РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

11.08.2020

1519 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Як стати на облік в центр зайнятості в Україні в 2020

Кожен українець при втраті роботи має право на отримання грошових виплат. Особливо актуально це стало під час періоду карантину через пандемію коронавірусу у всьому світі. Багато хто втратив роботу, в основному єдине джерело доходів. БистроЗайм зібрав всю актуальну інформацію про те, хто і за яких умов може стати на облік в центр зайнятості, який розмір виплат в 2020 році і як довго виплачується допомога.

 

Хто може стати на облік в центр зайнятості?

Згідно із законодавством стати на облік в центр зайнятості можуть:

 

  • непрацюючі громадяни працездатного віку, які втратили роботу і готові до трудової діяльності;
  • підлітки до 16 років, які були звільнені у зв'язку із закриттям підприємства;
  • інваліди, які не досягли пенсійного віку і отримують допомогу;
  • випускники ВНЗ, технікумів, ПТУ;

Розміри і періоди виплат по безробіттю в 2020 році

Розмір виплати на біржі праці залежить від трудового стажу людини.

 

Кількість років страхового стажу Розмір допомоги
до 2-х років 50%
від 2-х до 6 років 55%
від 6 до 10 років 60%
більше 10 років 70%

 

Перші три місяці розмір допомоги становить 100% виплат, далі в період від 3-х до 6 місяців — 80%, а від 6 місяців — 70%.

 

Але не поспішайте думати, що якщо ви заробляли 20 000 гривень більше 10 років на останньому місці роботи, грошова допомога дорівнюватиме 14 000 гривень. Це не так, адже максимальний розмір виплати не повинен бути більше чотирикратного розміру прожиткового мінімуму для українців. Так, з липня 2020 року розмір максимальної допомоги — 8788 гривень, що на 380 гривень більше, ніж в січні 2020 року.

 

 

На період карантину було прийнято рішення виплачувати допомогу в той же день відразу після успішної реєстрації громадянина України. У звичайному ж режимі виплата відбувається на 8-й день після того, коли ви прийняли офіційний статус "безробітного". Але якщо ж ви звільнилися з останнього місця роботи за власним бажанням, то чекати грошових виплат можна не раніше, ніж через 3 місяці.

 

У більшості випадків гроші ви будете отримувати двічі на місяць, але ви можете домовитися зі своїм фахівцем про частоту виплат, наприклад, 1 раз на місяць. Метод виплат — на банківську карту або готівкою — також на ваш розсуд.

 

Стандартна грошова допомога для тих, хто втратив колишнє місце роботи виплачується протягом 360 днів. Ті, хто звільнився з останнього місця роботи за власним бажанням, отримуватимуть виплати 270 днів. Випускники навчальних закладів, переселенці і ті, хто звільнився зі строкової служби в армії, можуть розраховувати на мінімальний розмір виплати протягом 180 днів. А ось ті особи, яким до пенсії залишилося 2 роки і втратили роботу зможуть отримувати допомогу протягом 520 днів.

 

Які документи потрібні для реєстрації в центрі зайнятості?

Для того, щоб зареєструватися на біржі праці, вам потрібно звернутися в будь-який центр зайнятості незалежно від місця вашої прописки і проживання.

 

Вам знадобляться такі документи:

 

  • оригінали і копія паспорта громадянина України, ІПН, трудової книжки, документа про освіту (диплом, сертифікат, атестат і т.д.), військового квитка;
  •  

  • заява на допомогу і документ про надання статусу "безробітного".

 

 

Внаслідок карантину з'явилася можливість зареєструватися онлайн за допомогою інтернет-порталу "Дія".

 

Після реєстрації на біржі праці при звичайних умовах ви повинні відвідувати центр зайнятості не рідше, ніж один раз на місяць. У випадку з карантином було прийнято рішення зв'язуватися зі співробітниками центру дистанційно.

Чи можу я відмовитися від запропонованої роботи?

Звичайно ж, але тільки два рази. Фахівці проводять пошук підходящої саме для вас трудової діяльності. Підходящою вважається робота, яка відповідає освіті, професії і кваліфікації людини, а також наявність доступного транспортного обслуговування. Заробітна плата повинна бути не менше середньостатистичної зарплати за останні 12 місяців з останнього місця роботи людини. Якщо ви без освіти і спеціальності, то центр запропонує вам навчання.

 

Відмовившись вдруге від роботи або навчання, ви автоматично перестаєте бути в статусі "безробітного". Повторно зареєструватися і отримати цей статус можна буде не раніше 90 днів.

 

Що робити, якщо не вистачає коштів по виплаті безробіттю?

Якщо ж суми по виплаті допомоги вам не вистачає або ж ви в пошуках підходящої для вас трудової діяльності, то ви можете взяти позику у БистроЗайм. Ніяких довідок про доходи та поручителів, тільки паспорт і ідентифікаційний код. Сума до 15 000 гривень до 30 днів всього за кілька хвилин нараховується на вашу карту. Просто переходьте за посиланням та залишайте заявку на позику.