РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

01.10.2021

1488 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Добровільна декларація: кому, коли і куди подавати

как заполнять добровольную декларацию

Добровільне декларування — одна з найбільш обговорюваних останніми місяцями тем. 15 червня 2021 року Верховна Рада прийняла Закон №1539-IX про податкову амністію, згідно з яким громадяни, що отримали дохід та не сплатили за це податки, можуть уникнути покарання шляхом декларації активів. Приклади заповнення декларації вже з'явилися в мережі.

Кого це стосується

Спеціальне декларування — це одноразова акція, яка діє з 1.09.2021 до 1.09.2022. У цей період громадяни України можуть задекларувати активи, одержані без сплати обов'язкових податків і зборів. А також ті, при отриманні яких суми податків і зборів були сплачені не в повному обсязі.


У декларацію вносять активи, податки і збори з яких мають бути сплачені до 01.01.2021.


Процедура розрахована на фізичних осіб, які є резидентами на поточний момент, або на тих, хто тепер не є резидентом, але в період отримання доходів був їм. Це можуть бути, у тому числі, й самозайняті.


Громадяни, що хочуть заповнити декларацію, приклад знайдуть за посиланням на сайті податкової.

Що декларувати

Ознайомитися з прикладом заповнення декларації можна на сайті податкової служби. У неї необхідно внести інформацію про платника і активи:

  • валюту,

  • земельні ділянки,

  • об'єкти нерухомості,

  • рухоме майно, включаючи транспортні засоби,

  • корпоративні права,

  • майнові права, в тому числі паях і долях в майні, що належить юридичним особам,

  • правах на об'єкти інтелектуальної власності.


Важливо! Декларація не вимагає вказувати джерела походження активів.


У підсумковій частині форм декларант має відобразити загальну суму зазначених активів і суму збору, що була сплачена.

Податки і збори

Розмір збору розраховується самостійно. Ставки прописані у п. 9-4 р.ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.
 

З вартості активів, які громадянин вніс до декларації, оплачується:

  • 5% — з суми валютних цінностей на банківських рахунках та інших активів, що перебувають в Україні;
     

  • 9% — з суми валютних цінностей на рахунках і активів, які перебувають за межами України;
     

  • 2,5% — з вартості держоблігацій України, які були придбані в період з 01.09.2021 до 31.08.2022.


Детальніше побачити ставки і зразок заповнення декларації про доходи у 2021 році в Україні можна на сайті Державної податкової служби України. Там же можна ознайомитись з інформацією щодо ставок і активів, до яких вони застосовуються.


Важливо! Якщо збір не буде сплачено або буде сплачено не в повному обсязі, повторно подати декларацію людина не зможе. Це одноразова акція і, подаючи звіт в перший раз, вона нею вже скористався.

Терміни оплати

З моменту подачі декларації на оплату одноразового збору надається 30 календарних днів — якщо мова йде про оплату всієї суми податку. Можлива також і оплата в розстрочку: три рівних платежі протягом трьох років.


Несвоєчасна ж сплата збору призведе до анулювання амністії: таким чином, декларант позбавляється державних гарантій звільнення від відповідальності.

Як подати декларацію і відкрити рахунок

Якщо ви знайшли приклади декларування, все заповнили і готові подати документ, увійдіть в е-кабінет до розділу одноразової декларації і виконайте рекомендації з подання звіту. Також на веб-сайті ДПС можна знайти рекомендації щодо відкриття рахунка в банку для коштів, які ви збираєтеся декларувати.
 

Нагадуємо: амністія триває лише до 1 вересня 2022 року. Такий термін обумовлений ​​відкриттям Бюро економічної безпеки. Для тих, хто збирається задекларувати свої доходи, часу вдосталь.