень, тому подати заяву можна відразу в 10 або 50 ДНЗ, але в кінцевому підсумку запрошення прийде тільки в один. Якщо від нього відмовитися, влаштувати дитину в інший садок буде неможливо.

Якщо оформити опікунство над дитиною, скористатися електронною чергою також можна. Але тільки на загальних підставах, пільги в цьому випадку не передбачені. До речі, варто відзначити, що в 2019 підняли соціальні виплати. Скільки отримує опікун на дитину? За новими правилами виплата передбачена в розмірі 3118 грн.

В цілому можна відзначити, що користуватися електронною чергою досить просто і зручно, це надає можливість вибрати відповідний ДНЗ, робить запис в дитячі сади прозорою і відкритою. Але фактично система має багато недоробок, виявити які допоможе тільки практичний досвід використання.